Instrucció judicial

La víctima d’Igualada declara que sent pànic després de la violació

  • La noia, que continua sense recordar res del que va viure la matinada de l’1 novembre passat, ha declarat aquest dimarts a Igualada des d’una altra sala i acompanyada per psicòlegs i les investigadores dels Mossos que van arrestar el sospitós

La víctima d’Igualada declara que sent pànic després de la violació
La víctima d’Igualada declara que sent pànic després de la violació

/

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La noia que va patir la brutal violació a Igualada la matinada de l’1 de novembre pssat ha declarat aquest dimarts al jutjat de la capital de la comarca de l’Anoia on s’instrueixen els fets. Però no ho ha fet a la mateixa sala que el seu violador. Ell era a la sala davant el jutge i la resta de les parts i ella ha comparegut telemàticament. L’agressor, a més, no la podia veure; només podia escoltar la seva veu. Segons fonts presents a la sala, l’home tampoc no ha aixecat la mirada en cap moment, en un gest d’indiferència que ha cridat l’atenció dels presents.

La declaració de la noia ha durat només uns minuts. Atès que no recorda res del que va patir, les parts no han tingut ocasió d’interrogar-la per recollir més indicis de l’agressió. Acompanyada per psicòlegs i per les investigadores de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra –les policies que van atrapar el seu agressor– ha anat responent a les preguntes del jutge a través d’aquests professionals. És a dir, el jutge traslladava la pregunta telefònicament, però qui la formulava a la víctima era un psicòleg. Aquest procés, en el qual el sistema judicial sí que sembla que s’ha pres totes les molèsties per no accentuar l’anomenada revictimització de les persones que han sigut atacades sexualment, també pretén que aquesta declaració de la víctima es converteixi en una prova preconstituïda. Això significa que la víctima no haurà de declarar mai més, ni tan sols durant el judici. Per aconseguir que una declaració sigui considerada preconstituïda és necessari que es faci en presència de totes les parts. Per això, aquest dimarts, el presumpte violador també era a la sala, acompanyat del seu advocat.

Pànic

Malgrat que no recorda res del que va succeir –ha assegurat que pateix una llacuna que comença a la seva sortida de la discoteca Epic d’Igualada i s’allarga una desena de dies–, la noia sí que ha declarat que coneix el que va patir perquè l’hi han explicat. I que pateix des d’aleshores mals de cap, en forma de punxades, que s’accentuen quan sent parlar del cas. També ha dit que sent pànic sovint quan surt de casa.

Notícies relacionades

L’agressor va clavar un cop dur al cap a la víctima, que la va deixar inconscient; així la va trobar un camioner després d’haver sigut violada. Aquest traumatisme és el que ha impedit que recordi res del que va passar, una cosa que no ha impedit que els Mossos hagin reunit contra el violador nombroses proves, també de l’ADN, i que, d’altra banda, ha ajudat la dona a no carregar memòria de l’espant que va viure.

Fecasarm, que defensa els interessos del sector d’oci i de la discoteca Epic, a través de l’advocat Joaquim Boadas, ha anunciat que demanarà una condemna exemplar de fins a 26 anys pels delictes de violació i assassinat en grau de temptativa. «Volem que aquest personatge no torni al carrer», ha explicat Boadas, que també ha demanat que la violació es converteixi en un punt d’inflexió que posi fi als atacs que han patit dones que han sortit de festa. «Demanem més presència policial a l’entorn de les discoteques, més il·luminació pública i una campanya de sensibilització», ha explicat.