Secció recomanada per

Revisió de continguts tòxics

Denúncia contra Facebook: 400 empleats de Barcelona estan de baixa per danys psicològics

Denúncia contra Facebook: 400 empleats de Barcelona estan de baixa per danys psicològics

Onur Dogman/SOPA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El maig del 2018 Facebookva aterrar a Barcelona. En plena crisi de reputació per l’escàndol de Cambridge Analytica, el gegant de les xarxes socials va anunciar que havia escollit la icònica Torre Glòries de la capital catalana per situar un centre de moderació de continguts, un celebrat moviment que donaria feina a 500 persones.

No obstant, no era el somni que alguns esperaven. El treball consisteix a veure assassinats, violacions, suïcidis, maltractament animal i tota mena de continguts extrems que es publiquen constantment a la plataforma, detectar si vulneren les polítiques de l’empresa i marcar-los per a la seva eliminació. «Si m’haguessin dit al principi en què consistia hauria dit directament que no m’interessava», va explicar llavors a EL PERIÓDICO una persona que va participar en el procés de selecció.

Ella va esquivar la bala, però altres van acceptar i han pagat un alt preu per fer-ho. Aquest divendres, ‘La Vanguardia’ ha avançat que un nombre indeterminat d’aquests empleats ha presentat la primera querella a Espanya contra el grup Telus, la companyia subcontractada per Meta per fer aquesta tasca. La denúncia és per tres delictes: contra el dret dels treballadors, contra la seva integritat moral i per lesions per imprudència greu.

Uns 400 revisors, fins al 20% de la plantilla a Barcelona, estan de baixa per traumes psicològics causats per les imatges que han hagut de supervisar. Cada setmana es reporten fins a 6.500 milions de publicacions amb contingut extrem.

Estrès i intents de suïcidi

Els seus advocats han denunciat que la constant exposició a vídeos de contingut brutal ha portat els seus clients a patir insomni, estrès posttraumàtic i fins i tot intents de suïcidi. Molts han optat per causar la baixa per incapacitat.

Notícies relacionades

La querella penal presentada divendres encara té molt camí per recórrer. Un jutjat haurà de decidir en les pròximes setmanes si l’admet a tràmit o no. L’any passat, la Inspecció de Treball de la Generalitat ja va sancionar Telus per una infracció greu al no avaluar degudament els riscos psicosocials que aquesta feina li podia causar a un treballador. No obstant, la companyia ha recorregut la sanció.

El 2020, una sentència judicial del Tribunal Superior de San Mateo, a Califòrnia, va dictaminar que Meta havia de pagar 52 milions de dòlars d’indemnitzacióa un total d’11.250 moderadors de contingut afectats.