FULL DE RUTA

Les 10 sèries que no et pots perdre aquesta primavera

Una petita ajuda per obrir-se pas en aquesta Setmana Santa en la marabunta de nous continguts de la temporada

ecarrasco42687018 evan rachel wood en westworld180327172323

ecarrasco42687018 evan rachel wood en westworld180327172323

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa un temps no tan llunyà, era durant la temporada de tardor quan les noves sèries i els retorns de velles conegudes es multiplicaven per tot arreu, competint per la nostra atenció. El negoci ha canviat: ara, hivern, estiu o, per descomptat, primavera semblen estacions idònies per posar producte a disposició de l’espectador. Han canviat els hàbits i les sèries són una cosa més que un pot portar a l’equipatge de mà, durant aquestes vacances de Setmana Santa, per exemple, com abans es duia un llibre de tapa tova (una cosa no treu l’altra). 

Els amants de la ficció serialitzada senten des de fa temps un entusiasme i una angúnia semblants: Netflix va anunciar fa poc, per mediació del seu director executiu David Wells, que a finals d’any la plataforma hauria llançat unes 700 novetats de sèries (noves sèries o noves temporades) a l’èter. Moltes d’elles cauran aquesta primavera. El pitjor i el millor és que la temporada no està monopolitzada per Netflix, com demostren les (per fi) bones novetats de HBO i l’esperada estrena a AMC d’El terror. A l’horitzó només hi ha més abundància, més contingut, més caos: s’acosta la plataforma de Disney i els diners de grans empreses tecnològiques com Apple i Google continua fluint cap a Hollywood per buscar continguts propis.

Per ajudar que els jocs malabars amb l’agenda no siguin tan complicats, n’hem seleccionat 10 entre la marabunta de títols que faran acte d’aparició ben aviat (alguns ja ho han fet) a les seves plataformes favorites. Netegin discos durs i llistes personals i preparin-se per a les sessions de visionat d’aquests pròxims mesos.

1. 'Trust'. L'olor dels diners (HBO)

Poc després de la pel·lícula de Ridley Scott Todo el dinero del mundo, arriba una altra visió del segrest de Paul Getty, net bohemi de qui va ser l’home més ric del món. Donald Sutherland és el magnat petroler J. P. Getty; Verónica Echegui, una de les seves amants, i Brendan Fraser, amb imponent corbata de bolo i barret texà, el seu millor sequaç. Als comandaments trobem el tàndem Danny Boyle-Simon Beaufoy, director i guionista, respectivament, de Slumdog millionaire i 127 horas. La minisèrie fa olor de diners (arrenca amb la suposem que poc barata Money de Pink Floyd) i d’èxit. HBO Espanya; ja disponible el primer episodi.


2. 'Barry'. L'assassí troba la seva vocació (HBO)

El còmic Bill Hader va deixar Saturday night live fa cinc anys per fer pel·lícules (The skeleton twins, Y de repente tú), però el 2015 va cocrear la sèrie de paròdia de documentals Documentary now! i ara presenta un altre projecte prometedor. Creada en col·laboració amb Alec Berg (antic guionista de Seinfeld), Barry és una comèdia sobre un assassí a sou que, durant una missió a Los Angeles, descobreix la seva passió insospitada per la interpretació. Segons sembla, li surt millor disparar que actuar, malgrat els esforços del seu coach encarnat per Henry Winkler, el Fonzie de Días felices. HBO Espanya; ja disponible el primer episodi.


3. ‘The americans’. Adeu a un clàssic contemporani (Fox Life)

Aquesta sisena temporada marca el final (ja anunciat fa temps, amb previsió) d’aquest clàssic modern sobre espionatge i vida familiar, operacions encobertes i secrets d’un matrimoni. La sèrie fa un salt de tres anys al 1985, quan la presa de poder de Mikhaïl Gorbatxov produeix canvis al Govern soviètic que afectaran la tasca dels espies russos en terra americà Philip (Matthew Rhys) i Elizabeth Jennings (Keri Russell), ara ja amb la seva filla Paige (Holly Taylor) com a aliada. Molts trobarem a faltar aquesta sèrie complexa, valenta i amb el millor ús de cançons vist mai a la tele. FOX Life, 30 de març (VOSE) i 15 d’abril (dual).


4. 'El terror'. A l'oceà ningú pot sentir els teus crits (AMC)

En desenvolupament des de fa cinc anys, finalment arriba a les nostres pantalles l’adaptació del llibre de terror de Dan Simmons, relat ficcional de l’expedició (real) de l’explorador sir John Franklin a la recerca  de l’anomenat pas del nord-oest. La història és, sembla, terrorífica abans fins i tot que aparegui cert misteriós depredador marítim. Produeix Ridley Scott i dirigeix, almenys en un principi, Edward Berger (Deutschland 83), que segurament no deu haver tingut problemes per treure tensió dramàtica creïble de llops de mar com Jared Harris, Tobias Menzies i Ciáran Hinds. Promet una barbaritat. AMC Espanya, 3 d’abril.


5. 'Félix'. Un 'Twin Peaks' a l'andorrana (Movistar+)

Després d’aconseguir la seva pel·lícula més rodona amb Truman, Cesc Gay torna a la televisió al capdavant d’una altra aposta de Movistar+ per la tele amb pes autoral. Leonardo Sbaraglia interpreta el personatge titular, un individu normal i corrent a la recerca d’una misteriosa dona asiàtica, Julia (debutant Mi Hoa Lee), que estava començant a conèixer i que ha desaparegut misteriosament. Un veí amb bones sortides, interpretat per Pere Arquillué, tractarà d’ajudarlo en el seu viatge. El paisatge nevat d’Andorra i l’oscil·lació entre gèneres (thriller, drama, comèdia) condueix a territori Fargo; Gay hi afegeix entre els referents Alfred Hitchcock i Twin Peaks. Movistar+, 6 d’abril.


6. 'AMO'. Trafica filipins (Netflix)

Brillante Mendoza, membre destacat del cine d’autor filipí des de la passada dècada, se salta el circuit de festivals amb AMO, minisèrie de 12 parts que veurà la llum arreu del món a Netflix. Com en el seu recent Ma’ Rosa, explora la relació entre el tràfic de drogues de poca volada i un govern corrupte. En aquest cas partint de la història de Joseph (Vince Rillon, ja requerit per Mendoza a Cautiva), estudiant d’institut que comença a traficar amb shabu (una perillosa droga de síntesi) i acaba enredat en una perillós garbuix que arriba a diversos estaments oficials. Netflix, 9 d’abril.


7. 'Killing Eve'. Dones enfrontades (HBO)

Sandra Oh, la memorable Cristina Yang d’Anatomía de Grey, està habituada a rivalitzar amb persones del seu mateix gènere: ho va fer als passadissos del Seattle Grace i després, braç a braç, a la pel·lícula de culte Catfight. Ara torna a fer-ho com a espia del MI5 buscant una assassina internacional encarnada per Jodie Comer, la que va ser Elizabeth de York a La princesa blanca. Hi ha curiositat per saber com es bellugarà en el gènere del thriller la productora-guionista Phoebe Waller-Bridge, coneguda (i aclamada) per les seves comèdies Crashing (recuperable a Netflix) i Fleabag (a Prime Video). HBO Espanya, 9 d’abril.


8. 'El alienista'. Ments criminals (Netflix)

Com a El terror, Killing Eve parteix d’una exitosa base literària. I aquest  és també el cas d’El alienista, adaptació del best-seller de Caleb Carr sobre la investigació d’una onada de crims al Nova York de finals del segle XIX. Un reporter (Luke Evans), un alienista o doctor de la ment (Daniel Brühl) i una secretària amb aspiració de convertir-se en policia (Dakota Fanning) formen un equip a la caça d’un pioner assassí en sèrie. Cary Fukunaga, autor de la primera temporada de True detective, va deixar el projecte abans de començar la filmació, però segons sembla la sèrie manté el tipus malgrat la seva marxa. Netflix, 19 d’abril.


9. 'Westworld'. De tornada al món pseudorreal (HBO) 

Notícies relacionades

Després d’un llarg parèntesi, Westworld torna a apoderar-se de les nostres imaginacions. ¿On ens vam quedar? Amb els robots prenent consciència que aquest món fabricat els pertany a ells i no als humans. ¿Què ens espera? Hi ha teories a cada cantonada de la Xarxa i s’espera que algun dels altres parcs de Delos (com el Món Romà vist a la pel·lícula original del 1973) faci la seva aparició. El que no faltaran seran els luxosos valors de producció i algunes de les millors interpretacions de la televisió recent, començant per la mai ben ponderada Evan Rachel Wood en el paper de Dolores. HBO Espanya, 23 d’abril.


10. 'Por trece razones'. Hannah Baker al cor (Netflix)

¿Pot continuar aquest discutit (però indiscutiblement valuós) drama juvenil quan ja s’han acabat d’escoltar totes les cintes? I tant que pot. Ja sense llibre que serveixi de base, Brian Yorkey i el seu equip de guionistes s’ho han muntat per trobar un dispositiu narratiu que justificarà, almenys en part, el retorn d’aquests personatges a casa nostra. Mantinguin-se en sintonia, perquè fa uns mesos vam estar en el rodatge de la sèrie a Vallejo (Califòrnia) i aviat podran llegir en aquestes pàgines tot el que hi vam veure. Netflix, data per determinar.

Temes:

Sèries