25 anys a ‘Saber y ganar’

5 coses que s’han de saber sobre Jordi Hurtado, l’‘immortal’ de la tele

La 2 emet el pròxim 17 de febrer, en ‘prime time’, un especial en què celebra els 25 anys de ‘Saber y ganar’

5 coses que s’han de saber sobre Jordi Hurtado, l’‘immortal’ de la tele

Alejandro García/Efe

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Hurtado és el presentador del concurs més veterà de la televisió espanyola, ‘Saber y ganar’, que el pròxim 17 de febrer complirà ni més ni menys que 25 anys ininterromputs d’emissió a La 2. Des del plató de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) en el qual es grava el programa, Hurtado ha posat a prova el nivell cultural de participants i espectadors dia rere dia, sense oblidar fer gala del seu sentit de l’humor i atrevint-se fins i tot a improvisar un rap si l’ocasió ho mereixia. Pot ser que portin més de dues dècades veient-lo impertorbable a la seva pantalla (recordem que les facècies sobre la seva suposada immortalitat i els acudits sobre si en realitat és un holograma o un robot han donat peu a molts ‘mems’ i bromes), però segur que hi ha algunes dades de la seva vida que els hi havien passat per alt. Aquí repassem cinc curiositats sobre el ‘mestre’ dels concursos a Espanya.

Cosí de Jordi Évole

Tot i que va néixer a Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) el 16 de juny de 1957, és fill d’immigrants andalusos i extremenys que van arribar a Catalunya als anys 50. Per part paterna té un llunyà parentiu amb un altre conegut personatge televisiu, Jordi Évole: són cosins segons, ja que l’avi de l’expresentador de ‘Salvados’ i el pare d’Hurtado eren cosins germans i es van criar a Extremadura, al poble de Garrovillas de Alconétar.  «Hem anat molt a casa dels Évole a Cornellà i tinc un gran carinyo als seus pares», ha confessat en alguna ocasió aquest patiarca de família nombrosa, ja que té tres fills amb la seva dona, Rosa Palau, que és també la seva mànager.

Una carrera lligada a Sergi Schaaff

El realitzador Sergi Schaaff, que està al darrere de ‘Saber y ganar’, va ser també l’artífex de ‘Si lo sé no vengo’, el programa amb què Hurtado va debutar en televisió el 1985 amb Virginia Mataix. Allà va coincidir també amb Juanjo Cardenal, la ‘veu’ del longeu concurs de La 2 que es va jubilar fa menys d’un any. Amb Schaaff (creador de formats com ‘El tiempo es oro’, ‘La luna’ i ‘La ruta Quetzal’) va treballar després en la versió catalana de ‘3x4’, que després presentaria Julia Otero, així que les seves carreres porten lligades més de 30 anys.

Experiència en la faràndula

Jordi Hurtado no només ha treballat en televisió com a presentador, sinó que també ha sorprès l’audiència fent ‘cameos’ de forma esporàdica en sèries com ‘El Ministerio del Tiempo’ (el 2015 i el 2016 va aparèixer com un dels funcionaris del temps) i ’La peluquería’ i en anuncis televisius en els quals habitualment aprofitava les bromes sobre que no envellia, a l’estil Dorian Gray. Una altra faceta menys coneguda és com a actor de doblatge: entre els anys 1995 i 1997 va posar la veu a l’ingenu Epi de ‘Barri Sèsam’ i abans havia doblat diverses sèries d’animació i l’actor Jerry Lewis. «Fer d’actor és només un complement, mai he pensat dedicar-m’hi. Aprendre’s el guió és dificilíssim», assegura. Ho diu ell, que per gravar ‘Saber y ganar’ només compta amb les preguntes que li ha preparat l’equip i la resta ho improvisa sobre la marxa.

Fidel a TVE

Si obviem el seu passat a les ones (‘La radio al sol, Lo toma o lo deja’ i ‘La alegría de la casa’, a la cadena SER), la carrera d’Hurtado ha estat lligada exclusivament a TVE, així que és una de les seves cares més veteranes (com si fos la versió femenina d’una altra de les ‘immortals’ de la cadena, Ana Blanco). Programes com ‘La liga del millón’ (dins d’‘Estudio estadio’), ‘Pictionary’, ‘Carros de fuego’ ‘¿Cómo lo hacen?’ (juntament amb la periodista Almudena Ariza) i ‘Memorias de la tele’ formen part del seu currículum. L’empresa, a més, no es podrà queixar: només ha estat de baixa una vegada, el maig del 2016, per una petita intervenció per una afonia. El va substituir Luis Larrodera. ¿El seu secret per mantenir-se en plena forma per al programa? «Menjar molta fruita i fruita seca per prevenir l’afonia. Prendre camamilles, mel i llimona i begudes calentes perquè no falli la veu... i la xocolata negra amb 85% de cacau», confessa. Tampoc perd una ocasió per sortir a passejar per la muntanya, una de les seves passions. «M’agrada caminar, que em toqui el sol i respirar aire pur, perquè em passo moltes hores al plató», explica.

Fòbia a la sang

Tot i que de petit deia que volia ser metge, aviat es va adonar que quan veia una gota de sang es marejava, així que el seu somni es va concentrar a convertir-se en locutor i presentador. La seva feina és tan vocacional que quan li preguntes què li agradaria haver sigut si no treballés a la petita pantalla, ho té clar: «Dedicar-me a la ràdio i la tele». No hi havia pla b.