Crim de Traspinedo

La jutge del cas d’Esther López rebutja la petició de no incloure imatges del cotxe de l’investigat

L’acusació particular va sol·licitar no incorporar al procediment les imatges de dos mitjans de comunicació sobre la intervenció del vehicle d’O.S.M.

La jutge del cas d’Esther López rebutja la petició de no incloure imatges del cotxe de l’investigat

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Jutjat d’Instrucció 5 de Valladolid ha rebutjat la petició de l’acusació particular del cas d’Esther López, qui va ser trobada morta el 5 de febrer passat, sobre no incloure en la causa imatges d’un bony al vehicle d’un dels investigats, que va assegurar que no existia quan va entregar el cotxe per a la seva inspecció.

El Jutjat rebutja en concret, a través d’una interlocutòria, la sol·licitud de l’acusació particular perquè no s’incorporin al procediment les imatges emeses per dos mitjans de comunicació del moment en què la Guàrdia Civil va intervenir el vehicle d’un dels investigats, O.S.M., han informat aquest dilluns fonts del TSJCiL.

Les imatges havien sigut sol·licitades per la defensa d’O.S.M. i la seva petició va comptar amb el suport de la Fiscalia, que va demanar al Jutjat que no estimés el recurs interposat pel lletrat de la víctima.

La magistrada considera que «la diligència recorreguda és pertinent i necessària ja que amb ella la defensa vol acreditar que, quan la Guàrdia Civil va intervenir el vehicle al seu representat, no presentava el «bony» a què es refereix l’ERAT –equip de l’institut armat que investiga accidents de trànsit– al seu informe, en el qual es recull la compatibilitat d’aquest desperfecte» amb les lesions del cos d’Esther López i la mecànica de l’accident.

Afegeix que «és evident l’error» en el qual incorre el lletrat de la víctima ja que «quan s’indica que amb només el fet d’exercir pressió perpendicular, aquest cedeix, no s’està referint al lleu bony del para-xocs, el que cedeix és el difusor de l’antiboira».

En la seva resolució, la jutge explica que «en el procediment penal la part no ha d’acreditar que la diligència d’investigació sol·licitada està a l’abast de l’investigat, ni que ha realitzat un mínim esforç per obtenir-la sense èxit, (s’està confonent la jurisdicció penal amb la civil)».

Conclou que «a l’investigat li és suficient de posar en coneixement del Jutjat el motiu de la sol·licitud de la diligència, que en aquest cas i com ja s’ha explicat, és més que evident».

La defensa d’un dels tres investigats per la mort violenta d’Esther López va sol·licitar explicacions, davant el Jutjat que s’ocupa de les diligències, per un bony al cotxe del seu representat, Óscar, ja que va assegurar que no existia quan ell va entregar el vehicle per a la seva inspecció.

Fonts del cas van explicar a Efe que un informe pericial de data 26 de juliol del 2022 de l’equip de la Guàrdia Civil de reconstrucció d’accidents inclou un fotograma en el qual s’aprecia un «lleu bony» de material plàstic al vehicle de l’investigat, un T-ROC de color gris.

La defensa afirma que aquest «bony» no existia en el moment que el vehicle va ser entregat per l’investigat a la Guàrdia Civil, cosa que recolza en un fotograma aportat al Jutjat, que es correspon amb el moment en què els agents van retirar el vehicle amb una grua i que va ser retransmès per televisió i publicat en diversos mitjans de premsa escrita.

Per aquests motius considera que l’informe pericial, almenys en l’apartat sobre «anomalies observades al vehicle», pateix una clara «irregularitat».

Esther López, de 35 anys, va ser vista amb vida per última vegada la matinada del 13 de gener passat i va ser trobada morta en una cuneta el 5 de febrer, a la localitat val·lisoletana de Traspinedo, on residia.

Notícies relacionades

L’autòpsia va revelar que la mort va poder ser d’etiologia accidental o homicida per un atropellament i la causa immediata de la mort va ser un xoc multifactorial.

Es mantenen com a investigats en la causa Óscar, Ramón i Carolo, mentre continuen obertes les diligències per aclarir el cas.