Temps

El 2022 es converteix en l’any més càlid viscut a Espanya en més de cent anys

Les conseqüències directes de l’episodi climàtic han repercutit en la sequera, l’alta mortalitat i els incendis forestals

El 2022 es converteix en l’any més càlid viscut a Espanya en més de cent anys
1
Es llegeix en minuts

Aquest 2022 ha sigut amb diferència l’any més càlid a Espanya des d’almenys 1916, fa més d’un centenari. La temperatura mitjana ha sobrepassat per primera vegada els 15 graus i fins al 2011 no s’havia arribat mai a 14,5 graus. Així ho han advertit des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), servei que ha il·lustrat amb un gràfic les temperatures en els últims 106 anys.

Com en gran part d’Europa, Espanya ha patit el 2022 diverses onades de calor intenses en un estiu marcat per una xifra rècord d’incendis forestals amb el pitjor any per a Catalunya des de fa una dècada, un excés de mortalitat per les elevades temperatures que ha quadriplicat la xifra del 2021 i una gran sequera que va limitar les activitats a Catalunya per l’ascendent risc.

Exceptuant el març i l’abril, els mesos van ser «més càlids del normal, especialment els de maig, juliol i octubre, que van ser extremadament càlids», ha afirmat la Aemet en un balanç provisional de l’any emès el 21 de desembre.

Sequera, morts i incendis

També es tracta del tercer any natural més sec de la sèrie històrica, únicament superat pel 2005 i el 2017, han assegurat en la nota. I aquest episodi meteorològic repercuteix directament les reserves d’aigua, que a finals de desembre estaven al 43% de la seva capacitat en comparació amb la mitjana del 53% dels últims deu anys, segons el Ministeri de Transició Ecològica.

Notícies relacionades

Així mateix, gairebé 4.744 morts a Espanya s’han atribuït a la calor a l’estiu del 2022, segons les estimacions d’excés de mortalitat d’un institut de salut pública.

També el 2022 els incendis van arrasar més de 300.000 hectàrees, el pitjor balanç des que es van començar a mesurar l’any 2000, segons el Sistema Europeu d’Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS).