TELEVISIÓ I MAS

L’EGM

El EGM

El EGM

2
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

L’Estudi General de Mitjans, comunament conegut com l’EGM, és una enquesta que reflecteix les diferents audiències i hàbits de consum de bona part dels mitjans de comunicació del país. El més conegut és el dedicat a la ràdio, perquè és el que, de manera immediata, facilita els seus resultats i genera més titulars i més bastos de cara a cridar l’atenció dels consumidors de mitjans. Però també es fan preguntes sobre televisió, premsa escrita i digital, webs, revistes, productes i, per exemple, tanques de publicitat.

L’organisme que controla i publicita posteriorment aquestes enquestes es diu AIMC, Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació. Es fan entrevistes telefòniques durant pràcticament tot l’any i els resultats es donen a conèixer en tres dates: dimarts passat, 22 d’abril, així com els dimecres vinents 2 de juliol i 10 de desembre.

En ocasions, tot i que no sempre, dels resultats esmentats es decideixen nous programes que comporten incorporacions, fitxatges sonats, etc., i per tant la desaparició d’altres, amb la qual cosa una bona part de professionals com guionistes, productors i/o col·laboradors diversos (és a dir, un munt d’autònoms) comencen o deixen de cobrar la seva participació en aquests espais.

Notícies relacionades

¿Hi ha totes les emissores a l’EGM? No. Tan sols les que ho volen i sens dubte ho paguen. Recordo que al seu dia el que va ser director general de RTVE, José Antonio Sánchez, va anunciar que havia donat les ordres oportunes perquè Ràdio Nacional d’Espanya fos baixa a les enquestes de l’EGM. ¿Per què ho va fer? Perquè va entendre, segons el seu criteri, que els baixos resultats de les enquestes anteriors no es corresponien a la realitat que, segons ell, mereixien tenir totes les emissores de Ràdio Nacional. O sigui que, com que no em fan cas, m’emporto l’Scattergories. I sí. Això va passar el 2003 i Ràdio Nacional va desaparèixer de l’EGM. Mesos més tard, va tornar.

Després de cada resultat, les emissores fan titulars triomfalistes semblants al que fan els partits polítics després d’una jornada electoral en què tots guanyen, tot i que la realitat digui el contrari. Històricament, l’anomenat EGM bo és el del pròxim 10 de juliol, en què totes sumen. Ho comprovaran. ¡Ah! les enquestes es fan a partir dels més grans de 15 anys; raó òbvia que explica perquè la ràdio generalista ha abandonat els programes infantils. Una pena.