PREAVÍS DE PERILL

Arriba la primera onada de fred de l'hivern a Catalunya

A partir del divendres s'espera un descens acusat de les temperatures, però les mínimes arribaran entre dilluns i dijous

Si el vent calma, les glaçades podrien afectar tota la costa, incloent-hi la ciutat de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L’arribada d’un front d’aire fred en altura provocarà a partir d’aquest divendres a la tarda un notable canvi de temps que a Catalunya es caracteritzarà primer per nevades moderades al Pirineu, especialment durant el cap de setmana vinent; i seguidament, per un acusat descens de les temperatures que arribarà al seu zenit entre dilluns i dijous de la setmana vinent. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) ha emès un preavís de perill per onada de fred. Si es compleixen els models de predicció, podria ser la més intensa dels últims cinc anys.

La situació és el resultat del passadís que deixen l’anticicló de les Açores, que es desplaça i tendeix a avançar cap al nord, i un nucli de baixes pressions que s’instal·larà sobre Itàlia. «Els vents d’origen polar tindran camí lliure per avançar primer per Europa central i més tard cap a la península Ibèrica», comenta Marcos Amores, meteoròleg de Barcelona Televisió (BTV). Serà un hereu del front que ha afectat en els últims dies els Balcans, «però més suau», tranquil·litza Amores.

Quan l’onada de fred es consolidi, les temperatures sota zero seran comunes a bona part del territori català. Segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), al Pirineu seran habituals els registres de -10 durant el cap de setmana i de -15 o fins i tot més entre dimarts i dimecres, mentre que a l’interior la previsió és que se situïn entre -3º i -8º.

TERMÒMETRE SOTA ZERO

«El fred està garantit. Dependrà del vent i de si les nits són serenes, però entre dimarts i dimecres podria arribar a gelar fins i tot als barris més elevats de Barcelona», posa com a exemple Amores. En línies generals, la setmana que ve s’esperen a la costa catalana unes mínimes d’entre -3º i +1º i unes màximes que no superaran els 8º.

El meteoròleg de BTV, no obstant, considera que és escassa la probabilitat de neu a la costa. «Sembla una entrada seca, que tendeix a siberiana. No hi ha gaire recorregut marítim, tot i que amb el Mediterrani al costat no pots descartar res», prevé. Va recordar en aquest sentit l’episodi sec que es va registrar el 2001 i que va concloure amb una gran nevada que va col·lapsar l’àrea metropolitana de Barcelona.

Notícies relacionades

Per començar, l’Aemet i el Meteocat ja han activat avisos per a aquest divendres per nevades a tot el Pirineu de Lleida, que podrien ser intenses a la cara nord de la serralada (Vall d’Aran i zones del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça), i un altre per baixes temperatures (-6º) a les mateixes zones més la Cerdanya. Està previst que la cota de neu se situï en els 1.000 metres.

També s’ha emès un altre avís per temporal marítim, amb la possibilitat que les onades arribin als 2,5 metres d’altura, especialment als voltants dels caps de Creus i Begur, i un altre per ratxes de vent que podrien superar els 90 quilòmetres per hora, «cosa que contribuirà a augmentar la sensació de fred», conclou el Meteocat.