Als 94 ANYS

Mor la primera guanyadora d'Eurovisió

La cantant suïssa Lys Assia va triomfar en la primera edició del festival, el 1956, amb la cançó en francès 'Réfrain'

zentauroepp6270020 cuaderno del domingo   foto eurovision lys assia schweiser m180324202857

zentauroepp6270020 cuaderno del domingo foto eurovision lys assia schweiser m180324202857

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS

La cantant Lys Assia, primera guanyadora del Festival d'Eurovisió, ha mort aquest dissabte, 24 de març, als 94 anys, a la seva Suïssa natal. L'artista va obtenir la victòria en la primera edició del certamen, que es va celebrar a Lugano (Suïssa), el 1956. Aquell any, en què tan sols van participar set països, cada artista competia amb dues composicions. El seu 'Réfrain', interpretat en francès, va quedar primer. La seva altra candidatura va ser 'Das alte Karussell', cantada en alemany. S'ignora en quina posició va quedar, ja que aquell any els vots van ser secrets i només es va fer públic el tema guanyador.

Assia va dedicar des d'aleshores a fins benèfics les rendes derivades de l'explotació comercial del seu 'Réfrain'. Segons havia declarat en alguna ocasió, crear el festival era "necessari", donat l'ambient de postguerra que es respirava a l'Europa dels anys 50, amb l'objectiu de tornar a “reunir els països, les seves cultures i la seva gent” en algun de tipus de certamen musical europeu.

L'artista va tornar a provar sort a Eurovisió els dos anys següents. A Frankfurt (Alemanya), el 1957, es va classificar en vuitena posició, entre un total de 10 participants, mentre que a Hilversum (Holanda), un any més tard, va quedar en un honrós segon lloc, a només tres punts de la cançó guanyadora.

Lys Assia, en una imatge recent. / ARXIU

El 2012, i amb 88 anys, va intentar representar novament al seu país amb el tema 'C’était ma vie', encara que va ser eliminada en la gala final que la televisió suïssa va organitzar per elegir els seus representants d'aquell any. El 2013 va tornar a presentar candidatura cantant amb el grup de rap suís New Jack. La seva cançó 'All in your head' no va ser seleccionat per competir en la final suïssa.

El somni de Lys Assia per tornar a competir a Eurovisió venia de lluny. El 2002 ja va anunciar en una entrevista a aquest diari que ho tenia en el pensament. Des d'aleshores, no havia parat de fer-ho públic en webs dedicades al popular concurs i fins i tot es va deixar veure en els actes oficials organitzats durant els festivals del 2009 (Moscou), 2011 (Düsseldorf), 2012 (Bakú) i 2014 (Copenhaguen)Copenhaguen.

Ballarina

La veterana artista va debutar en el món de la faràndula com a ballarina, però la seva veu va poder més que la gracilitat dels seus moviments a l'escenari, de manera que als 19 anys, el 1943, ja gravava el seu primer disc, 'Immer und Ewig', en plena segona guerra mundial.

A principis dels 50, anys abans de debutar a Eurovisió, Lys Assia va actuar en repetides ocasions a Barcelona, en concerts d'aforament reduït al Ritz i a la popular sala Folies Chez Demon, fundada a les Rambles pel músic Lorenzo Torres, un dels principals dinamitzadors de l'oci nocturn barceloní de postguerra.

Notícies relacionades

Al ritme de les orquestres d'Alfonso Rivero i de Demon Junior, Assia va compartir-hi cartell amb les Hermanas Fleta, que van triomfar a Espanya i Llatinoamèrica. Si bé en aquests locals l'artista era admirada en directe únicament per la societat acomodada de Barcelona, Lys Assia també va gaudir durant aquells anys de l'escalf popular a través de les ones radiofòniques, que emetien periòdicament el seu repertori musical a les principals emissores de la ciutat.

Amb sis discos d'or a les espatlles, Lys Assia va publicar el seu últim treball el 2008, 'Refrain des Lebens'.