VIVENDA

El mercat immobiliari viurà un ajust ràpid de preus

Els actius vinculats al lloguer continuaran acaparant l’interès dels inversors

El mercat immobiliari viurà un ajust ràpid de preus
3
Es llegeix en minuts

Els consultors coincideixen que la primera part de l’any estarà marcada per l’anàlisi amb calma del mercat abans que els inversors prenguin les grans decisions de compra (un fenomen conegut al sector immobiliari com a ‘wait and see’, és a dir, «esperar i veure»). El director general de Savills España, Alejandro Campoy, explica que a l’inici de l’any es mantenen els dubtes dels inversors dels últims mesos del 2022.

«En inversió, els primers mesos encara notarem l’efecte de la incertesa, però veurem el tancament d’operacions que s’han ajornat del 2022 i algunes de noves que continuaran produint-se, normalment operacions ‘off market’ (transaccions en les quals l’inversor busca oportunitats al marge de les ofertes que surten al mercat). Per a la segona meitat de l’any esperem reprendre la normalitat amb noves operacions que sortiran al mercat. Veurem encara una mica d’ajust de preus, especialment en alguns sectors. Cal tenir en compte que la tipologia de propietaris i venedors és molt més institucional i professional, de manera que el reajustament anirà més ràpid que el que vam veure al cicle anterior. No obstant, el posicionament d’Espanya al mercat europeu és molt bo per la necessitat estructural de nou producte a segments clau als quals el mercat ha començat a crear aquesta tipologia d’actius fa poc temps i per les perspectives macro davant d’altres mercats. Les rendes es mantenen estables i en alguns mercats, com el d’oficines ‘prime’ a Madrid o del sector logístic, estan lleugerament a l’alça».

Jesús Silva, director general de Cushman & Wakefield a Espanya, remarca els vaivens que ha patit el mercat immobiliari l’últim any i es mostra convençut de la recuperació de la confiança dels inversors a mesura que avanci el 2023. «Després de la superació de la pandèmia tots estàvem molt il·lusionats amb l’evolució del mercat. Però va arribar la guerra a Ucraïna i el descontrol de la inflació va provocar la pujada de tipus. Això va generar un alentiment de l’activitat immobiliària i el mercat es va ajustar a partir del setembre per la pujada de tipus d’interès. Al final, els pròxims mesos veurem un ajust de preus dels actius immobiliaris. Mentre no es produeixi, hi haurà una certa paràlisi d’inversors que estan en una posició de wait and see», assegura Silva.

El directiu de Cushman està convençut que la segona part de l’any serà millor que la primera. «No creiem que s’arribi al nivell d’inversió del 2022, però millorarà a mesura que passin els mesos per l’ajust de preus. Aquest ajust provocarà més interès en els inversors», insisteix Jesús Silva.

Variants

El director general de Savills incideix els actius vinculats al lloguer (com els edificis per arrendar –segment del build to rent– o les residències) continuen acaparant un gran interès per part dels inversors.

Notícies relacionades

Alejandro Campoy considera: «Tot el que està relacionat amb la vivenda de lloguer, les residències d’estudiants, el ‘coliving’ (habitacions amb lavabo i serveis comuns) o els centres per a la tercera edat (el sector ‘living mutifamily’) i el logístic continuaran centrant l’atenció. El segment d’oficines ha recuperat tracció (en demanda i en inversió) i el ‘flex’ (els espais de treball flexibles) continuarà consolidant-se com a alternativa útil tant per a usuaris com per a propietaris.

L’anàlisi dels indicadors econòmics i sociodemogràfics apunten, a més, a altres segments en creixement el 2023, com el ‘senior living’ (immobles per a gent gran), el ‘health care’ (actius vinculats a la cura de la salut), l’educació (escoles, centres de formació professional o edificis universitaris), l’‘student housing’ (allotjament per a estudiants) i el ‘data centers’ (centres de dades). La falta d’immobles de lloguer i residències d’estudiants o de la tercera edat continua atraient grans volums d’inversió en aquest segment d’activitat, però és també el més afectat per la pujada de tipus, perquè té les rendibilitats més ajustades».