Ocupació

sXoc en el Govern per l’atur: Calviño el vol endurir i Díaz vol ampliar les prestacions

Economia defensa que sigui descendent per als aturats, mentre que Treball advoca per ampliar els beneficiaris i no «estigmatitzar» l’aturat.

Agencia ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Els socis de Govern, Sumar i el PSOE, han escenificat aquest dimecres el seu primer desacord arran de la reforma del subsidi d’atur. La vicepresidenta segona de l’Executiu i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha respost aquest dimecres al Ministeri d’Economia, que lidera la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que la reforma del subsidi d’atur és «una competència del Ministeri de Treball i Economia Social» i, per tant, de la vicepresidència segona. Calviño està negociant a Brussel·les modificacions de les ajudes per als aturats que suposen l’enduriment de les condicions per cobrar-les.

Les diferències entre els dos departaments han retardat l’aprovació de la nova normativa, pactada amb la Unió Europea i que s’havia d’haver tirat endavant a finals del 2022 per aconseguir el quart pagament dels fons europeus, encara pendent a falta d’aprovar aquesta reforma. Economia advoca per fer que el subsidi sigui descendent per als aturats, mentre que Treball advoca per ampliar els beneficiaris de la «prestació» i considera que no s’ha d’«estigmatitzar» l’aturat.

Díaz ha mostrat la seva «absoluta disconformitat» amb les declaracions que va fer aquest dilluns el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, que apuntaven que la reforma del subsidi d’atur buscarà, a més d’incentivar la reinserció laboral dels que el perceben, «potenciar» el compromís d’activitat per a la recerca i acceptació d’una feina.

Els informes de l’OCDE indiquen que Espanya és un dels països on menys s’exigeix als aturats a l’hora de buscar feina, junt amb Xile, Polònia, Grècia i Turquia. Tot i que al beneficiari se li demana un compromís per buscar feina, no existeixen els controls adequats, segons assenyala l’organització. Els canvis que està plantejant el Govern apunten a intensificar el control que s’exerceix sobre l’aturat si es rebutgen ofertes de feina. La idea del Govern amb aquesta reforma, segons va assenyalar García Andrés, és «orientar tot el sistema de subsidis d’atur cap a la reincorporació dels treballadors al mercat de treball», tenint en compte a més l’«escassetat» de perfils que han detectat tant el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) com el Banc d’Espanya en «molts sectors», tant de sectors de mà d’obra molt qualificada com de sectors de menys qualificació.

«No propiciarem retallades»

Notícies relacionades

El departament de Yolanda Díaz es mostra reticent a efectuar reformes que impliquin endurir les condicions per accedir a subsidis. «Garanteixo als treballadors del nostre país que des d’aquesta vicepresidència no propiciarem cap retallada en matèria de subsidi d’atur. Molt al revés, la reforma legislativa que hem plantejat té a veure amb la idea de guanyar drets, té a veure amb l’ampliació de les subjectivitats en el subsidi d’atur», ha defensat Díaz en declaracions recollides per l’agència Europa Press.

La vicepresidenta segona ha recordat que els perceptors del subsidi d’atur cobren 480 euros al mes i que la intenció de Treball és «millorar la qualitat de la prestació» i «eliminar aspectes burocràtics que l’empitjoren», com el mes d’espera. Així mateix, tal com s’avançava en l’acord d’investidura entre el PSOE i Sumar, Díaz vol fer compatible el subsidi amb una feina. «Moltes vegades, justament per feines curtes, no es podien compassar les dues realitats, i ara això és el que farem», ha defensat Díaz.