Previsió meteorològica

El temps: els meteoròlegs avisen de la possible arribada de ‘la bèstia de l’est’ a Espanya

2
Es llegeix en minuts

Aquesta última setmana s’ha vist marcada pel pas de nombrosos fronts atlàntics associats al que els meteoròlegs han denominat «tren de borrasques». L’últim episodi tindrà lloc aquest mateix divendres, 25 de novembre, amb el pas d’un front que portarà pluges, descens de les temperatures, vents i mal estat del mar.

El cap de setmana, en canvi, serà plàcid. Serà una minitreva amb cel assolellat i augment de les temperatures.

Una vegada conclòs aquest ‘armistici meteorològic’, el final del novembre i el principi del desembre amenacen amb grans canvis. Tot apunta que s’aproxima la denominada ‘bèstia de l’est’, una gran massa d’aire fred que ja ha visitat Espanya altres cops. Segons el meteoròleg Roberto Granda, d’eltiempo.es, aquesta massa d’aire es despenjarà a Europa i és possible que arribi a Espanya.

Perquè aquesta incursió d’aire siberià es produeixi s’han de complir abans una sèrie de requisits. El primer és que nevi de manera contundent a Rússia. I això ja ha passat.

Un altre dels requisits és que l’atmosfera s’estabilitzi. El meteoròleg recorda que «una massa d’aire estable a l’hivern afavoreix que la temperatura descendeixi».

Finalment, cal que es formi «un anticicló de bloqueig entre Rússia i Escandinàvia». Això obrirà un passadís de vents provinents del nord-est que enviarà aquesta massa d’aire fred a Europa en general i també a Espanya. El meteoròleg destaca que, si també es forma una borrasca al mar Mediterrani, aquest passadís s’intensifica.

Notícies relacionades

Aquesta última condició sembla donar-se també. El Meteocat ha advertit recentment de la possibilitat que una borrasca es formi al Mediterrani a partir de dilluns:

Segons Granda, resulta probable que a finals de novembre i principis de desembre arribi la ‘bèstia de l’est’, tot i que els pronòstics encara són incerts. . Ara hi ha un anticicló sobre els territoris russos, que ja tenen bastanta neu, i l’aire a poc a poc s’està començant a refredar.