EL TRIOMF D'UN HISPÀ

Roberto Aguirre-Sacasa, el mestre del misteri 'teen'

El creador de 'Riverdale' i 'Las escalofriantes aventuras de Sabrina' prepara una altra sèrie d'adolescents

mdedios47780627 new york ny october 05 roberto aguirre sacasa speaks on190416141940 / Dia Dipasupil

mdedios47780627 new york  ny   october 05   roberto aguirre sacasa speaks on190416141940
roberto-aguirre-sacasa

/

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa uns dies, Netflix va estrenar la segona temporada de 'Las escalofriantes aventuras de Sabrina', la sèrie que donava un aire tètric a la 'sitcom' sobre l’adolescent meitat bruixa, meitat humana que va amenitzar les sobretaules espanyoles als anys 90. La ficció recuperava el personatge sorgit d’Archie Comics  el 1962, un univers de paper que dos anys abans també havia trobat un buit televisiu amb l’estrena de 'Riverdale', la sèrie juvenil basada en els còmics d’Archie, el jove pèl-roig addicte als misteris.

Darrere de les dues produccions centrades en personatges tan arrelats en la cultura popular nord-americana hi ha un americà que va néixer a Washington, però que té arrels molt llatines: Roberto Aguirre-Sacasa (Managua, 1975). Fill de l’exambaixador de Nicaragua als EUA, aquest llicenciat a la Universitat de Georgetown i a l’Escola de Drama de Yale que ha arribat a ser el director creatiu d’Archie Comics s’ha convertit en un referent de les ficcions 'teen' de la petita pantalla nord-americana, a les quals sempre posa un toc del més tenebrós.

Pànic al diable

La seva passió pel terror li ve de petit, quan es va enamorar de pel·lícules com 'L’exorcista', 'La llavor del diable', 'La profecia' i 'Suspiria'. "Em vaig criar catòlic i sempre em feia pànic la figura del diable", ha comentat en alguna ocasió intentant buscar una explicació al seu interès pel gènere. Un altre dels seus grans ‘hobbies’ de la infància eren els còmics, que la seva mare li comprava quan anava al supermercat, una afició que el va portar a provar fortuna, tot i que per un breu període, com a periodista, a imatge i semblança de Clark Kent.

Kiernan Shipka, a 'Las escalofriantes aventuras de Sabrina' / netflix

Abans de triomfar com a creador televisiu, Aguirre-Sacasa ja era conegut com a autor teatral i per les seves col·laboracions amb Marvel, que el va fitxar quan es va graduar a Yale. Amb la factoria de superherois va firmar versions d’'Els quatre fantàstics’, 'Spiderman' 'Nightcrawler', i va adaptar per als còmics la novel·la de Stephen King 'The stand’, un autor que també portaria a la gran pantalla escrivint el 'remake' de 'Carrie'. A Archie Comics, va modernitzar els còmics de Sabrina i Archie, un personatge que, quan estava en la vintena, gairebé li costa un disgust: l’editorial de la qual ha arribat a ser director creatiu va amenaçar de demandar-lo per una obra de teatre en què treia de l’armari el jove pèl-roig.

Multiculturalitat

Fa una dècada, va començar a decantar-se per la televisió, exercint de guionista de sèries com 'Big love', 'Glee', 'Looking' i 'Supergirl'. Després va arribar 'Riverdale', que ha sabut dotar de multiculturalitat, amb personatges com Josie i Las Gatimelódicas, la banda de noies negres, i la família Lodge, amb actors d’orígens llatins. Fins i tot una de les protagonistes, la Veronica (interpretada per l’actriu brasilera Camila Mendes), canta en un dels capítols l’'Eres tú' de Mocedades, tota una picada d’ullet a la cultura hispana d’algú que es va criar entre Washington i Managua.

Els protagonistes de 'Riverdale' / netflix

"Riverdale' no podia ser com en els còmics d’Archie, en què tots els nois eren blancs. Jo soc centreamericà i per mi és superimportant tenir diversitat en el programa perquè, tot i que hi hagi gent que no ho vulgui, el món és així", va afirmar a 'El País’ quan es va estrenar la sèrie. A les seves produccions televisives tampoc falten personatges homosexuals o fins i tot més ambigus, com l’Ambrose Spellman de ‘Las escalofriantes aventuras de Sabrina’, el cosí negre i bisexual de la bruixa protagonista.

L’'spin-off' de 'Riverdale'

Notícies relacionades

Amb 'Riverdale' i 'Sabrina' consolidades, ara aposta per portar a la petita pantalla un altre personatge d’Archie Comics, Katy Keene, en una nova sèrie juvenil que comptarà com a protagonista amb Ashleigh Murray. L’actriu repetirà al seu paper de la cantant Josie McCoy de 'Riverdale', però ara enfocada a triomfar al món de la música a Nova York.

Veurem si Aguirre-Sacasa li posa a la seva nova creació televisiva els tocs sinistres que tant li agraden. Li serà difícil contenir-se tenint en compte que el productor va arribar a comprar-se la casa de Margaret Hamilton a Hollywood, l’actriu que va ser la bruixa dolenta de l’Oest en el clàssic 'El mag d’Oz' del 1934.