CANVIS METEOROLÒGICS

Una onada de calor causa estralls a Rússia, els països bàltics i Escandinàvia

Regions de Sibèria registren temperatures de set graus per sobre de la norma, mentre els incendis s'estenen a Suècia

rjulve44350858 people sunbathe  during a hot summer day in the center of st180723193649

rjulve44350858 people sunbathe during a hot summer day in the center of st180723193649 / HOSSEIN SALMANZADEH

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Temperatures de set graus per sobre de la norma a la taigà que envolta Krasnoyarsk, en ple cor de Sibèria. Pastures que cremen o es tornen grogues a les verdes repúbliques bàltiques. Aigües freàtiques i llacs que baixen de nivell a Escandinàvia. Una onada de calor que s’ha prolongat diverses setmanes està causant estralls en una àmplia regió del nord d’Europa, des de Noruega fins a Rússia passant pelRegne Unit i provocant nombrosos incendis i crides d’alerta dels governs afectats.

Els milers de fans que van viatjar a Rússia en les últimes setmanes per assistir com a espectadors als partits de l’última Copa del Món de futbol s’han emportat una sorpresa. Esperaven un estiu temperat i fresc, i en lloc seu s’han trobat uncel lluminós i una calor com la de la canícula estiuenca a Barcelona. Els habitants d’Hèlsinki, ciutat on es va celebrar la primera cimera bilateral entre els presidents dels EUA, Donald Trump, i Rússia, Vladímir Putin, asseguraven no recordar un estiu tan calorós. Aquell dia els termòmetres de la capital finlandesa marcaven els 31 graus centígrads.

El Centre de Geologia, Meteorologia i Medi Ambient de Letònia, l’onada de calor no remetrà en els pròxims dies i la capital del país, Riga, continuarà vivint nits anomenades ‘tropicals’, és a dir, sense que el termòmetre baixi per sota dels 20 graus, un fet inusual a l’Europa septentrional fins i tot durant els mesos estivals. L’Organització Meteorològica Mundial ja ha alertat que els episodis de calor extrema estan augmentant com a resultat delcanvi climàtici són compatibles amb una tendència general a llarg termini. En aquesta ocasió, un anticicló molt persistent està fent estralls tèrmics fins a nivells inusitats.

Foc a Sibèria

La regió de Krasnoyarsk, a la Rússia asiàtica, a uns 3.000 quilòmetres a l’est de Moscou, ha vist com unes 80.000 hectàrees de bosc arrasades per les flames a causa de la forta calor que fa.  El Centre Hidromètric de Sibèria Oriental ha emès una alerta de tempestes després que durant cinc dies seguits el mercuri diürn no baixés dels 30 graus. El perill és que aquestes temperatures inèdites desfacin el permafrost, és a dir, el terra que no es fon i continua congelat de manera permanent, i alliberi a l’atmosfera gasos com el metà, que té un efecte d’hivernacle sobre l’atmosfera fins i tot més poderós que el CO2.

Notícies relacionades

Però, sens dubte, el país que més està patint com a conseqüència de l’estiu tòrrid a la regió és Suècia.  MSB, l’agència sueca per a la protecció civil havia comptabilitzat a mig matí d’aquest dilluns un total de 27 incendis actius, menys que dies abans en què el foc havia destruït grans extensions de boscos. Es calcula que el risc és "extrem", en especial a la part meridional del país, on no s’esperen pluges en els pròxims dies però sí valors meteorològics per sobre dels35 graus centígrads.  

Les autoritats han decretat la prohibició d’encendre foc als boscos, tot i que aquesta mesura, segons han reconegut, no s’estava complint. "Siguin vostès responsables, si encenen un foc, vostès seran perseguits", ha advertit. El país ha hagut de sol·licitar l’ajuda dels països veïns a través dels mecanismes corresponents dependents de la UE i l’OTAN, a causa dels escassos recursos amb què compta en la lluita contra els incendis forestals.

Temes:

Rússia Calor