Igualada, consternada per la detenció del violador de la menor de 16 anys

«Vaig haver de deixar clar a les meves filles que havien de vigilar perquè la societat no pot garantir que les dones vagin soles», lamenta una veïna

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ens hem quedat de pedra», amb aquesta sinceritat s’expressa aquest matí l’Eva, una veïna d’Igualada (Anoia, Barcelona) que és mare de tres filles. «La més gran té 16 anys, la mateixa edat que la víctima», remarca abans de començar a mirar d’explicar com s’ha de digerir que el sospitós residís a la mateixa localitat que la seva família. La notícia ha suposat un altre xoc per als veïns de la ciutat, com ja ho va ser la brutal agressió fa mig any.

«Va ser molt trist. Vaig haver de parlar amb les meves filles, sobretot amb la més gran, intentant no posar-los por però deixant clar que havien de vigilar perquè desgraciadament la societat encara no pot garantir que les dones vagin soles en segons quines situacions», lamentava l’Eva. «És un cas que hem seguit tots a Igualada i estic impressionada per descobrir que tenia el violador just al costat», afegeix una dona que treballa a escassos metres del lloc on viu el sospitós. 

Una prioritat per als Mossos

El cas s’havia convertit en una prioritat per als Mossos. Els màxims responsables de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), els intendents Ramon Chacón i Joan Carles Granja, han participat en un operatiu que han activat de matinada. El jutjat manté la instrucció sota secret de sumari.

Els Mossos han detingut el jove a Igualada aquesta matinada després de més de cinc mesos d’investigacions. La recerca de l’agressor de la noia, que va estar més d’un mes hospitalitzada després de patir un greu traumatisme cranioencefàlic, amb pèrdua d’audició en una oïda, i altres greus lesions, «no ha parat en cap moment», ha assegurat el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha felicitat per la detenció i ha desitjat que la instrucció del cas sigui la necessària perquè caigui «tot el pes de la llei» sobre el detingut.

Interpel·lació al Govern

El cas va commocionar la localitat barcelonina i també la societat, ja que poc després de la violació de la menor, la mare va explicar la brutalitat de l’agressió i va demanar ajuda per detenir els agressors. La mare de la menor de 16 anys violada a Igualada (Barcelona) es va dirigir al Govern central per demanar que es prenguessin mesures i, també, una segona carta al president de l’Executiu, Pedro Sánchez, en què li va preguntar si podia «dormir tranquil» i arremetia contra la ministra d’Igualtat, Irene Montero, perquè, al seu parer, no s’havia «pronunciat» sobre aquest cas.

En la seva investigació, els agents van analitzar les càmeres de seguretat de la zona per intentar identificar una persona que, segons les amigues, la va acompanyar a la sortida de la discoteca.

Abandonada inconscient i despullada

Després de la brutal agressió sexual, la menor va ser abandonada inconscient i despullada en un carrer del polígon, on la va trobar un camioner que va arribar a creure que era morta, ja que patia un fort traumatisme cranioencefàlic. La menor va quedar ingressada a l’Hospital Sant Joan de Déu de la capital catalana, on va haver de ser intervinguda quirúrgicament i va estar al centre més d’un mes fins que va obtenir l’alta hospitalària.

Notícies relacionades

No obstant, continua patint importants seqüeles derivades de la brutal violació i acumula ja des d’aleshores cinc intervencions quirúrgiques, l’última, el març passat al mateix hospital de Sant Joan de Déu.

La gran commoció a Igualada va provocar que es convoquessin manifestacions de protesta, i en general a tot Catalunya, on també hi va haver concentracions en repulsa per la violació, una de les quals a Barcelona a la qual va assistir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.