Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Allò de Mainat i Cruz s’arregla si TV-3 els convida al tiberi

La crítica de Monegal: Allò de Mainat i Cruz s’arregla si TV-3 els convida al tiberi
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquesta demanda de Mainat i Cruz contra la productora Veranda –i de retruc a TV-3– perquè consideren que ‘Eufòria’ és un plagi d’‘Operación triunfo’ al meu judici té escàs recorregut judicial, si és que arriba a judici. Però s’ha generat molt soroll, això sí.

Explicava ahir aquí la nostra companya Inés Álvarez la resposta que la productora Veranda ha enviat a Cruz. Li deia que en matèria de programes cal considerar format i gènere televisiu. En el gènere del ‘talent’ o concurs musical, tots els programes són semblants. I li recordava també a Cruz que el 2008 ell també va ser objecte de demanda acusat d’haver plagiat ‘Got talent’ amb el ‘Tú sí que vales’ que ell i Mainat produïen per a T-5.

És intel·ligent, hàbil, i eficaç, aquesta resposta de Veranda. Recordo perfectament aquella carta que va enviar Cruz –la va fer pública– als que l’acusaven de plagi. Hi ha passatges deliciosos. Els deia: «Ens acusen que el jurat del programa prem un botó, i que això també ho fan vostès. ¿De veritat pensen que prémer un botó és un element de propietat intel·lectual?». De manera que és una mica estrany que Mainat i Cruz, 15 anys després, incorrin en el mateix error de què llavors els acusaven. ¿S’assemblen ‘Eufòria’ i ‘Operación triunfo’? Doncs és clar que s’assemblen. També s’assembla ‘Cover night’ (TVE-1) i ‘La Voz’ (A-3). Podríem dir el mateix de ‘Factor X’, ‘Lluvia de estrellas’, ‘Tu gran día’...

Notícies relacionades

Tots els ‘talents’ s’assemblen entre si. Tinc anotat al meu quadern el cas curiosíssim d’aquell programa pseudoinformatiu que va llançar Telecinco titulat ‘España pregunta, Belén responde’. Van ser demandats per plagiar el programa de TVE ‘Tengo una pregunta para usted’. En primera instància van perdre. Però en el judici definitiu van sentenciar que de plagi res en absolut. I no era ni un ‘talent’ ni un concurs musical.

Jo crec que aquí passa una coseta. Fa anys que la productora Veranda col·loca programes a TV-3. A la productora de Mainat i Cruz (Reset TV) només li van comprar, el 2015, el concurset ‘Com som’ i a més va durar poquíssim. L’última vegada que Mainat i Cruz van produir per a TV-3 una cosa de certa envergadura monetària va ser el 2010, ‘Buscant La Trinca’. O sigui que això ho pot arreglar TV-3 de seguida. Només cal donar-los accés al pastís. Que tinguin la sensació, molt humana, que compten per al tiberi.