TECNOLOGIA

Televisió de Catalunya es resintonitza

Els canals autonòmics canvien avui per la 'reantenització' a la TDT

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Tots els canals de Televisió de Catalunya (TV-3, TV-3 HD, Esport3, 3/24 i El 33/Super3) es transmeten des d'avui només per les seves noves freqüències d'emissió. Fins ara, totes aquestes televisions es podien veure simultàniament a través dels canals antics i els nous, però des d'aquesta matinada s'han desconnectat els antics. Així, tots els teleespectadors de Catalunya que encara no ho hagin fet hauran de resintonitzar els seus televisors per captar els canals de TVC, que han canviat de freqüència d'emissió.

«En principi, no té per què haver-hi més dificultat que la d'haver de dedicar un temps a resintonitzar els canals al nostre televisor, a través del comandament a distància», explica Amadeu Gassó, director d'Explotació i Enginyeria de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisduals (CCMA), que avança que no es planteja que hi hagi problemes tècnics. «Tots els canals que s'utilitzen a partir d'ara ja estan antenitzats, i per tant simplement s'ha de fer la seva recerca a través del televisor. Això sí -apunta-, en el cas que no es puguin sintonitzar, s'ha de contactar amb un tècnic antenista perquè adapti la instal·lació de l'antena de la comunitat de veïns en què vivim».

Aquest canvi de freqüències dels canals de TVC és una normativa que ve de la Unió Europea: tots els països de la UE han de deixar lliure una sèrie de freqüències de la televisió digital terrestre (TDT) per donar cabuda a les noves tecnologies d'emissió dels telèfons mòbils (com és el 4G). Aquesta readaptació, anomenada dividend digital, l'aplica a Espanya el Ministeri d'Indústria, a través d'un Pla Tècnic de la TDT. A més de la reubicació de totes les cadenes -d'àmbit estatal i autonòmic-, aquest pla ha creat malestar al Govern català, perquè obliga la CCMA a desprendre's d'un seguit de freqüències que utilitzava fins ara. I aquesta pèrdua podia significar la desaparició del canal de TV-3 en alta definició.

Notícies relacionades

Davant la negativa rotunda del Govern de la Generalitat a perdre TV-3 HD -que es pot sintonitzar en més del 50% dels domicilis catalans-, i també la de Madrid a donar més canals, s'ha trobat una solució temporal: la CCMA ha llogat -per uns dos milions d'euros anuals- un dels canals del Grupo Godó (8TV) per als pròxims 4 anys. Així, TV-3 HD passa des d'avui a emetre's en una nova ubicació en el dial, en substitució d'un altre canal del Grupo Godó (Bom TV).

PRÒRROGA I MATERIAL / Al marge del canvi dels canals catalans, també s'estan recol·locant la resta de televisions privades i públiques de tot Espanya, i per aquest motiu la reantenització segueix el seu curs. La impossibilitat de tenir tots els blocs d'edificis d'Espanya readaptats abans de l'1 de gener del 2015 -uns 1,5 milions d'immobles i uns 25 milions d'usuaris- va obligar el Govern espanyol a acceptar una pròrroga de tres mesos. «La setmana que ve tindrem dades de com va aquesta reantenització, però sens dubte aquests tres mesos de pròrroga són un baló d'oxigen per poder arribar», explica Lara Alonso, que és gerent de la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte). Però adverteix que el problema ara és la falta de material: «En necessitem més del que ara ens serveixen».