INVESTIGACIÓ DEL CÀNCER

'La Marató' de TV-3 bat el seu rècord històric amb més de 15 milions d'euros

El popular 'teletó' que es va emetre al desembre ha mantingut obertes les donacions fins al 31 de març

marato

marato

2
Es llegeix en minuts

L’última edició del ja tradicional macroprograma solidari de TV-3 'La Marató' es va celebrar el passat 16 de desembre. Però la possibilitat de realitzar donacions –en aquesta ocasió, per a la investigació sobre el càncer– s’ha mantingut oberta fins al31 de març, data que el popular 'teletó' de la tele catalana ha fet pública la recaptació total:15.068.252 euros, que és el rècord absolut en els 27 anys d’història d’aquest esdeveniment audiovisual únic a Espanya.

El programa va tancar a la matinada del 17 de desembre del 2018 amb un total de 10.715.430 euros recaptats. Però la xifra final de 'La Marató 2018' es va donar a conèixer aquest divendres, 7 de juny, 'Al marcador de La Marató'. Aquest programa especial el van presentar Gemma Nierga i Ramon Gener (els encarregats de 'La Marató' de desembre), Marc Giró i Elisenda Pineda. També va incloure les actuacions en directe d’Oques Grasses, Els Catarres, Joan Dausà, Macaco i Judith Neddermann.

A més de comunicar aquest rècord de recaptació, aquest especial ha revelat que l’edició del 2019, que se celebrarà el diumenge 15 de desembre, la presentarà 'el foraster' Quim Masferrer i estarà dedicada a les malalties minoritàries, que afecten unes 400.000 persones a Catalunya.  Així, Masferrer tornarà a assumir el repte d’estar més 15 hores en directe per combinar entreteniment i divulgació científica.

Masferrer ja va presentar, al costat de la periodista Mònica Terribas Mònica Terribas, l’edició de 'La Marató' del 2014, que va recaptar propd’11,5 milions d’euros per a la investigació de lesmalalties cardiovasculars.   

Investigació sobre el càncer

Algunes de les prioritats de la investigació oncològica a la qual aniran destinats els recursos recaptats per 'La Marató del 2018' són la d’aconseguir nous mètodes de prevenció i de diagnòstic i tractaments més eficients que augmentin la supervivència i la qualitat de vida dels pacients. 

'La Fundació La Marató de TV3'  serà l’encarregada de finançar els projectes d’investigació que resultin millor valorats, entre els 192 que es van presentar a la convocatòria d’ajuts, realitzada entre els mesos de febrer i març.

Actualment, científics d’àmbit internacional experts en càncer revisen els projectes candidats mitjançant un procés d’avaluació coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. Cada treball serà puntuat per tres avaluadors en funció de la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat.

Notícies relacionades

Finalment, un comitè 'ad hoc' presentarà una llista amb els treballs més ben valorats, que serà estudiada per la Comissió Assessora Científica i traslladada al Patronat de la Fundació per ser aprovada. La decisió sobre la distribució dels fons recaptats es farà pública l’octubre del 2019.

Els investigadors premiats treballaran durant tres anys en aquests projectes i el 2024 exposaran públicament els seus resultats en un simposi obert a la ciutadania.