Gelades

L’Aemet no descarta una onada de fred per una possible «ruptura del vòrtex polar»

A partir de dilluns un front de pluges escombrarà la Península per donar pas a un règim de vents del nord-oest que afavorirà que «les temperatures descendeixin dilluns acusadament i de manera generalitzada»

L’Aemet no descarta una onada de fred per una possible «ruptura del vòrtex polar»

Javier Extezarreta

2
Es llegeix en minuts
EFE

El portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo, ha advertit aquest divendres que «no és descartable» una onada de fred al continent europeu a la primera part de l’hivern en vista de la possibilitat d’«una ruptura del vòrtex polar estratosfèric, més alta que de costum».

S’està escoltant, ha prosseguit, que podria produir-se les pròximes setmanes una ruptura del vòrtex polar estratosfèric, amb la conseqüent sortida de l’aire fred confinat a l’Àrtic cap a latituds baixes i possibles efectes posteriors quant a un règim més continuat de pluges al nostre país.

«Les peces del puzle atmosfèric encaixen amb un escenari d’una possible ruptura del vòrtex polar estratosfèric, però encara no és segur que passi», ha advertit.

I en cas que passi encara és impossible concretar si aquesta sortida d’aire fred de les latituds àrtiques donaria lloc a una onada de fred a Espanya o a Europa, ha dit. «No ho podem saber encara perquè caldria veure a quina zona es produeix aquest desallotjament de l’aire fred», ha afegit.

Un altre dels efectes a més llarg termini és que dona lloc a més freqüència de pluges, com va passar per exemple, la primavera del 2018.

«Això no és una cosa que sempre passi i no podem saber si passarà en aquesta ocasió, perquè primer s’hauria de trencar aquest vòrtex polar i després veure com va evolucionant l’atmosfera», ha insistit.

En qualsevol cas, «s’ha de vigilar l’evolució atmosfèrica i veure com es va concretant les pròximes setmanes tota aquesta evolució, perquè de moment, és molt aviat per saber què passarà finalment,» ha indicat.

Llengua de fred des de dilluns

Un cap de setmana marcat per la situació anticiclònica, de cel assolellat i temperatures suaus les hores centrals del dia, serà potser l’últim respir meteorològic abans de la incursió d’una llengua de fred que des de dilluns, desplomarà els termòmetres a gairebé tot el país.

Aquest front anirà penetrant diumenge al matí per Galícia i deixarà pluges abundants que s’estendran al vespre al Cantàbric i a Castella i Lleó, i serà a principis de la setmana vinent quan el front continuarà avançant amb pluges, que, al seu pas, afectaran sobretot el nord i est peninsular, també a les Balears, per donar pas a un règim de vents del nord-oest que afavorirà que «les temperatures descendeixin dilluns acusadament i de manera generalitzada», fins a 6 o 8 graus en punts de l’interior.

La baixada de temperatures continuarà dimarts per arribar « dimecres al punt àlgid del fred de la setmana vinent», segons ha explicat Rubén del Campo, amb gelades en àmplies zones de l’interior, sobretot del nord i de l’est de la península, i amb màximes que quedaran des de dilluns i fins dimecres per sota dels 15 graus a la major part del país.

Notícies relacionades

«Es tracta ja de fred propi de l’època de l’any, fins i tot en alguns punts una mica més fresc del normal», ha matisat Del Campo.

Quant a les pluges, dimarts i dimecres afectaran sobretot Galícia, el Cantàbric i el Pirineu i les Balears, sense descartar, de manera molt feble altres punts de la Península, però la probabilitat no és gaire alta; la cota de neu se situarà al voltant d’uns 1.200 a 1.400 metres.