Les ‘arrels’ d’un xef

Carlos Maldonado: «‘Masterchef’ et dona ales, però no t’ensenya a volar. I et pots fotre una hòstia»

RTVE Play estrena un documental sobre la vida del guanyador del ‘talent show’ culinari de TVE-1, que atresora una estrella Michelin

Carlos Maldonado: «‘Masterchef’ et dona ales, però no t’ensenya a volar. I et pots fotre una hòstia»

RTVE

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan demanes a qualsevol dels jutges o responsables de ‘Masterchef’ que posin un exemple del concursant perfecte que ha passat pel ‘talent show’ gastronòmic de TVE-1, tots coincideixen en el mateix nom: Carlos Maldonado. Normal, ja que la carrera del guanyador de la tercera temporada del programa ha sigut meteòrica: només dos anys i mig després d’obrir el seu restaurant va aconseguir la seva primera estrella Michelin, que va sumar al Sol Repsol que ja atresorava, una fita que cap altre participant ha igualat. Però el camí no ha sigut fàcil, tal com demostra a ‘Raíces’, la sèrie documental de dos episodis sobre la seva vida que estrena aquest dimecres 23 de febrer la plataforma gratuïta de RTVE, RTVE Play.

«Aquest documental és una manera de dir: aquest és el camí fet, amb les seves ensopegades, amb els seus encerts, amb els seus perquès», assenyala el jove xef de 30 anys que, abans de conquerir l’èxit i la fama gràcies al concurs, havia provat mil i un oficis: havia sigut vigilant de seguretat, venedor ambulant de pernils i fins i tot de preservatius, monitor de ‘crossfit’, apassionat del ‘breakdance’, alumne de cursos d’inversió en borsa... No era bon estudiant, no trobava la seva vocació i les seves «pors i inseguretats» el van portar a cometre «alguns errors». «No he sigut un exemple a seguir. Ni ho soc ni vull ser-ho, perquè em posaria en un compromís molt gran», assenyala, humil, a EL PERIÓDICO.

L’accident que ho va canviar tot

Fins que un greu accident de moto li va donar una nova perspectiva de la vida i la seva mare després faria la resta, apuntant-lo al càsting de ‘Masterchef’. «El programa em va obrir el camí, em va dir: això és una professió, Carlos, això és la cuina. I jo vaig veure que m’encantava, que em sentia útil i a gust». Però incideix en tota la feina que va venir després. «‘Masterchef’ et dona ales, però no t’ensenya a volar. I et pots fotre una hòstia. No tots els que han sortit del programa es dediquen a la cuina, perquè hi ha gent que es creu que ja està tot fet, i en absolut és així. El concurs et dona les bases i les pautes per ser cuiner, però després has de treballar per aconseguir-ho», recalca Maldonado, que recorda el mal tràngol que va passar quan va haver de presentar-se al Basque Culinary Centre per cursar el màster que havia guanyat gràcies al programa.

«Aterres allà, on tant els professors com els alumnes són uns grandíssims xefs, fa 40 o 50 anys que estan darrere dels fogons i pot ser que mai s’hagi reconegut la seva feina. I n’arriba un que ve de guanyar un concurs de televisió, un xulet que parla pels descosits i a qui li diuen que és el millor cuiner. Em va fer fins i tot vergonya». No obstant, quan li van recomanar que es decantés per un curs inferior al que havia guanyat, ell va ser taxatiu i s’hi va negar. «Vaig haver de lluitar molt i a contracorrent», rememora aquest xef que, malgrat la seva estrella Michelin, no descarta que la vida el porti per altres camins que no tinguin a veure amb els fogons.

El Círculo i la seva fundació

«Ara com ara faig el que m’agrada, allò amb què em sento còmode, i el dia que deixi de sonar la música canviarem», remarca. «Si està relacionat amb la cuina, benvingut sigui, i si no, també. Total, només estarem aquí una estona, així que, facis el que facis, cal disfrutar-ho», explica, amb filosofia, aquest cul inquiet que es va guanyar el favor del públic per la seva naturalitat. De moment, ell està la mar de satisfet amb el seu restaurant Raíces a la seva Talavera de la Reina (Toledo) natal, per al qual cal reservar amb tres o quatre mesos d’antelació, tot i que la pandèmia va fer que arribés a dubtar si tornaria a obrir. La seva taula de salvació va ser El Círculo, un servei de ‘delivery’ d’hamburgueses inspirades en ‘La Divina Comèdia’ que just ara desembarca també a Madrid.

Notícies relacionades

I continua ampliant horitzons, ja que ha creat una fundació amb què té diversos plans. «Muntarem una escola d’hostaleria a Talavera basada en la reinserció social per mitjà del treball a la cuina. Donarem l’oportunitat a nois que no tenen gaire clar quin camí seguir», avança. A més, presentarà un projecte a la Junta sobre nutrició i alimentació a les escoles i està preparant un documental per donar visibilitat als pobles que estan perdent la seva cultura, les seves tradicions i la seva gastronomia. «Crec que és un trosset d’una cosa que devem. Ara que tinc la capacitat de fer coses, ¿per què no fer-ho?», apunta Maldonado, que tan agraït està al programa que li va descobrir a ell la seva vocació.

Per això no entén gaire les crítiques que està rebent últimament el xou per part d’alguns participants, com Almudena Cid i Xuso Jones. «No tot és blanc o negre, hi ha el gris. Són opinions, però sempre es fa més cas al que fa soroll. Aquest és el que surt en portada». I es posa ell mateix com a exemple: «Si ara em traguessin l’estrella, quina bomba. Dirien que què he fet malament, que soc un tal·lós... tot i que jo continuo sent el mateix», reflexiona.