rere els casos als Maristes

'Info K' explica als nens com enfrontar-se als abusos

L'informatiu juvenil del Super3 ofereix aquest dimarts dos reportatges sobre el tema

info-k

info-k

2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els casos d’abusos sexuals comesos a diversos col·legis dels Maristes, destapats per EL PERIÓDICO, han commocionat la societat i han tornat a posar d’actualitat un tema molt delicat en què hi ha hagut menors implicats. Info K, l’informatiu infantil i juvenil del canal Super3, explica avui als nens (19.00 hores) com enfrontar-se a aquestes situacions a través de dos reportatges.  

 «Aquest era un tema que crèiem que havíem de tractar perquè el nostre públic [el programa està dirigit a nois d’entre 8 i 12 anys] segur que n’ha sentit parlar a casa durant aquests últims dies», explica Laia Servera, directora i presentadora de l’informatiu, que sempre ha defensat que a l’Info K hi tenen cabuda «tots els temes».

PREVENCIÓ

«Una de les nostres consignes és que podem parlar de tot, però no ensenyar-ho tot», assenyala, referint-se a l’especial cura que tenen a l’hora de triar les imatges per il·lustrar les notícies. Per això, el programa ha preferit posar el focus d’atenció «en la prevenció». «Vam partir de tres premisses: explicar què són els abusos, com identificar-los i com actuar quan ens hi trobem al davant», afegeix Servera. 

Per això tampoc hi ha primat la immediatesa de la notícia. «A nosaltres no ens preocupava no tractar el tema en el primer moment, vam preferir informar-nos-en per fer una reflexió després de comptar amb l’assessorament d’experts i d’haver parlat amb nens del tema», explica la periodista.

Notícies relacionades

Els alumnes de cinquè de l’escola Sadako de Barcelona protagonitzen els dos reportatges. El primer consisteix en una narració animada d’un conte, en què s’incideix en la importància de «trencar el silenci», apunta Mireia Prats, la redactora que ha estat al capdavant dels reportatges. «Perquè no es tornin a repetir aquests casos, els experts assenyalen la importància que els nens identifiquin en el mateix moment el que passa, que entenguin que no és una cosa normal, sinóque és  excepcional, i que n’han de parlar. Que sàpiguen que no es tracta d’un secret que han de guardar», enumera.

El taller dóna peu a un col·loqui amb els joves assistents, que es reflecteix en el segon reportatge d’aquesta tarda. «El debat que es produeix entre els nois és molt enriquidor», explica Servera. L’espai complementa aquest especial amb la recomanació de diversos llibres relacionats amb aquesta problemàtica, com Les cortines d’aire o El meu cos és meu.