ENTREVISTA POLÍTICA

Maduro: "No hi ha hagut un cop d'estat a Sud-amèrica en 100 anys que no hagi sigut dirigit pels EUA"

El periodista va collar el líder veneçolà al preguntar-li per la situació del país llatinoamericà

El programa bat rècords d'audiència: 3,4 milions de teleespectadors

zentauroepp40853089 teletodo  programa salvados jordi  evole   y nicolas maduro171112185720

zentauroepp40853089 teletodo programa salvados jordi evole y nicolas maduro171112185720

3
Es llegeix en minuts

La política interna, la dependència del petroli, els líders amb qui té més o menys afinitat i la situació d'Espanya i Catalunya són alguns dels temes que Jordi Évole va posar sobre la taula en la seva entrevista en exclusiva que el director i presentador de 'Salvados' va realitzar amb el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i que aquest diumenge, 12 de novembre, ha emès la cadena La Sexta.La Sexta. No obstant, la cadena es guarda una segona part de la conversa, que serà emesa la setmana que ve. La primera part va batre rècords d'audiència: va sumar 3,4 milions de teleespectadors.

En aquesta primera part de l'entrevista emesa, 'Salvados' s'ha centrat en la situació política i, sobretot, econòmica de Veneçuela i ha deixat per al segon episodi altres temes, com el català. Els moments més tensos s'han viscut quan Évole ha preguntat a Maduro per l'oposició i els cops d'Estat. El líder veneçolà ha assegurat que "no hi ha hagut un cop d'estat a Sud-amèrica en 100 anys que no hagi sigut dirigit pels EUA".

Davant la pregunta de si hi ha presos polítics a Veneçuela, Maduro ha contestat: "A Veneçuela hi ha polítics que han comès delictes que han sigut jutjats pels tribunals. Cap està pres per haver defensat una idea." I ho ha equiparat amb el que passa ara a Catalunya després que el Parlament declarés la independència.

Preguntat per la situació econòmica, Maduro es va defensar apel·lant als seus orígens humils: "No tanquem els ulls a la realitat, el dolor del nostre poble és el nostre dolor. Jo no vinc de l'Ibex-35, ni de la monarquia dels Borbons, ni de la supremacia blanca i imperial". I va assegurar que "el 2017 és el primer any d'una llarga era d'una economia no dependent del petroli". Maduro també ha carregat contra la premsa espanyola: "¿Per què aquesta hipersensibilitat amb Veneçuela dels mitjans espanyols no és la mateixa que amb els problemes espanyols?". 

Évole també ha preguntat al líder veneçolà pels alts índexs de corrupció del país que apunten alguns organismes. Maduro ha menyspreat aquests rànquings i ha reconegut que "hi ha hagut un afluixament dels ressorts ètics i morals de gent que ha tingut i té possessions de poder. "Alguns havien tingut la meva confiança", ha afegit. "A mi no m'han temptat. Els corruptes saben que no poden picar a la porta de Nicolás Maduro", ha puntualitzat. 

Évole no va tenir manies a preguntar al 'temut' líder veneçolà sobre l'actual conflicte català, encara que això es veurà en l'emissió de la segona part de l'entrevista, la setmana entrant. En un avanç es pot veure com, davant la delicada qüestió de si Veneçuela reconeix la república independent de Catalunya, Maduro, que es va referir a Rajoy com "el meu amic Rajoy", se'n va escapolir com va poder. "És la pregunta més provocadora que m'has fet avui", va respondre a Évole. 

Altres temes 'sensibles' que afecten directament Veneçuela, com pot ser l'actual escassetat d'aliments i medicaments que pateix el poble, tampoc van agradar a Maduro, que es va referir a aquests problemes com "vulnerabilitat alimentària" atribuïble a l'"enemic exterior". La repressió en les protestes de l'oposició i els presos polítics també van sortir a col·lació i van deixar clar fins a quin punt està poc acostumat el president Veneçolà que el 'collin' d'aquesta manera. 

Notícies relacionades

Gravada al palau de Miraflores, seu del govern veneçolà (després de 30 hores d'espera que va haver de passar), l'entrevista va anar en la línia ja coneguda d'Évole: educada, suau, però molt incisiva i documentada, cosa que va provocar moments difícils per a Maduro, poc acostumat a patir un autèntic 'tercer grau' periodístic. Que Évole va posar contra les cordes el líder veneçolà ho va reconèixer el mateix president, que després de la gravació de l'entrevista va assegurar públicament que havia sigut "com si fos a Guantánamo".

En els primers minuts del programa va intervenir la periodista Alicia Hernández, que va posar en context Maduro i va constatar que l'interès a la premsa espanyola per Veneçuela ha augmentat en els últims temps "coincidint amb la irrupció de Podem" en el mapa polític.