TELETÓ CONTRA EL CÄNCER

'La Marató' de TV-3 bat el seu rècord amb 10.715.430 euros

El programa, presentat per Gemma Nierga i Ramon Gener, ha recollit en les 15 hores de durada testimonis de malalts i experts i actuacions

marato2

marato2

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Males notícies per al càncer. Aquesta malaltia tan desgraciadament comuna com greu que patirà un de cada dos homes i una de cada tres dones pot ser una miqueta menys desconeguda i, per tant, menys mortal, gràcies a la recaptació per a la recerca que ha aconseguit la 27a edició de ‘La Marató’ de TV-3:  10.761.430 milions‘La Marató’ d’euros, amb què han aconseguit batre el rècord de la seva història.

En aquelles 15 hores de teletó, al programa presentat per Gemma Nierga i_Ramon Gener, ajudats per Sheila Alen, el meteoròleg Eloi Cordomí i el robot Pepper, van desfilar malalts de diferents tipus de càncer amb els seus metges i van oferir les seves actuacions artistes com Alfred García, Ruth Lorenzo, Tricicle, Sicus Carbonell, Elena Gadel, Marina Prades, Blaumut, Ivan Labanda, Àngel Llàcer i Manu Guix, Lexter i Sharonne. El Màgic Andreu va anar-hi amb el Joel, un noi de 19 anys a qui visitava a l’hospital de nen i que debutava a la tele com a mag.

Els presentadors de TV-3 i de Catalunya Ràdio Helena García Melero, Lídia Heredia, Xavier Graset, Marc Ribas, Quim Masferrer, Eloi Vila, Llucià Ferrer, Samantha Vall, Xavier Valls i Mireia Mallol, Jordi Basté, Toni Cruanyes, Lluís Marquina, Laura Rosel, els Òscars, Roger de Gràcia, Peyu, Jair Domínguez i els actors de ‘Com si fos ahir’,  també van contribuir a l’espectacle cuinant canelons, fent gimnàstica o intentant cantar la cançó d’un musical.

Inici a la ràdio

El teletó solidari es va iniciar a les 8.00 h a Catalunya Ràdio amb el programa‘El suplement’, en què Roger Escapa va entrevistar Joan Manel Serrat, que ha tingut tres càncers, ja superats. A les 10.00 hores, va començar la marató de 15 hores de televisió a TV-3, mostrant algunes de les més de 3.000 activitats que les entitats de Catalunya havien organitzat per fer créixer el marcador.

Al llarg de les tres franges de l’espai, els malalts van anar donant el seu testimoni. Entre els quals, elBiel, un nen de 10 anysa qui feia il·lusió sortir a la tele, «però no per estar malalt», i que ja es coneix els paràmetres que mesuren l’estat de la seva malaltia. TambéAntonio Franco, de 71 anys, exdirector d’ELPERIÓDICO, que fa set anys que lluita contra un càncer de còlon, que va definir com “una malaltia col·lectiva, ja que afecta malalts i les seves famílies”, i que va aprofitar per denunciar les retallades en la sanitat. L’economista Josep Maria Gay de Liébana també va parlar del seu càncer de ronyó amb metàstasi.

Missatge d’esperança

Altres malalts que van anar-hi van ser la Patricia, una jove mare, que es va lamentar que es defineixi el de mama com un “càncer rosa, quan és de color merdós”, i a la qual el seu fill petit va dir, al veure-la rapar-se els cabells, que li posaria pega perquè es curés. I la Mireia, que lluita contra un limfoma i que entre les males notícies que li van donar als 18 anys va ser que “no podria ser mare”. Tot i que un dels testimonis més esperançadors el va donar la Maribel, que malgrat el seu càncer complicat i estès és un gran exemple d’optimisme.

Notícies relacionades

Per‘La Marató’també van passar experts, que van explicar els avenços en la recerca en el càncer, com la biòpsia líquida, la immunoteràpia i l’estudi genètic del càncer, que pot fer que el 55% de supervivència augmenti una mica més del 7% dels últims 10 anys.

Mentre això passava al plató,milers de voluntaris atenien les trucadesal telèfon 905 11 50 50 per recollir els donatius de ciutadans i empreses. A la recaptació aconseguida al final del programa (1.48 hores), s’hi anirà sumant la que la gent vagi aportant fins al març a través de la web de TV-3 i al compte corrent creat per a aquesta missió: la d’erradicar aquesta malaltia. Al càncer se l’ha d’atacar per tots els fronts.