70 ANYS DE CINE

Spielberg, segons Spielberg

La plataforma HBO estrena un exuberant i únic documental sobre el gran realitzador nord-americà

zentauroepp40305959 director steven spielberg and his wife kate capshaw pose at 171004174231

zentauroepp40305959 director steven spielberg and his wife kate capshaw pose at 171004174231 / MARIO ANZUONI

3
Es llegeix en minuts

Quan fas 70 anys, pot ser un bon moment per recapitular el que ha sigut la teva vida. I això és el que la cadena HBO li va plantejar a Steven Spielberg (18 de desembre de 1946), que sempre ha sigut molt reticent a posar-se davant les càmeres. Però contra tot pronòstic, la prestigiosa cadena va aconseguir convèncer aquest geni del setè art per protagonitzar un maratonià documental (unes dues hores i mitja) en què el prestigiós realitzador reflexiona sobre la seva immensa i històrica obra. Una producció única que demà diumenge estrena la plataforma de HBO a Espanya.

Abans de res cal saber que en el documental 'Spielberg' parla extensament de la pràctica totalitat dels seus treballs, entrevistes que es van allargar durant mesos (com es pot comprovar en els canvis de vestimenta del realitzador); però segurament hi va haver algun pacte amb la directora del documental, Susan Lacy, ja que en cap moment s’entra en la seva vida privada. Així, ni la seva dona, Kate Capshaw, ni cap dels seus fills apareix en l’extens treball, tot i que sí que ho fan les germanes i els pares del director (fins i tot es parla del divorci dels pares i el que va significar per a ell).

Però en la presentació del documental, Lacy (premiada amb 10 Emmys) va assegurar rotunda que en aquest treball no hi va haver cap imposició de Spielberg, que no li va dir mai el que faria o no faria, i que va plantejar el projecte amb total llibertat.

Susan Lacy i Steven Spielberg, en la presentació del documental / Jeff Kravitz (HBO)

Al marge d’aquest detall (potser important per a alguns), el documental és una obra monumental sobre Spielberg, i de visió obligada per a estudiosos del cine i fans del realitzador: el director reflexiona al voltant de gairebé totes les seves pel·lícules, comentaris que van acompanyats de comentaris d’actors, realitzadors, guionistes i productors que han treballat amb ell, i il·lustrat amb inèdites imatges i fotografies de rodatges o de reunions i festes. 

El documental arriba a atordir per la ingent quantitat d’informació que  aporta, i que es concreta en les entrevistes gravades de Lacy amb Spielberg, que sumen ni més ni menys que 30 hores. «Parlant de la seva infància ja ens hi vam passar dues hores», va confessar en la presentació la realitzadora, que també va reconèixer que Spielberg és «molt tímid en  aquest tipus d’entrevistes», i que per això en fa molt poques. «Però és una experiència extraordinària escoltar-lo quan per fi s’obre», va dir.

La relació de professionals que apareixen en el documental per parlar de Spielberg també fa caure de cul: J. J. Abrams, Christian Bale, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Francis Ford Coppola, Daniel Craig, Daniel Day-Lewis, Brian de Palma, Laura Dern, Leonardo DiCaprio, Richard Dreyfuss, Ralph Fiennes, Harrison Ford, David Geffen, Tom Hanks, Dustin Hoffman , Holly Hunter, Jeffrey Katzenberg, Ben Kingsley, Kathleen Kennedy, George Lucas, Liam Neeson, Martin Scorsese, Oprah Winfrey i Robert Zemeckis.

Steven Spielberg, amb la seva dona, Kate Capshaw, i la seva filla Jessica /  Mario Anzuoni (REUTERS)

Notícies relacionades

I d’aquests, Lacy en treu una mateixa conclusió: «Tots destaquen la capacitat de Spielberg per veure com quedarà una escena abans de gravar-la, i aquesta és una habilitat que molt pocs cineastes tenen».

Un altre dels detalls curiosos a tenir en compte d’aquest documental és que, malgrat estar produït per una cadena de televisió, pràcticament passa de biaix per l’obra televisiva de Spielberg (com són 'Band of Brother' i 'The Pacific', precisament de la HBO), així com per la seva etapa en la productora Dreamworks. Però Lacy no dona més importància a aquestes 'llacunes', a l’assenyalar que només disposava de dues hores i mitja per condensar 70 anys de vida d’un dels millors directors de la història del cine, i amb obres mestres com 'Tauró', 'E.T., l’extraterrestre', 'A la recerca de l’arca perduda', 'El color púrpura', 'La llista de Schindler', 'Jurassic Park', 'Salvar al soldado Ryan'… Només amb això ja n’hi ha més que suficient. 

Experta en documentals

<span style="font-size: 1.6rem;">La direcció d'un treball com 'Spielberg' no podia caure en mans de qualsevol, i Susan Lacy està a l'altura, com demostra el seu currículum: va ser productora executiva de la sèrie <strong>'American Masters', </strong>que s'emet a la cadena pública nord-americana <strong>PBS</strong>, on </span><span style="font-size: 1.6rem;">ha realitzat un total de 250 títols sobre algunes de les icones culturals més rellevants dels EUA, de<strong> Charlie Chaplin a James Baldwin</strong>, passant per <strong>Bob Dylan.</strong></span>