‘Talent show’ gastronòmic

‘MastercChef’: les 10 polèmiques en 10 anys del concurs estrella de TVE-1

El cas de Verónica Forqué és només un dels temes que han generat controvèrsia

‘MastercChef’: les 10 polèmiques en 10 anys del concurs estrella de TVE-1
6
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘MasterChef’ acaba d’iniciar la seva desena temporada mantenint-se en bona forma. Els dos programes emesos en aquesta edició han anotat 1.630.000 teleespectadors i un 14,9 % de quota (el primer), i 1.741.000 i un 14,2 % (el segon), de manera que es consolida com una de les cartes més sòlides de TVE-1, i això que el programa està esprement al màxim el format, entre les edicions d’anònims, ‘celebrities’, criatures i gent gran.

Notícies relacionades

El ‘talent show’ de cuina s’encamina cap a la seva dècada d’emissió (es va estrenar el 10 d’abril del 2013) havent aconseguit popularitzar encara més la gastronomia a Espanya i havent familiaritzat l’audiència amb termes que abans desconeixia completament, com les esferificacions i les desconstruccions. I havent aconseguint la fita que un dels seus guanyadors, Carlos Maldonado, s’alcés amb una estrella Michelin amb el seu propi restaurant.

No obstant, en aquests anys d’èxit, ‘MasterChef’ també s’ha vist immers en unes quantes polèmiques. Aquí en resumirem 10, com les edicions que acumula ja la versió més longeva del xou, la dels anònims.

El suïcidi de Verónica Forqué

El programa va passar per la seva pitjor crisi amb el suïcidi de Verónica Forqué poc després que s’emetés ‘MasterChef celebriy 6’, en què ella havia sigut la gran protagonista. Els seus constants canvis d’humor van ser el xafardeig en les xarxes, en les quals molts es van burlar del seu comportament. El seu abandonament voluntari durant les últimes setmanes del programa va despistar encara més l’audiència. Així que quan es va conèixer la mort de l’actriu es van desencadenar les crítiques contra el concurs televisiu. Pepe Rodríguez, un dels membres del jurat, va defensar taxatiu el programa: «Verónica va ser feliç a ‘MasterChef’ amb nosaltres i amb això em quedo».

El lleó menjagamba

La tercera temporada de ‘MasterChef’ va començar amb l’expulsió de l’Alberto, un estudiant de Medicina que va ser durament criticat pel jurat pel seu plat, però la creació culinària del qual ha passat a la història del programa: el lleó menjagamba. «Això és un insult a la meva intel·ligència, al jurat i a 15.000 persones que es van quedar fora d’aquesta edició», va etzibar Pepe Rodríguez al concursant, que es va enfonsar al conèixer la valoració. Ningú no podia imaginar llavors que aquell desastre gastronòmic donaria tant de si: ha figurat en el menú del restaurant del programa (tot i que amb una versió més refinada) i, fins i tot, té una cançó en homenatge.

L’amanerat Flousi

Raquel Meroño va ser la guanyadora de ‘MasterChef celebrity 5’. Però aquella edició de ‘vips’ va estar marcada per Flousi, un amanerat personatge que va interpretar un dels concursants, Florentino Fernández, en alguns moments del programa. Els jutges li reien les gràcies, però en les xarxes li’n va caure una de grossa, ja que li van retreure que era de mal gust i que es burlava d’un altre dels participants d’aquella edició, Jousi. El mateix Flo va demanar disculpes abans de la final, en què ja no hi va haver ni rastre de Flousi.

El ganivet de la Saray

La Saray, concursant de ‘MasterChef 8’, va protagonitzar els moments més tirants d’aquella edició. Com quan en una prova d’exteriors va aprofitar que Jordi Cruz estava despistat per simular que l’apunyalava per l’esquena. L’espiral de tensió va anar en augment. En la seva expulsió li van dir que s’havien «equivocat terriblement» a l’elegir-la per al programa i la mateixa Saray va confessar en una entrevista que els ànims es van caldejar quan va tornar a la final com a convidada: «Vaig perdre el cap i des de la grada vaig començar a dir coses a Jordi [Cruz], així que vaig abandonar, vaig pirar», va explicar.

Filtracions

‘MasterChef’ és un programa que està gravat amb temps, així que sempre corre el risc que s’escapi una filtració sobre el guanyador, malgrat les clàusules de confidencialitat amb què la productora Shine Iberia mira de blindar el secret. Ha passat dues vegades. Una, en la versió ‘celebrity’, quan Jaime Peñafiel va insinuar que Tamara Falcó podria ser la guanyadora (tot i que sense nomenar-la explícitament); la filla d’Isabel Preysler finalment es va emportar el premi. Una altra, amb la Saray, concursant de ‘MasterChef 8’, que van acusar d’haver revelat en les xarxes que guanyaria Ana Iglesias, com finalment va passar. Ella sempre ho ha desmentit.

La durada

L’extensa durada de ‘MasterChef’ ha sigut objecte de crítica per part dels espectadors pràcticament des que es va estrenar el programa. Els fans del concurs saben que hauran de pernoctar si volen conèixer de primera mà qui és l’expulsat del dia. Normalment, el xou acaba entorn de la 1.30 hores de la matinada, un horari que no facilita que l’audiència pugui mantenir-se fins al final. TVE ha promès en diverses ocasions que intervindrà en l’assumpte, però de moment el problema persisteix.

Abandonaments

La competició a ‘MasterChef’ és molt dura i els concursants s’han d’enfrontar dia a dia a la pressió i a l’exigència dels jutges, que en cada temporada deixen anar uns quants crits. Per això al llarg del programa hi ha hagut alguns abandonaments. Uns anys abans de Verónica Forqué, María del Monte ja va decidir penjar el davantal en la primera temporada de ‘MasterChef celebrity’. «No és necessari que tingueu sempre la cara de fiscal de Morena Clara per parlar a la gent», va etzibar al jurat abans de dir adeu. A ‘MasterChef 2’ també hi va haver una altra renúncia, la del Gonzalo, i a ‘MasterChef celebrity 4’ se’n va anar voluntàriament José Salazar, de Los Chunguitos.

Willy Bárcenas

‘MasterChef celebrity 5’ va fer molt parlar abans, fins i tot, de la seva estrena. Willy Bárcenas, el líder de Taburete i fill de l’extresorer del PP, va denunciar que TVE havia vetat la seva participació en el programa per culpa dels seus cognoms. La productora va sortir al pas amb un comunicat en el qual negava les seves acusacions i desmentia que els directius de televisió espanyola intervinguin en la selecció de famosos que participaran a ‘MasterChef Celebrity’.

Les crítiques d’exconcursants

No tots els que han passat per les cuines de ‘MasterChef’ en tenen un bon record. Els ‘vips’ són els que més s’han atrevit a criticar el programa. Va passar amb exconcursants com Fernando Tejero, Almudena Cid, Jesús Castro i Xuso Jones. Aquest últim va arribar a assegurar: «Jo cuino un munt, però a ‘MasterChef celebrity’ no aprens cuina. Diguem que no s’aprèn gaire...». El cantant va continuar sense mossegar-se la llengua: «Perquè un programa d’entreteniment entretingui a casa, han de passar cosetes que l’espectador no s’imagina fora de càmeres, rotllo crear polèmiques, crear plats. Cosetes de les quals no t’avisen. Respecto un munt el programa i em sembla un programàs, però sí que és veritat que la meva experiència va ser una puta merda».

Debat sobre els animals

Mai no plou a gust de tothom, i més quan en el programa apareixen animals, un dels temes que crea més controvèrsia sempre en les xarxes quan es tracta de ‘MasterChef’. Sobretot, si és en la versió júnior. Com quan els participants han hagut d’escorxar llebres o bullir anguiles o llagostes vives a la cassola. El 2019, el Defensor de l’Audiència d’RTVE va arribar a recomanar «prescindir totalment» d’imatges en què s’escorxaven animals.