Demanda no resolta

Set de cada deu barcelonins recolzaria un servei de bicis compartides que integri els municipis de l’Àrea Metropolitana

«Ha de ser possible anar de Badalona a l’Hospitalet de forma contínua», indica Lime, operador a Barcelona que aposta pel desplegament del seu servei als municipis limítrofs

El RACC reclama prioritzar l’espai per a l’autobús davant més carrils per a la bicicleta

Set de cada deu barcelonins recolzaria un servei de bicis compartides que integri els municipis de l’Àrea Metropolitana

jordiotix / EPC

2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Un dels reptes que té davant seu el servei de bicicleta compartida és la integració entre la xarxa desplegada a Barcelonai la de l’Àrea Metropolitana. Actualment, els operadors privats només compten amb concessió a la capital. Quant al servei públic, malgrat existir una tarifa unificada, l’usuari es veu obligat a aparcar la seva bici en una estació del Bicing i canviar-ne una altra de l’AMBici –o viceversa– per poder continuar un trajecte a través dels límits oficials de Barcelona.

En aquest context, els operadors privats veuen l’oportunitat de respondre a una necessitat encara no coberta: set de cada deu barcelonins recolzaria un model de servei de bicicletes compartides d’àmbit metropolità, en lloc de local, que permeti la integració amb altres municipis de l’Àrea Metropolitana. Així ho revela una enquesta sobre mobilitat a Barcelona encarregada per Lime, operador de cicles elèctrics compartits, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Ampliar el servei

La firma compta amb 497 bicicletes de les 3.500 que han desplegat els set operadors amb concessió a la capital, i està en converses amb diferents ajuntaments limítrofs per plantejar l’ampliació del servei de la bici compartida que el sector privat té de moment només a Barcelona. «Ha de ser possible anar de Badalona a l’Hospitalet de forma contínua», explica el director d’Assumptes Públics de Lime Espanya, Arnau Pérez Valero, per a qui l’important és que existeixi bona connectivitat. També considera igual de necessari que aquest servei es reguli i desplegui «de forma coherent, comprensiva i planificada» des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB),en comptes d’ajuntament per ajuntament, un enfocament que ja s’ha aplicat amb el servei de motos compartides.

Un espai per a tothom

En qualsevol cas, Lime considera que hi ha espai tant per a l’operador públic com per al privat. «Creixeran tots dos, actualment el cotxe té una quota d’un terç a la ciutat, i si volem una ciutat amb menys contaminació tenim molt recorregut», assegura.

L’enquesta de Lime, efectuada a través de la multinacional demoscòpica Cluster17 a una mostra de prop de 2.000 barcelonins, indica una clara predisposició ciutadana (52%) cap a un model de mobilitat compartida més competitiu en el qual convisquin múltiples operadors, entre ells el sistema públic en funcionament. El 43% considera més importantdisposar de bicicletes en el moment d’haver d’utilitzar-les que el preu del servei, si bé aquest factor també és important per al 39%.

Notícies relacionades

La mateixa enquesta indica que quatre de cada deu persones no se senten segures circulant amb bicicleta, especialment per l’actitud de la resta de vehicles. Tres de cada deu troba a faltar carrils exclusius a l’hora de circular per la ciutat.

Les bicis compartides dels operadors privats poden estacionar-se en els pàrquings habilitats per a això en forma d’U invertida als carrers. No obstant, per a un 35% de les persones enquestades no n’hi ha prou. Segons Lime, la falta de coneixement o visibilitat de la infraestructura ciclista «limita el creixement de la bicicleta com a alternativa real de mobilitat, especialment en una ciutat amb potencial com Barcelona».