Dijous vinent

‘Saber y ganar’ celebrarà els seus 25 anys en el ‘prime time’ de La 2

«Som el planter de molts altres concursos», recalca Jordi Hurtado, el presentador del programa

‘Saber y ganar’ celebrarà els seus 25 anys en el ‘prime time’ de La 2

RTVE

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’any 1997 va morir Lady Di, es van casar la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, Tony Blair es va instal·lar a Downing Street i José Antonio Ortega Lara va ser rescatat després d’haver sigut retingut per ETA durant 532 dies. En l’efemèride d’aquell any també figura que es va emetre per primera vegada a La 2 ‘Saber y ganar’, un concurs cultural de preguntes i respostes que, pas a pas i gairebé sense fer gaire soroll, ha acabat convertint-se en el més longeu de la televisió espanyola: dijous 17 de febrer compleix 25 anys ininterromputs en antena. Per celebrar-ho, la cadena li dedicarà aquell dia un especial en ‘prime time’ a partir de les 22.00 hores i rescatarà del seu arxiu aquella primera emissió, així com un altre número rodó del programa, l’edició 5.000, emesa l’1 de juny del 2018.

Ni el seu creador, Sergi Schaaff (artífex també d’altres clàssics de TVE com ‘Si lo sé no vengo’, ‘El tiempo es oro’, ‘La luna’ i ‘Ruta Quetzal’), ni el seu presentador, Jordi Hurtado, podien imaginar llavors la cursa de fons que tindria per davant el concurs... i ells mateixos, ja que actualment continuen al peu del canó. «Quan es va estrenar anava per a tres mesos i vam pensar: ¡a veure què passa!», rememora Hurtado, que a causa de la longevitat del programa ha sigut ‘víctima’ habitual de ‘mems’ sobre la seva ‘immortalitat’ televisiva, ja que semblava que el pas del pas del temps no fes efecte en ell. «És cosa del metabolisme i de mantenir-se actiu», confessa als seus 64 anys.

El presentador recorda que les primeres temporades van ser complicades, sobretot perquè, al no existir encara el canal Teledeporte, l’emissió de ‘Saber y ganar’ podia saltar pels esdeveniments esportius que comprés RTVE. «Quan hi havia Roland Garros no hi anàvem i quan començaves de nou a fidelitzar el públic arribava el Tour i, després, la Vuelta a Espanya. I no et dic ja quan hi havia Jocs Olímpics», explica. Però entre aturada i aturada, sempre aconseguien que l’audiència remuntés i ja fa temps que és el programa amb més audiència de La 2.

A La Paloma

Notícies relacionades

Per commemorar les bodes de plata, l’especial en ‘prime time’ del dia 17 canviarà el tradicional plató de Sant Cugat del Vallés en el qual es grava el programa per la sala barcelonina La Paloma. Allà hi haurà Hurtado, els seus companys Pilar Vázquez, Elisenda Roca i Juanjo Cardenal (la mítica ‘veu’ del programa que es va jubilar l’any passat), que protagonitzaran alguns esquetxos. Sis presentadors de concursos més (Ion Aramendi, Llum Barrera, Carolina Ferre, Antonio Garrido, Goyo González i Luis Larrodera) comprovaran en primera persona com se senten els concursants al faristol de ‘Saber y ganar’, participant en proves com ‘Cada sabio con su tema’, una ‘Última llamada’ dedicada al cine y una ‘Parte por el todo’ molt musical. I el raper Arkano improvisarà un ‘freestyle’ sobre conceptes relacionats amb el xou.

No faltaran, com no, alguns ‘magnífics’, els participants més excel·lents, com David Díaz, Manolo Romero, Óscar Díaz, Ana Pérez, José Manuel Dorado i Víctor Castro. Entre concursos en els quals els participants cauen per una trapa o s’enfronten a bombes que exploten, ‘Saber y ganar’ sempre s’ha mantingut fidel al seu esperit de ‘quiz show’ clàssic basat en els coneixements, tot i que les proves hagin anat evolucionant amb el pas del temps. De fet, Hurtado recalca l’aportació extra que ha fet el programa a la competència: «Som el planter de concursants de molts altres concursos», assenyala l’home que ha formulat 450.000 preguntes al llarg d’aquests 25 anys i per a qui l’assoliment més gran ha sigut aconseguir que el programa «sigui intergeneracional». «Aquí han vingut a concursar mares i, després, els seus fills», recalca, orgullós.