Previsió meteorològica

Catalunya abraça la tardor després d’un estiuet etern

Les temperatures comencen un suau descens que situarà els termòmetres en els registres més habituals per aquesta època

  • Així serà el temps a Barcelona pel pont de Tots Sants

  • ¿Fins quan durarà la calor a Barcelona aquesta tardor?

  • Espanya és el país europeu amb més risc de mort per calor extrema

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A punt de tancar un octubre marcat per un prolongat episodi de calor postestiuenca, que ha deixat diversos rècords, entre els quals el del dia calorós més tardà a Lleida (30,5ºC el 27 d’octubre), podem començar a advertir que aquesta situació anòmala té els dies comptats.

Serà amb el canvi de mes, tot i que ja s’ha començat a notar lleugerament aquests últims dies de cel tapat que han frenat els pics en les temperatures màximes, quan ens endinsem en la tardor, meteorològicament parlant.

Fins dimecres aquesta baixada suau de les temperatures, que ha començat durant el cap de setmana, es mantindrà ferma per situar-se en valors pròxims, potser un parell de graus per sobre, a l’habitual per al novembre. A partir de mitja setmana els termòmetres es mantindran estables o repuntaran molt lleugerament, però ja amb la sensació d’haver canviat d’estació.

Aquest descens tèrmic vindrà acompanyat d’un augment general de la nuvolositat pel pas de diversos fronts atlàntics, especialment a la costa, i la possibilitat d’algunes precipitacions de tarda dilluns i el dia de Tots Sants.

Segueix la sequera a curt termini

Tot i que segons el model EMCWF, el novembre serà un mes lleugerament més plujós al litoral central i sud i no es presenta més sec a la resta de Catalunya, per tant no serà una bona notícia en l’àmbit hídric.

I és que, tot i que la tardor és tant al litoral com al prelitoral la temporada on hi ha més quantitat de precipitacions, resultaria del tot insuficient per pal·liar la sequera que assola Catalunya.

En aquest sentit, la previsió de l’ACA no és gens encoratjadora, amb la qual cosa la possibilitat de més restriccions en l’ús i distribució de l’aigua per compensar el pobre estat dels pantans catalans (a un 36% de la seva capacitat, quan la mitjana de l’última dècada se situa gairebé al 70%) és una cosa que l’organisme de la Generalitat té sobre la taula.

¿Primeres neus al Pirineu?

Notícies relacionades

Segons indica l’Aemet, de la mà d’aquest descens generalitzat de les temperatures –molt marcades en zones muntanyoses del terç nord peninsular–, afegit a la possibilitat d’algunes precipitacions, podrien portar les primeres neus, podent arribar a les cotes altes del Pirineu occidental a partir de dijous.

Seria en aquest cas un símptoma inequívoc que la tardor meteorològica comença a assentar-se d’una vegada.