Brutal agressió el 2021

Violació d’Igualada: El detingut tenia antecedents per violència sexual a la seva família

Els agents descarten l’atac grupal i asseguren que el sospitós va actuar sol

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis mesos després, els Mossos d’Esquadra han resolt la brutal violació que una adolescent de 16 anys va patir a Igualada l’1 de novembre del 2021 de matinada. Per a la societat, la d’Igualada no va ser una agressió sexual més. És un cas que va commocionar la societat espanyola per la gravetat de les ferides que va patir la víctima i el menyspreu que va mostrar l’agressor cap a la vida d’una menor d’edat que va ser abandonada inconscient en un descampat dels afores del municipi de la capital de la comarca de l’Anoia. El sospitós d’aquest crim és un jove de 20 anys, amb antecedents per delictes de violència sexual en l’àmbit familiar, i que a més no era massa lluny: vivia a la mateixa localitat on van tenir lloc els fets. 

Feia unes quantes setmanes que els investigadors havien posat la lupa sobre ell, després de descartar diversos candidats. Per estrènyer el cercle sobre aquest jove, els policies han recorregut a pistes com la ubicació del seu telèfon mòbil i el fet que fos algú que ja havia atacat sexualment en el passat. Tanmateix, segons remarquen fonts policials, tot i que cada vegada estigués més clar per als Mossos que aquest veí era l’home que més anhelaven detenir donat l’enrenou social, ha sigut necessari seguir-lo durant setmanes i continuar obtenint indicis contra ell abans d’arrestar-lo per poder reunir indicis que acreditin judicialment que és culpable i evitar així, entre altres coses, que el seu arrest quedi sense efecte després de passar a disposició judicial, aquest dissabte. Segons les mateixes fonts, el seguiment per obtenir pistes durant les últimes setmanes també ha sigut una forma de control per evitar que reincidís i no consta que hagi atacat cap dona més des del novembre passat. 

Els Mossos consideren el detingut l’autor material de l’agressió i no estan previstes noves detencions. Fins ara es creia que el brutal atac a la menor d’edat d’Igualada podia haver sigut obra d’un grup d’agressors. La creença havia emparentat el cas amb episodis tan traumàtics com la violació de ‘La manada’ de Pamplona, o les de Manresa i Molins de Rei. No ha sigut així: hi ha només un violador que a més tenia antecedents. Malgrat la seva detenció, els investigadors es mostren poc disposats a donar més informació sobre unes investigacions que segueixen sota secret de sumari. 

Aalarma social

El cas nit va generar una gran alarma social i va motivar concentracions de rebuig tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. Que transcorregut mig any continués sense resoldre’s augmentava la frustració de la família de la víctima i la pressió sobre la policia catalana, que aquest dijous a les 5.00 hores de la matinada ha anunciat finalment, i a través del seu compte de Twitter, que han arrestat un sospitós.

La casa del sospitós és al centre d’Igualada, al carrer de Sant Sebastià, al costat de la plaça de la Creu. Durant hores, els investigadors de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) han escorcollat exhaustivament l’immoble, antic com molts de la zona. Ho han fet en presència del jove arrestat i buscant principalment a la seva habitació, entre les seves pertinences. Aquesta tasca serà clau per poder demostrar el seu vincle amb la violació. Malgrat el temps transcorregut, diversos agents de la policia científica han buscat peces de roba que el puguin comprometre o fins i tot que encara conservin restes biològiques de la víctima. Trobar una prova d’ADN resultaria una prova gairebé definitiva.

Abandonada en un solar

La víctima és una adolescent que llavors tenia 16 anys i que estudia batxillerat. La matinada del 31 d’octubre a l’1 de novembre, va sortir de festa amb unes amigues i va acabar a la discoteca Epic, situada en un polígon industrial als afores d’Igualada. Cap a les quatre de la matinada, va abandonar el local i es va dirigir cap a l’estació de tren per tornar a Vilanova i la Geltrú, on viu la seva mare. Però no va arribar a agafar el tren. Va ser trobada inconscient i seminua sobre les sis de la matinada per un camioner, que al veure-la estirada a terra va creure que era morta i la va tapar amb una manta abans de trucar als equips d’emergència.

Quan els sanitaris van arribar, se’n van adonar que era viva i va ser traslladada d’urgència a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Va ingressar amb un traumatisme cranioencefàlic i greus lesions provocades per l’agressió sexual que han requerit diverses intervencions quirúrgiques. El cop al cap li ha impedit recordar una experiència traumàtica però també ha fet més difícil als investigadors identificar l’autor de l’agressió, ja que ella no ha pogut facilitar cap pista. I al lloc on va ser atacada llavors no hi havia càmeres de seguretat. Arran de l’atac se’n van instal·lar un mes després.

Després dels fets, la família de la víctima es va posar en contacte amb aquest diari per demanar la col·laboració ciutadana. Aquest dijous, la mare ha atès diversos mitjans de comunicació i s’ha mostrat agraïda per la resolució del crim. «Estic en xoc, després de tant temps esperant que es fes justícia divina i policial, per fi ha arribat el dia. Tinc una sensació estranya al cos», ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio. La jove, després de les operacions que ha hagut de superar per guarir-se de les ferides patides, ha tornat a l’institut i mira de girar full d’una història que gairebé no recorda però que difícilment podrà oblidar.

El cas més difícil per a les investigadores

Notícies relacionades

La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) és una unitat de creació recent que està especialitzada a combatre agressions sexuals que perpetren autors desconeguts, o que actuen en sèrie. En els seus més de dos anys d’existència ha resolt diversos casos tot i que aquest s’havia convertit en una prioritat per al cos català i una prova de foc per a les policies. ‘Les’ policies en femení perquè la UCAS està formada sobretot per dones: 22 dels 36 agents que la formen són dones, com ho és també la seva responsable.

Diàriament, es denuncien una mitjana d’una mica més de dues agressions sexuals a Catalunya, segons les dades del cos autonòmic. La immensa majoria d’aquests delictes els pateixen dones i els cometen sempre homes. A causa que els organismes policials han sigut històricament llocs d’homes i que les places d’investigador són molt buscades i s’hi accedeix després d’anys d’experiència, el que acabava passant gairebé sempre és que dones atacades per homes s’havien de posar en mans d’homes per rebre justícia. Els responsables dels Mossos van creure que potser seria menys complicat per a les víctimes obrir-se i declarar davant un policia que també fos una dona. Per això van crear la UCAS.