MASSA D'AIRE FRED

L'abril porta de tornada l'hivern a Espanya

L'entrada d'una massa d'aire àrtic molt freda procedent de Grenlàndia provocarà aquest dimecres un brusc canvi en el temps a bona part de la meitat nord peninsular

Temporal de lluvias en Asturias

Temporal de lluvias en Asturias / Damián Arienza (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’entrada d’una massa d’aire àrtic molt freda procedent de Grenlàndia provocarà aquest dimecres un brusc canvi de temps a bona part de la meitat nord peninsular, que estarà sota condicions meteorològiques hivernals en ple mes d’abril. Aquest dimecres, les temperatures es desplomaran fins a nou graus respecte dimarts i nevarà a 600 metres en algunes zones.

El descens tèrmic s’estendrà dijous a la resta de la península i a les Balears, sobretot al litoral que va d’Almeria fins a València, on els termòmetres marcaran fins a vuit graus menys en només 24 hores. La caiguda de les temperatures anirà acompanyada de vents de component nord, cosa que incrementarà la sensació de fred.

Segons les prediccions de l’Aemet, les temperatures màximes no superaran els 10 graus a les zones muntanyoses de la meitat nord peninsular, mentre que a la meitat sud s’acostaran o superaran els 20 graus. Barcelona presenta una mínima de 6 graus i una màxima de 17, Girona una mínima de 3 i una màxima de 14, Lleida una mínima de 3 i una màxima de 18 i Tarragona una mínima de 7 i una màxima de 17.

Avisos

D’altra banda, l’atmosfera s’inestabilizará progressivament aquest dimecres amb el pas d’un primer front que deixarà precipitacions i algunes tempestes al terç nord peninsular, les quals poden ser localment fortes al litoral del Cantàbric. El més significatiu serà la baixada de la cota de neu fins a 600 i 800 metres, amb nevades a la serralada Cantàbrica i el Pirineu.

Notícies relacionades

De fet, l’Aemet ha activat avisos grocs (risc per fer activitats a l’aire lliure) per a aquest dimecres a vuit províncies del nord davant la previsió de nevades que podrien deixar entre cinc i vuit centímetres de gruix de neu a terra. Aquestes províncies són Osca, Girona i Navarra (concretament, el Pirineu), així com Lleida (Pirineu i la Vall d’Aran), Cantàbria (Liébana, centre i vall de Villaverde), Lleó (serralada Cantàbrica), Lugo (muntanya) i Astúries (serralada Cantàbrica, Picos de Europa i sud-occidental).

A més, hi ha avís groc per mar combinada del nord-oest i onades de quatre a cinc metres d’altura a la Corunya, Lugo, Astúries, Cantàbria, Biscaia i Guipúscoa. Quant a les Canàries, aquest dimecres continuarà el temps inestable iniciat fa uns dies per la influència d’una depressió aïllada en nivells alts (DANA, en l’argot meteorològic), amb xàfecs que podrien ser localment forts.