ESTIU TÒRRID

Onada de calor: Oliana i la Femosa baten el rècord de calor el juny a Catalunya

Lleida, amb 41,8 graus marca rècord absolut en un mes de juny a la capital del Segrià

Les altes temperatures posen aquest dijous en alerta més de mig Espanya

zentauroepp48819050 incendio ribera ebre190627162505 / FERRAN NADEU

zentauroepp48819050 incendio ribera ebre190627162505
zentauroepp48809889 calor pamplona190627091222

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’onada de calor que afecta gran part de la península i les Balears ha provocat que aquest migdia s’hagin registrat temperatures de 40 graus a diverses ciutats catalanes. 

Lleida, amb 41,8 graus marca rècord absolut en un mes de juny a la capital del Segrià, superant els 40,6 del 1986. 

Oliana (Alt Urgell) n’ha registrat 42, la temperatura més alta de tot Catalunya. Girona, Vic o Tremp els termòmetres marquen al voltant de 40 graus. Es tracta de condicions insòlites a Catalunya un dia de juny. Baldomar, a Lleida, ha sigut la primera població catalana a assolir aquesta sufocant temperatura. 

[Seguiu les últimes notícies de l’onada de calor i els incendis forestals en directe.]

De bon matí ja s’han assolit a la localitats de Cáseda (Navarra), Andratx (Balears) i Segura (País Basc) més de 30 graus.

En concret, el municipi navarrès de Cáseda marcava les 7.00 hores del matí 32,3 graus, mentre que a les localitats d’Andratx (Mallorca) i Segura (Guipúscoa) es registraven 31,7 graus, segons les últimes dades facilitades per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Als municipis de Calataiud (Saragossa) i Banyalbufar (Balears) els termòmetres pujaven fins als 31 graus a les 7.30 d’aquest matí, molt seguits per Isaba i Navascués a Navarra amb 30,7 i 30,4 graus, respectivament.

Mig Espanya en alerta

L’onada de calor, que afecta amb més intensitat el centre i est peninsular, s’agreuja aquest dijous i posa en alerta 12 comunitats, nou en taronja (risc important), per temperatures extremes, informa l’Aemet.

Aragó té alerta taronja a tota la comunitat per valors entre 41-42 graus, i fins i tot més, al centre d’Osca, al Baix Aragó, a les Cinco Villas i a la Ribera de l’Ebre, i alerta, també taronja, al Pirineu d’Osca on s’arribarà als 38 graus.

A la Comunitat de Madrid està activat l’avís taronja per màximes de 41 graus al sud, Las Vegas i a la zona oest, mentre que a l’àrea metropolitana i a l’àrea de l’Henares es registraran 40 graus i a la serra, 37 graus.

La Rioja manté l’avís taronja per valors de 40 graus en zones de la riba de l’Ebre; l’Aemet adverteix que a la Ribera Baixa s’arribarà als 42 graus; totes les províncies del País Basc pujaran als 39 graus i puntualment als 40 graus.

La Comunitat Foral de Navarra continua amb alerta taronja per registres màxims de fins a 40 graus a la zona centre i de 39 graus en àrees del vessant cantàbric.

Totes les províncies de Catalunya, excepte Tarragona, tenen avís taronja per temperatures extremes que oscil·laran entre els 38 i els 41 graus.

Castella-la Manxa ha activat l’alerta taronja a les províncies de Ciudad Real, Guadalajara i Toledo, on està previst que els termòmetres arribin als 40 graus en zones de la Manxa toledana, la vall del Tajo, l’Alcarria i la vall del Guadiana; a Albacete i Conca hi ha avís groc (risc) per calor.

La xafogor també afectarà comunitats de la meitat nord peninsular, on Castella i Lleó té alerta taronja a Burgos per temperatures que pujaran fins als 39 graus al comtat de Treviño i a la zona nord, i a Sòria es registraran 37 graus en punts del Sistema Central; a Àvila, Palència i Segòvia hi ha avís groc.

A la província de Jaén (Andalusia) s’ha activat l’avís taronja per màximes de 40 graus, puntualment 42 graus, en àrees de Cazorla i Segura, mentre que a Granada l’avís és groc per intensa calor, 39 graus, a la conca del Genil, a Guadix i a Baza.

Notícies relacionades

Les comunitats d’Extremadura i Cantàbria i les Illes Balears estan en alerta groga per màximes que oscil·laran entre els 34 graus a la vall del Liébana i els 38 graus de Badajoz.

L’Aemet avisa que amb l’alerta taronja hi ha un risc meteorològic important i un cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per a activitats concretes.

Temes:

Calor