Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Hi ha 23 morts, o 37, és igual, «s’ha resolt bé»

La crítica de Monegal: Hi ha 23 morts, o 37, és igual, «s’ha resolt bé»

EPC

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Hem vist les imatges a totes les cadenes del telehipòdrom estatal. Allà baix, a la frontera del Marroc, una esplanada plena de cossos. La majoria immòbils. No sabem quants eren ja cadàvers, ni els que continuaven vivint. Oficialment 23 migrants morts. Segons les oenagés, 37. Ho hem vist a totes les cadenes.

El que algunes han evitat, tapat, i maquillat, són les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, en la seva al·locució pública dient textualment: «Ha sigut un assalt violent ben resolt per part dels cossos de seguretat tant d’Espanya com del Marroc». A TVE-1, en els seus ‘Telediarios’, ens han amagat aquestes paraules. Però no serveix de res aquesta manipulació. Ens n’hem assabentat igualment. A les ‘Noticias’ de La Sexta, per exemple. O a ‘La Sexta noche’ l’endemà, en què van dedicar un debat al respecte. Mai havia vist tanta unanimitat en aquest plató. Tant en el grup dels opinadors ‘pro governamentals’ com en el dels opinadors ‘antigovern’ hi havia una confluència, una coincidència plena.

Notícies relacionades

Les veus més irades contra les paraules de Sánchez van ser fins i tot els de la zona ‘pro Govern’. Preclars analistes habitualment devots de l’actual president exclamaven indignats: «El que ha dit Sánchez és com dir-li al Marroc ¡gràcies per la feina bruta feta! ¡Alfombra vermella per a Mohamed VI!». ¡Ah! No sabem si en les pròximes hores Pedro Sánchez sortirà a matisar aquesta declaració que ha aixecat irritació en les seves pròpies files d’opinadors. La mirada televisiva que aquí correspon és una altra: és el paperot de TVE-1 tallant la frase del president i amagant en els seus ‘Telediarios’ aquesta implícita felicitació al Marroc i el seu mètode d’aniquilació. Això no és només manipulació, també és censura. Són matussers. Tornen a cometre els mateixos errors. Creuen que fan un servei al president, però és un servei a l’antiperiodisme, i a l’ocultació.

Dissabte, mentre els cadàvers dels migrants seguien a totes les cadenes, a ‘Informe semanal’ van emetre un reportatge sobre com frenar la migració, ¡a Gàmbia!. O sigui, en lloc d’anar a Melilla, i a Nador, que és on era la notícia, i els morts, ens van col·locar un enllaunat des de Gàmbia. ¡Ah! ‘Informe semanal’, qui t’ha vist i qui et veu.