estiu tòrrid

Europa s'ofega sota l'onada de calor

L'onada de calor s'intensificarà durant dimecres, dijous i divendres

A França i Alemanya està previst que se superin els 40 graus

4
Es llegeix en minuts
France Press / EFE

L’onada de calor que s’ha fet notar sobre una gran part d’Europa s’intensificarà aquest dimecres, amb temperatures que s’espera que superin els 40 graus a França i Espanya, abans d’un pic durant dijous i divendres.

Espanya, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat aquest dimecres l’alerta taronja, cosa que significa un risc important, en cinc províncies del nord: Biscaia, Guipúscoa, Navarra, La Rioja i Saragossa. La majoria de la resta de províncias de llevant estan en alerta groga. Dijous està previst que l’alerta taronja s’estengui a un total de deu províncies més, on els termòmetres poden arribar als 40 i 42ºC. TVE ha batejat aquest episodi de calor com "la setmana de l’infern".

Alerta vermella

El portaveu de l’Aemet, Fernando García ha advertit que la situació empitjorarà durant els pròxims dies i a la capçalera de l’Ebre podia arribar a activar-se el nivell d’alerta vermell (risc extrem). En zones de Castella i Lleó es poden registrar temperatures de 10 graus per sobre de la mitjana, mentre que a Aragó es podria arribar als 15 graus addicionals.

Aquesta onada de calor, la desena que es produeix en un mes de juny des de l’any 1975, ja deixava valors molt alts des de primeres hores del dia. Així, la localitat avilesa de Candeleda registrava 29,5 graus a dos quarts de deu d’aquest dimecres i a les 11.00 hores la calor ja incidia amb força al municipid’Arenys de Mar  (Barcelona) amb 36,1 graus, a Os de Balaguer (Lleida) 33,4 graus i a Andratx (Balears), Barbastre (Osca) i Lleida s’arribava als 33,3 graus.

Les nits també seran molt caloroses: són les anomenades "nits tropicals" (temperatures per sobre dels 20 graus), sobretot a Alacant (24 graus), Conca Madrid (23 graus), seguidesd’Almeria,  BarcelonaBurgosCastellóGuadalajara, , LleidaLogronyoSegòviaToledoSaragossa Vitòria amb valors entre els 21 i 22 graus.

"Autopista de calor"

Per explicar el perquè d’aquest fenomen, que deixarà temperatures més altes a Saragossa que a Sevilla, la meteoròloga del ‘Tiempo.es’, Mar Gómez, ha detallat que la culpable és una borrasca situada al nord-oest peninsular encarregada d’arrossegar l’aire procedent de l’interior de l’Àfrica amb direcció a França. Aquesta "autopista de calor i pols en suspensió" circularà sobretot per l’est del país, que es veurà especialment afectat, ha remarcat Gómez, i ha incidit que la vall de l’Ebre, malgrat que no és al sud de la península, és una de les zones més caloroses d’Espanya durant l’estiu. 

L’Agència de Meteorologia adverteix que el risc d’incendis forestals s’aguditzarà demà davant d’aquest episodi de calor avivat per una massa d’aire "molt càlida i molt seca" i que elevarà el risc a nivells extrems o molt alt al País Basc, Navarra, Catalunya, Aragó, La Rioja, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Madrid i la Comunitat Valenciana.

El panorama europeu

França aquest dimecres les màximes estaran entre els 25 i els 39ºC en dos terços del país, particularment al sud i a l’est. El país gal ha elevat a 78 el nombre de departaments en alerta taronja per l’onada de calor. L’organisme publico Météo France preveu un "episodi sense precedents des del 1947 per la seva intensitat i precocitat", amb pics de 40 graus que "als qual probablement s’arribarà puntualment i que batran tots els rècords mensuals i fins i tot absoluts". També a Alemanya patiran els efectes de l’onada de calor, on el termòmetre pot arribar als39 graus al sud-oest del país i a l’estat federal de Brandenburg, on un incendi forestal ha devastat unes 100 hectàrees des de dilluns. Els especialistes adverteixen que es pot superar la temperatura més alta registrada un mes de juny, que data del 1947 i fins a la temperatura rècord del país: 40,3 graus que es van registrar l’agost del 2015 en una petita ciutat de Baviera.

Brandenburg un home conduint una moto completament despullat ha sigut interpel·lat per la policia, que ha difós les seves fotografies a les xarxes socials. "Ens hem quedat sense paraules: ¿com titularia vostè aquesta fotografia?", ironitzava la policia.

Abans del present pic, el record, de 36,7ºC es va registrar dimarts passat a Innsbruck, a la regió austríaca del Tirol. Durant aquests dies, els famosos cavalls de tir que passegen els turistes en carruatge per la ciutat no han sigut utilitzats excepcionalment.

Ginebra (Suïssa), on s’espera que se superi la barrera dels 35 graus, s’ha cancel·lat la desfilada de la 'Fête des Écoles' que s’havia de celebrar aquest dimecres i a Luxemburg les escoles s’han mantingut tancades. Els països del’Europa de l’Est  també es veuran afectats per l’onada: s’esperen tempestes i forts vents a Lituània. En el que portem de juny s’han ofegat 27 persones al Mar Bàltic, amb pics de calor que han arribat inusualment als 35,7 graus.

"Illes de calor"

Notícies relacionades

"Les temperatures mundials augmenten arran del canvi climàtic i amb elles la probabilitat que es produeixi una onada de calor extrema", destaca Len Shaffrey, professor de ciències climàtiques de la universitat de Reading, a l’oest de Londres. Segons l’Institut climatològic especialitzat de Potsdam, tots els estius més calorosos a Europa després de l’any 1500 ha tingut lloc durant el transcurs del segle XXI: 2018, 2010, 2003, 2016 i 2002.

Les grans ciutats s’han convertit en "illes de calor", on més s’està notant –i es notarà– l’onada de calor a causa dels terres de formigó, la falta d’arbres i les activitats humanes.