La borrasca 'Jorge' acomiada el febrer amb temps advers i caiguda de temperatures
La calima arriba a l'interior de la Península després d'abandonar les Canàries, tot i que «només deixarà el cel una mica tèrbol i reduirà lleugerament la visibilitat»

zentauroepp51857159 dos mujeres en el paseo mar timo de la playa de la barcelone200228173806 /
Un front associat a la borrasca atlàntica ‘Jorge’, situada a l’entorn d’Irlanda, deixarà des d’última hora d’aquest divendres temps advers –amb pluja, vent, onatge i caiguda de les temperatures– al nord-oest, que es generalitzarà el cap de setmana per rebre el març amb ambient més propi de l’època.
«Es tracta d’un canvi de temps radical que per a res ens indica que l’hivern ha acabat», ha recalcat Fernando García, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha insistit que, després de setmanes d’estabilitat pel persistent anticicló «que ens ha deixat un ambient poc habitual», aquesta borrasca «assegura la pluja i concedeix un indici d’esperança».
De fet, aquest divendres l’Aemet ha activat avisos de nivell taronja –risc important– al litoral atlàntic de Galícia per onatge i fort vent, i a la zona Liébana (Picos de Europa), on s’esperen ratxes superiors als 100 km/h.
Calima i pols en suspensió
També la calima és aquest divendres un fenomen destacat en bona part de l’interior de la Península «després d’abandonar les Canàries per la configuració de vents que porta aquest front», tot i que «tan sols deixarà el cel una mica tèrbol i reduirà lleugerament la visibilitat», ha assenyalat el portaveu.
I els termòmetres tornen a ascendir en bona part d’Espanya, fins als 24 graus a Almeria i Granada, 23 a Badajoz, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa, i per sobre dels 20 a Albacete, Alacant, Bilbao, Castelló, Ciudad Real, Conca, Jaén, Lleida, Màlaga, Las Palmas, Terol i València, i la mínima més baixa la registra Terol, amb un grau negatiu.
La borrasca ‘Jorge’, que es mou cap als països escandinaus, serà la responsable del canvi esperat de temps a partir d’aquest dissabte, últim dia de febrer, en què el front deixarà precipitacions i vents forts a Galícia i es desplaçarà cap a l’est, amb un augment generalitzat de la nuvolositat a la Península i les Balears, i les Canàries quedaran sota el règim d’alisis.
Les màximes cauran 4 i 5 graus de mitjana
Les pluges s’estendran pel Pirineu i els vessants cantàbric i atlàntic, les temperatures màximes es desplomaran «entre 4 i 5 graus de mitjana als dos altiplans per acostar-se a valors normals» i es mantindran, de moment, a les regions mediterrànies, on fins i tot podrien baixar «entre 5 i 7 graus»; pel que fa als vents, bufaran amb ratxes molt fortes al nord-oest peninsular i àrees muntanyoses.
Els avisos de nivell taronja afecten aquest dissabte els litorals atlàntic i cantàbric, on s’esperen ones de 5 i 6 metres, i l’interior de Galícia i els Picos de Europa, on bufaran ratxes de vent superiors als 100 km/h.
Torna la pluja
«El debilitament progressiu de l’anticicló crearà una espècie de carrer per a l’entrada de successius fronts», que deixaran pluja en àmplies zones del país, ha explicat Fernando García, si bé «existeix més incertesa a mesura que avança la predicció setmanal».
Així, diumenge, un sistema frontal recorrerà la Península i les Balears d’oest a est amb característiques similars a dissabte, tot i que amb precipitacions més generalitzades al vessant atlàntic i intenses, especialment a Galícia, on poden ser persistents i localment fortes, i la neu apareixerà en cotes mitjanes –1.000 a 1.200 metres– dels sistemes muntanyosos del nord.
Nova borrasca dilluns
Notícies relacionadesUna nova borrasca atlàntica «molt activa» travessarà dilluns el terç nord peninsular d’oest a est i se situarà al final del dia a l’entorn de les Balears, i al seu pas deixarà pluges generalitzades, excepte al sud de l’Ebre, que podrien ser persistents i/o localment fortes, i amb tempestes a Galícia, el Cantàbric i els principals sistemes muntanyosos, amb nevades significatives a les muntanyes del centre i nord, amb temperatures clarament a la baixa i amb vent fort en àmplies zones de la Península i les Balears.
A partir de dimarts, els fronts continuaran afectant la meitat nord peninsular, però amb precipitacions en general febles, més probables com més al nord, més intenses a Galícia i en forma de neu a la serralada Cantàbrica i al Pirineu, mentre que a la meitat sud i l’àrea mediterrània seran poc probables fins al cap de setmana.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada