SOLIDARITAT TELEVISIVA

'La Marató' de TV-3 recapta més de 9,5 milions d'euros

Artur Mas, Luz Casal, Santiago Auserón, Se Atormenta una Vecina i molts més col·laboren amb el teletó contra les malalties neurodegeneratives

Ariadna Oltra entrevista Diana Garrigosa sobre la malaltia de Pasqual Maragall, que va fer la sacada d'honor del partit dels famosos

Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de ’La Marató’ de TV-3.

Núria Solé i Roger de Gràcia, presentadors de ’La Marató’ de TV-3. / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / Barcelona

L'últim marcador a 'La Marató' de TV-3, a la 01.15 hores d'aquest dilluns a la matinada, ha arribat a la xifra de 9.550.109 euros. L'actuació de Luz Casal just abans del 'Telenotícies vespre', va ser el tancament del bloc de la tarda del programa solidari de la tele autonòmica catalana, que des de les 10.00 del matí i durant 15 hores aquest any s'ha dedicat a recaptar fons per a la lluita contra les malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer o el Parkinson, entre altres.

L'informatiu va suposar una breu pausa en l'espai, que va donar pas al bloc de nit, en què es van emetre algunes de les intervencions més esperades, com la del president Artur Mas, cap a les 22.00 hores, i les actuacions de Santiago Auseron i Se Atormenta una Vecina, el grup que va clausurar musicalment la 'teletó' de la cadena autonòmica catalana.

AL LLARG DE LA TARDA

Al llarg de la tarda s'han anat succeint diverses intervencions, com la de la doctora Ester Moral, que ha protagonitzat una de les formes més entretingudes i didàctiques d'explicar què li passa a un malalt en els primers moments de la malaltia, amb l'ajuda i utilització d'una marioneta amb aspecte d'home gran. Entranyable i efectiva manera d'explicar la necessitat d'un diagnòstic precoç.

Jaume Figueras ha presentat una selecció de pel·lícules relacionades amb el tema de 'La Marató', com 'L'oli de la vida', 'Nader i Simin, una separació', 'L'orgull dels ianquis', 'Amor y otras drogas'. I el convidat (sense maleta) Albert Om ha entrevistat una afectada d'esclerosi.

A mitja tarda, un divertit esquetx protagonitzat per Òscar Dalmau, el presentador d''El gran dictat', en pla doctor, ha antecedit la lectura de la nova xifra i hi ha posat la necessària gota d'humor: ha donat un consell a Núria Solé ("begui molta aigua") i ha fet broma amb Raquel Sans ("vagi, vagi a Nova York").

A aquella hora, les 19.00, el macroespai ja feia gairebé nou hores que estava en marxa. I a l'espai de TV-3 encara li queda corda per a estona. A la Fira de Barcelona, nombrosos famosos rebien donatius per telèfon, amb Carme Ruscalleda en primer terme.

Altres metges, especialistes, pacients i familiars d'aquests s'han anat succeint, com Albert Solé (fill de Jordi Solé Tura) i Diana Garrigosa, esposa de Pasqual Maragall, que ha explicat la situació actual del seu marit.

AL MATÍ

Precisament al matí, l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha posat el toc emotiu a l'efectuar la sacada d'honor del partit de 'La Marató', celebrat al miniestadi. I entre les actuacions musicals, cap a les 17.00, destaca la de Kate Ryan, la reina del dance belga, que ha cantat 'Sé que tu lluitaràs', una versió de 'World, hold on', de David Guetta, traduït al català.

En el partit dels famosos, presidit per Maragall, s'han reunit al Miniestadi del FC Barcelona esportistes com Marc Márquez Pol Espargaró, a més d'alguns actors de la sèrie 'Polseres vermelles' i el presentador de tele Gonzalo Miró, fill de la desapareguda Pilar Miró.

Els periodistes Núria Solé Roger de Gràcia són els encarregats de presentar la 22a edició del macroespai, que ha començat a les 10 hores del matí. Un programa que està incloent activitats paral·leles a tot el territori català. A més de TV-3, l'emissora Catalunya Ràdio també ha dedicat la seva programació matinal a 'La Marató', amb l'emissió d'un especial d''El suplement', de Sílvia Cóppulo, de les 8 a les 14 hores.

OBJECTIU: SER DIDÀCTICS

L'objectiu d'aquest any és explicar millor què són les malalties neurodegeneratives i donar-les a conèixer "de forma molt senzilla, informant de quines són i de com afecten les persones", segons el director del programa, Lluís Bernabé. Aquesta és la raó per la qual al llarg de les 15 hores de la 'teletó' hi ha microespais divulgatius i també d'entreteniment. Així, un metge ha detallat amb l'ajuda d'una marioneta com apareix el Parkinson, i una especialista, amb la ajuda d'unes ballarines, la desconnexió de les neurones.

A més, cada bloc inclou entrevistes a especialistes i malalts, sense deixar de costat els reportatges i les connexions amb l'exterior, fora de l'estudi central, ja que s'han programat més de 2.000 activitats a tot Catalunya.

A l'estudi central ja han actuat, per exemple, els Okey OKSara Pi, que ha cantat 'Wake up'; els Filippo Landini, que han interpretat 'Som com som', i Els Majordoms, amb un mix de grans èxits. I encara falten els plats forts de nit, des d'Estrella Morente fins a Santiago Auserón Dani Nel·lo.

Notícies relacionades

El Circ Raluy i els protagonistes del Club Super 3, Àngel Llàcer, Manu Guix, Eduard Farelo i el mateix Roger de Gràcia, sense faltar l'humor dels actors de 'Crackòvia' i 'Polònia', amb Pep Plaza fent d'Òscar Dalmau i l'aparició de Quim Masferrer com a 'El foraster'.

Durant l'emissió es podran realitzar aportacions econòmiques per telèfon (al número  905.11.50.50), internet, transferència bancària i mitjançant una aplicació de telèfon mòbil. Per rebre els donatius per telèfon, TV-3 ha habilitat un miler de línies telefòniques repartides en quatre seus (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), en què hi ha 2.400 voluntaris.