EL CERTAMEN DE ROBERT REDFORD TRIA UN DOCUMENTAL CATALÀ
Google i la llibreria mundial
El Festival de Sundance estrena avui la versió llarga de 'Google i el cervell mundial'
Polar Star Films, TV-3 i TVE han coproduït el film, que s'emetrà pròximament a 'Sense ficció'

RODATGE 3 El director de fotografia Frank Lehman col·loca el micro a Damià Roure, director de la Biblioteca de Montserrat; oficina xinesa per escanejar llibres i la Biblioteca de Gant (Bèlgica). /
El 1937, H. G. Wells, l'escriptor deLa màquina del tempsiLa guerra dels mons,va avançar la creació d'un cervell mundial, una enorme biblioteca global que contenia tot el coneixement humà. El 2007, Google es va dedicar -amb una certa polèmica posterior- a escanejar milions de llibres, amb la idea de destinar-los al seu lloc web Google Books i construir aquesta gegantina i visionària llibreria virtual. Així començaGoogle i el cervell mundial, un documental català que ha estat elegit pel Sundance Film Festival de Robert Redford per efectuar avui la seva presentació mundial.
Va ser un projecte que va unir ja fa tres anys un director anglès, Ben Lewis, i el productor català Carles Brugueras, que amb la seva empresa, Barcelona Polar Star Films, ha fet realitat el film, amb el suport de TV-3 (que l'emetrà pròximament en el programaSense ficció) i RTVE, però també de l'anglesa BBC i l'alemanya Arte-ZDF.
«La xarxa és un fenomen únic, sense precedents en la història -explica Lewis-. Aporta elements meravellosos, com l'accés instantani a la informació, la cultura i grups socials, però, a la vegada, ens pren coses sense demanar-nos permís».
Britànic, però nascut a Austràlia, Lewis és un director de pel·lícules i sèries culturals per a la televisió, comArt safari, de la BBC, per la qual va obtenir un premi en el festival de documentals de televisió de Nova York. Un dels seus últims treballs,Pobres de nosotros: una historia animada de la pobreza, s'exhibirà pròximament en més de 70 canals.
L'any 2002, Google va firmar diversos acords amb grans biblioteques, com les de les universitats de Michigan, Harvard i Stanford, als Estats Units; la de Boodleian, al Regne Unit, i la Biblioteca Nacional de Catalunya, entre moltes altres. Però al conèixer-se la notícia, grups d'autors de tot el món van començar una campanya per aturar el projecte, que va culminar als jutjats de Nova York el 2011. Finalment, la Biblioteca de Harvard hi va retirar el seu suport; els governs d'Alemanya i França s'hi van declarar en contra, i els EUA van iniciar una investigació antimonopoli.
Coproducció catalana
És per això que Brugueras defineixGoogle i el cervell mundialcom«una equilibrada, però atrevida introspecció crítica al procés de creació d'aquella biblioteca universal». Per la seva part, Lewis afegeix que la pel·lícula «alerta el públic sobre els avantatges del paradís que és internet, però també dels seus perills». En aquest sentit, el documental inclou entrevistes i imatges d'algunes de les biblioteques més prestigioses del món, com la Nacional de la Xina i la Vasconcelos de Mèxic, així com la Nacional de Catalunya i la del Monestir de Montserrat. Un dels personatges entrevistat és Luis Collado, el responsable de Google per a Espanya i Portugal. També ho han estat alguns dels principals involucrats en la lluita contra aquell projecte, com el professor Charles Seife, l'escriptor japonès Shojiro Akashi i la seva col·lega xinesa Mian Mian.
Notícies relacionadesLa pel·lícula,d'estil visual inspirat enBlade Runner iRampart, destil·la magnífiques imatges rodades amb grues i tràvelings a les biblioteques i fàbriques d'escanejat, així com també dipòsits i centres de reciclatge de llibres. Per exemple, Lewis va filmar com es trituren milions de tones de llibres, perquè ja no caben a les prestatgeries de totes aquestes biblioteques. Veient aquesta destrucció, Google Books podria semblar un projecte salvador. Però la pel·lícula també incideix en aquest aspecte, a l'entrecreuar aspectes com la privacitat dels usuaris, les descàrregues il·legals i la batalla dels autors pels seus drets. De moment, han aconseguit paralitzar les pretensions del gegant de la xarxa.
«Una biblioteca és un dipòsit del passat. Internet és la tecnologia del futur», opina Lewis. Però Brugueras afegeix al seu torn:«En tot cas, el documental pretén cridar a la reflexió de l'espectador sobre aquest tema, tan complex com apassionant».
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida