EL DOCUMENTAL

La tranquil·la aventura de dos alpinistes catalans a l'Himàlaia

1
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

El 33 ofereix aquesta nit (23.40 hores) el documental Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres, una pel·lícula rodada en forma de diari filmat pel cineasta Pere Herms i l'alpinista Raúl Corominas al llarg de cinc mesos i que, després de ser estrenada al Festival de Muntanya de Torelló, l'any passat, ha participat en 11 certàmens internacionals. Tots dos agafaven ahir un avió amb destí al prestigiós Festival Internacional del Caire, on el film es projectarà els pròxims diumenge i dilluns.

Pere Herms és qui ha portat la càmera «a manera de mirada subjectiva» i «la veu en off», explica a l'aeroport. «I això és un dels elements que diferencia aquest documental dels reportatges sobre alpinisme habituals», afegeix aquest enginyer de Telecomunicacions en Imatge i So sortit de la Universitat Ramon Llull el 1999 i que es va decantar «ràpidament» pel cine. Un seminari impartit per José Luis Guerin i el màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra van completar la seva formació.

Ja el 2003 va participar com a director de fotografia i muntador de la sèrie Tribus d'Etiòpia, emesa per TV-3 i TVE. I el 2004 va fundar la productora Abyssinia Films, amb la qual ha anat donant forma a les seves pròpies pel·lícules, que han emès diferents cadenes de televisió. Ara prepara un altre projecte, en què també intervindrien alpinistes italians.

Notícies relacionades

Als seus 39 anys, Herms assegura que tant ell com Corominas (tots dos són d'Avinyó, al Bages) tenen una visió similar, «gairebé mística» de la seva passió: pujar a la vuitena muntanya més alta del món, el Manaslu, de 8.163 metres. «Vam estar tres mesos aclimatant-nos a l'Himàlaia i dos mesos més per poder arribar al cim». Sense guia ni portadors ni oxigen. Ells dos sols.

Una forma d'explicar la realitat diferent, «amb un punt de vista subjectiu i un llenguatge cinematogràfic, on l'important no és explicar com arribem i l'itinerari, sinó el perquè i el que ens ha aportat». Transmetre i compartir amb la gent el seu «amor a la muntanya» i la seva «proximitat a la naturalesa».