ESCAC A LA XARXA DELS 140 CARÀCTERS
¿Hi ha vida fora de Twitter?
Entre els dogmes de la vida contemporània establerts avui en dia amb més força, n'hi ha un que brilla amb llum pròpia: «Si no estàs a Twitter, no existeixes». La febre amb què la nostra cultura ha adoptat aquesta eina de comunicació ha convertit en qüestió de vida o mort la presència en el niu de l'ocellet blau per a marques, celebrities, polítics i particulars. No obstant, no tothom que apareix contínuament en els papers i les pantalles volen figurar en els timeline dels usuaris. I tenen les seves raons.
Si demà decidís obrir-se un perfil a Twitter, el Gran Wyoming no trigaria a encapçalar el rànquing de seguidors. No obstant, el presentador d'El Intermedio té clar quin és el seu lloc: «El famós, el que ha de fer quan es troba en la seva vida privada, és ficar-se en un racó. No vull que la gent estigui pendent del que penso. Per una altra banda, sóc molt sanguini i sé perfectament que Twitter em crearia molts problemes. A més a més, tinc altres coses a fer», al·lega el comunicador.
Iñaki Gabilondo sap que li caldrien ben poques hores per convertir-se en un autèntic influencer -usuari amb multitud de seguidors-. Ho sap perquè l'hi van dir. «Un dia em va trucar un amic felicitant-me per haver-me apuntat a Twitter. Jo no havia fet res, però algú m'havia usurpat la identitat i al cap d'una hora tenia més de 5.000 seguidors», explica entre rialles. El periodista prefereix mantenir aquesta eina a distància. «És un invent excel·lent, però prefereixo dedicar el meu temps a llegir o escoltar música», argumenta.
Per a molts futbolistes, Twitter s'ha convertit en una prolongació d'ells mateixos -Iniesta és el segon usuari espanyol amb més seguidors, darrere Alejandro Sanz, i Piqué el tercer- però no busquin en aquesta xarxa social figures adorades com Messi, Xavi Hernández o Pep Guardiola. Una situació semblant passa en el cine i la tele. Per a molts actors i presentadors, disposar d'una llista llarga de followers és el millor argument per defensar-se un bon caixet, però figures com Ricardo Darín, Barbara Lenine, Mercedes Milá o Sara Carbonero han declarat obertament la seva oposició a tenir un perfil propi a Twitter.
Autocensura i al·lèrgia«Em faig por. Si tingués Twitter, podria acabar amb la meva carrera», argumenta Maribel Verdú. A Hollywood l'entenen perfectament estrelles com George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas o Jennifer Aniston, tots sense perfil a Twitter. «No hi ha res que prefereixi menys que estar compartint a tota hora detalls de la meva vida quotidiana», ha declarat Scarlett Johanson.
Entre la intel·lectualitat tampoc fa furor aquesta plataforma. Al contrari, és freqüent sentir-ne arguments en contra, com el que aportava recentment Mario Vargas Llosa: «Hi ha informació que no es pot donar en 140 caràcters», assenyalava el Nobel. Més contundent es manifesta l'escriptor i semiòleg Umberto Eco, que el mes passat, al recollir el diploma honoris causa de la Universitat de Torí, va declarar: «El drama d'internet és que ha promogut el tonto del poble al nivell de portador de la veritat». Tampoc té Twitter, és clar, ni hi veu cap gràcia a tenir-ne.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns