Polèmica

Una investigació de la UER revela que Israel va utilitzar publicitat institucional per mobilitzar el vot a Eurovisió

Un compte de YouTube va publicar un total de 89 vídeos dirigits a 35 països, entre el 6 i el 16 de maig, en els quals la representant israeliana, Yuval Raphael, demanava el vot en diferents llengües

Green Martin Green, director d’Eurovisió, respon a Pedro Sánchez: «La UER és una associació d’emissores de servei públic, no de governs»

La UER no sancionarà RTVE i defensa el seu «valuós patrocinador» israelià en plena polèmica per Eurovisió

Una investigació de la UER revela que Israel va utilitzar publicitat institucional per mobilitzar el vot a Eurovisió

GEORGIOS KEFALAS / EFE

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La plataforma Verifica RTVE ha donat a conèixer una investigació de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), l’organitzadora del festival d’Eurovisió, en la qual es revela que una agència de publicitat oficial del govern israelià va portar a terme una campanya digital per impulsar el vot a favor del seu representant a la final d’Eurovisió 75, Yuval Raphael, una supervivent de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre del 2023. La intèrpret de la cançó ‘New day will rise’ va passar de la 15a posició de la taula fins al segon lloc després de rebre 297 vots del públic, el nombre més alt rebut per tots els participants en la final.

Segons la investigació, l’Agència de Publicitat del Govern d’Israel, que treballa amb institucions i empreses públiques del país, va propagar anuncis a través de productes de Google els dies previs a la final del festival celebrat a Basilea (Suïssa).

El 20 d’abril es va crear un compte a YouTube que va publicar un total de 89 vídeos de la cantant dirigits a 35 països, entre el 6 i el 16 de maig, amb fins a 8,3 milions de visualitzacions. «L’anàlisi dels vídeos no ofereix evidència d’intel·ligència artificial, cosa que indica que Raphael va estar directament implicada en la creació dels vídeos», afirma l’informe d’EBU. Aquestes peces audiovisuals mostraven a l’artista demanant el vot en diferents llengües, esmenant el seu número de participació, el 14 en la semifinal i el 4 a la final, i recordant les regles del vot múltiple.

En concret, el 6 de maig, el compte va publicar 16 vídeos dirigits a molts altres països. Dotze d’aquests països, Armènia, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, Geòrgia, Grècia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Montenegro i Sèrbia van competir en la mateixa semifinal que Israel. El 16 de maig, la vigília de la gran final, el canal va publicar 73 vídeos dirigits a 35 països demanant-los el vot per a Israel. Segons Google Ads Transparency Center, els anuncis van ser col·locats per un compte verificat del Govern israelià, tot i que el canal de YouTube no estava etiquetat oficialment com a governamental.

Posició final

Notícies relacionades

L’actuació de Raphael va aconseguir guanyar el televot després d’obtenir només 60 punts del jurat, i va passar del lloc 15 de la taula fins a la segona posició, i va aconseguir la plata per a Israel. El seu país va guanyar el vot popular amb 297 punts, per sobre d’Estònia, amb 258, Suècia, amb 195, i de la guanyadora Àustria, quarta amb 178.

La cantant israeliana va aconseguir la màxima puntuació de 12 punts del televot a 13 països: a més d’Espanya, també s’ha alçat amb la màxima puntuació a Alemanya, Austràlia, Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Suècia, Suïssa i resta del món.