Secció recomanada per

‘Doodle’

Antonio Fraguas, ‘Forges’, el geni de l’humor gràfic de crítica social

El gegant tecnològic recorda el dibuixant madrileny amb un ‘doodle’ visible a Espanya

Antonio Fraguas, ‘Forges’, el geni de l’humor gràfic de crítica social

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts

Amb un ‘doodle’ només visible en territori espanyol, Google commemora aquest dilluns 17 de gener el 80è aniversari del naixement de l’humorista gràfic Antonio Fraguas de Pablo, conegut com ‘Forges’.

A l’obra del dibuixant madrileny ocupa un lloc excepcional el costumisme i la crítica social. Forges traslladava la seva visió crítica de les situacions de la vida quotidiana per mitjà d’una extensa iconografia de personatges i situacions còmiques que reflecteix la idiosincràsia i la sociologia de l’Espanya contemporània.

Una altra de les seves característiques particulars era l’ús de bafarades de línia negra i gruixuda, així com un estil extret directament del carrer. ‘Inventor’ de paraules i modismes lèxics, com a ‘gensanta’, ‘stupendo’, ‘bocata’ o ‘tontolcool’, va ser un dels pocs humoristes amb una atenció sensible al llenguatge popular. Gràficament va ser el pare de la paraula malsonant ratllada als textos dels seus dibuixos, en què aconseguia una ‘expressió lèxica atenuada’ per a alguns dels seus personatges de pur llenguatge col·loquial popular.

Inicis a TVE

De mare catalana i pare gallec, Forges viu la seva infància en una àmplia família. Va ser un mal estudiant però un gran lector de Richmal Crompton i els seus llibres sobre Guillermo el Travieso. Va cursar a l’Institut Ramiro de Maeztu de Madrid els seus primers anys escolars, i els primers cursos de batxillerat al Sagrado Corazón. Amb 14 anys va fer el salt al món laboral a Televisió Espanyola, però el 1973 la va abandonar per dedicar-se professionalment a l’humor gràfic. El seu primer dibuix va veure la llum al diari ‘Pueblo’ l’any 1964 i després passa a formar part d’‘Informaciones’.

Antonio Fraguas va continuar dibuixant en diferents mitjans, augmentant així la seva popularitat. Els seus dibuixos animats, que van servir d’ajuda a molts lectors per entendre i processar l’evolució de la societat espanyola, omplien infinitat de pàgines de diaris al nostre país. Gràcies a una creativitat sense límits i un gran talent, Forges va escriure novel·les, llibres de dibuixos guions de televisió i fins i tot va dirigir pel·lícules.

Malgrat que Forges mai va voler ser membre de cap jurat, i que tampoc es va presentar a cap concurs ni guardó, tenia diversos premis per als quals no es necessita postular-se, com el Premi a la Llibertat d’Expressió de la Unió de Periodistes d’Espanya; també era col·legiat d’honor de l’Escola de Periodistes de Catalunya i estava en possessió de la Creu de Sant Jordi, màxima condecoració catalana. Però aquests són només alguns dels guardons que ostenta el dibuixant madrileny.

Antonio Fraguas va morir a causa d’un càncer de pàncrees el 22 de febrer del 2018, però la seva memòria continua viva en la dels seus milions de lectors i serà eterna a les seves obres.

Fites històriques i dates assenyalades

Internet és una gran hemeroteca i per això pots consultar els ‘doodles’ més importants, com el del calendari gregorià, així com la seva història o creadors aquí.

Aquestes petites obres d’art virtual, com la de l’aniversari de la determinació de la velocitat de la llum, poden ser adquirides i fins i tot decorar qualsevol tipus d’objectes com samarretes, segells o monopatins a través de la seva botiga virtual.

La història del ‘doodle’

Google sol decorar les lletres del seu logo per celebrar els aniversaris de personatges cèlebres o dates clau al món de la ciència o la cultura, com pot ser el naixement de Charles Chaplin, els guanyadors del Nobel, l’aniversari d’‘El Quixot’ o bé algun esdeveniment rellevant o nou o el calendari gregorià.

Notícies relacionades

El famós cercador ha sorprès amb ‘doodles’ interactius com per exemple amb el que va commemorar el 30è aniversari de Pac-Man, que permetia jugar al famós videojoc.

Altres ‘doodles’ destacats van ser el dedicat al 70è aniversari del naixement de John Lennon, amb un vídeo que repassava la imatgeria del Beatle; el 60è aniversari de la publicació d’‘Astronautas’, de Stanislaw Lem, amb diversos minijocs, o l’increïble dedicat a Les Paul, recreant una guitarra inspirada en el mestre de les sis cordes que permetia als usuaris compondre cançons.