En una àrea de serveis

Vídeo | Cau la banda que va robar 2,5 milions de psicòtrops d’un camió a Catalunya

En un període de cinc mesos, haurien sostret productes valorats en més de 570.000 euros

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos han desarticulat un grup criminal que actuava a les autopistes i autovies catalanes i estava especialitzat en robatoris de càrregues de camions estacionats a les àrees de servei i de descans de l’A-2. En un període de cinc mesos, haurien sostret productes valorats en més de 571.000 euros.

Els investigadors han detingut tres membres del grup i, a més de recuperar una furgoneta sostreta, durant les entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts s’han localitzat algunes de les mercaderies sostretes i un total de 34.550 euros de diners en metàl·lic i s’han intervingut una gran quantitat d’eines i de dispositius electrònics relacionats amb la infraestructura que disposava el grup per cometre els robatoris de furgonetes de diverses marques, sobretot Mercedes i Ford.

A mitjans del maig del 2022, els Mossos van tenir coneixement que s’estaven produint diversos robatoris a les àrees de servei de l’autovia A-2 (Sidamon i Jorba, Lleida). Els lladres es desplaçaven a les àrees de servei en horari nocturn i cometien els robatoris aprofitant que el xòfer es trobava dormint a la cabina del camió, malgrat que en un dels fets van agredir amb violència el conductor per assegurar la consumació del robatori. Una vegada localitzaven una mercaderia que els interessava i que consideraven que tenia un alt valor econòmic al mercat negre, forçaven la porta del remolc del camió i la carregaven en una furgoneta que havien sostret prèviament. Posteriorment les mercaderies eren transportades des de les àrees de servei fins a algun magatzem clandestí.

Medicaments

En un dels fets que es va produir a mitjans de juliol, es van sostreure 42.240 caixes de 60 comprimits cada una del fàrmac Rivotril 2 mg (gairebé 2,5 milions de comprimits), un medicament pertanyent al grup de les benzodiazepines i que està considerat psicofàrmac. Aquest medicament, a més de disposar d’un ampli mercat negre en petites dosis a causa de la dependència generada pel seu abús, també és fet servir per fabricar la droga coneguda com a karkubi, que s’obté de la barreja del medicament (clonazepam) amb haixix, alcohol, pega i ‘maajun’ (un tipus de farina).

Amb aquesta informació i amb les diverses denúncies de les víctimes, els agents van iniciar una investigació per identificar i localitzar els presumptes autors dels fets.

Actuaven de manera selectiva

La investigació ha permès desarticular un grup format per tres persones amb antecedents per delictes contra el patrimoni i contra la salut pública, que treballaven de manera molt organitzada en l’àmbit patrimonial del món del transport en el qual col·loquialment es coneix com a teloners. Actuaven de manera molt selectiva i sortien a la nit per buscar camions que transportessin productes exclusius o valuosos, com per exemple material informàtic, medicaments, electrodomèstics, tecnologia o roba de marca, entre d’altres.

Els investigadors han pogut relacionar els autors amb un delicte contra la salut pública, tres robatoris amb força, un robatori amb violència i intimidació, un delicte de falsificació documental, la sostracció d’un vehicle tipus furgoneta de grans dimensions que utilitzaven per transportar i per pertinença a grup criminal.

Fruit de la investigació, els Mossos han aconseguit recuperar una furgoneta sostreta amb plaques de matrícula doblegades que corresponia a una altra furgoneta de la mateixa marca i model, així com algunes de les mercaderies sostretes, entre les quals una part de la partida de Rivotril, i elements utilitzats per portar a terme l’activitat delictiva localitzats a l’interior dels domicilis dels detinguts, així com una gran quantitat d’eines i dispositius electrònics relacionats amb la infraestructura que disposava el grup per portar a terme el robatori de furgonetes de diverses marques, sobretot Mercedes i Ford.

Robatori de furgonetes

En relació amb aquests elements que permetien el robatori de les furgonetes i la falsificació documental, disposaven de plaques de matrícula preparades per ser doblades sense encunyar i de portaplaques, dispositius electrònics de seguiment de vehicles, dispositius i elements específics per al doblatge de claus, components parcials de clausors, aparells lectors/copiadors de software de vehicles, jocs de claus de vehicles sense encunyar ni suport plàstic i dispositius de diagnosi de software de vehicles, entre d’altres.

Notícies relacionades

Durant el temps que ha durat la investigació, uns sis mesos aproximadament, es calcula que els autors han sostret productes per valor de més de 571.000 euros, han emmagatzemat i distribuït de manera il·lícita les mercaderies sostretes, entre les quals els gairebé 2,5 milions de comprimits del fàrmac Rivotril 2 mg.

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida ha decretat l’ingrés a presó per als tres detinguts i ha imposat a tots els membres del grup la prohibició de circular per l’autovia A-2, zona on eren més actius, fins a finalitzar el procediment.