Secció recomanada per

DIA INTERNACIONAL D'INTERNET

La Viquipèdia comença una marató per divulgar la versió catalana d'aquesta enciclopèdia digital

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

Coincidint amb el Dia Internacional d'Internet, el conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, ha donat el tret de sortida a la Marató Viquipèdia que se celebrarà durant aquest any a tots els centres d'ensenyament primari i secundari de Catalunya.

En un acte a l'Institut d'Educació Secundària (IES) Salvador Espriu de Barcelona, Maragall ha explicat que l'activitat pretén donar a conèixer als alumnes aquesta enciclopèdia digital en català i superar els 100.000 articles en llengua catalana el 2007.

La revolució educativa

Segons ha ressaltat el dirigent socialista, "l'educació està assistint a una revolució silenciosa i espectacular", amb una "llavor de canvi indiscutible". En aquest sentit, ha remarcat que "la iniciativa ajuda a crear coneixement", i trenca amb la "tradicional transmissió vertical del coneixement".

"Actualment comptem amb 140.000 ordinadors als centres educatius catalans, és a dir, un ordinador per cada cinc alumnes", ha recordat el conseller. Segons ell, es tracta d'"una bona xifra", però ha subratllat la necessitat de "seguir creixent".

L'accés a la banda ampla

Maragall també ha destacat que unes 4.000 aules del territori català ja disposen de cablejat de banda ampla, i les previsions són arribar a les 30.000 en centres públics.

Aquesta marató és una proposta del departament d'Educació, amb el suport de la Fundació puntCAT, dirigida als centres de primària i secundària i a la comunitat educativa en general.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, accessible a internet i disponible en 250 llengües, elaborada gràcies a la col·laboració d'alguns dels seus propis lectors. Tothom pot modificar, traduir o crear articles nous seguint unes normes d'estil senzilles i respectant les regles de bon comportament.

Més de 58.000 articles

Notícies relacionades

Per la seva part, la Viquipèdia és l'edició en català de la Wikipedia. Va ser creada el 16 de març del 2001 i durant dos mesos va ser l'única amb articles en llengua no anglesa.

Té actualment 58.290 articles en català mentre que en anglès n'hi ha 1.706.000, en francès 466.000 i en espanyol 216.000. Actualment la Wikipedia en català es troba en el grup de llengües de més de 10.000 entrades.