L’avaria dels equips d’aire obliga els Bombers a limitar el risc al rescat de persones

  • Fins que pugui arreglar-se la problemàtica, els comandaments del cos d’emergències ordenen esperar que es disposi d’efectius d’auxili abans d’entrar en edificis en flames o en ambients tòxics 

  • La mesura reforça l’autoprotecció però augmenta la sensació de desconcert ja que sovint no se sap amb certesa si hi ha o no víctimes en els sinistres

L’avaria dels equips d’aire obliga els Bombers a limitar el risc al rescat de persones

Bombers de la Generalitat

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi dels equips de respiració autònoma (ERA) dels Bombers de la Generalitat destapada per EL PERIÓDICO ha obligat als comandaments del cos d’emergències català a elevar les mesures d’autoprotecció de les prop de 5.000 persones que formen el teixit professional i voluntari que integra el servei de protecció civil a Catalunya.

La por que el funcionament anòmal que mostren des de fa mesos aquests equips d’aire pugui acabar provocant un accident s’ha augmentat encara més després de l’últim peritatge del principal fabricant amb el qual operen, Dräger, que en el seu informe ha indicat que podria interrompre’s el subministrament d’aire. En altres paraules: estan exposats a quedar-se sense oxigen mentre treballen en un foc. Nou mesos després del primer incident registrat, ningú ha sigut capaç d’esbrinar per què fallen els equips ni tampoc d’evitar que fallin. La conseqüència del despropòsit és que la capacitat de resposta dels Bombers ha hagut de retallar-se substancialment fins a nou avís.

Segons la instrucció que la direcció de Bombers ha traslladat als parcs, les actuacions de risc en edificis en flames o en atmosferes tòxiques només s’han de portar a terme amb urgència si se sap amb certesa que es tracta d’un sinistre amb persones atrapades al seu interior. Per a la resta de situacions, les ordres són esperar que hi hagi davant el sinistre prou efectius fer qualsevol incursió.

Vida o mort

Segons aquestes instruccions, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, no han «d’abordar-se maniobres operatives d’alt risc» si no hi ha víctimes implicades en el sinistre. Qualsevol intervenció que implica l’ús d’equips de respiració –si s’ha d’accedir a un incendi d’interior o a un ambient tòxic– s’ha de posposar fins que davant el lloc es disposi de prou efectius per muntar un control d’accés a l’entrada i predisposar dos bombers suplementaris encarregats d’entrar i auxiliar els companys en cas de necessitat. 

Les paraules exactes del document són «mentre no s’hagi pogut implementar el CACI nivell 1 i equip SOS». El CACI en nivell 1 significa que ha de muntar-se davant l’entrada del sinistre un quadro de control i designar un responsable ha de mesurar el temps que porta cada bomber a l’interior del servei i anar contactant-hi per assegurar-se que tot està bé. Aquesta precaució, no obstant, no s’ha de respectar si consta que hi ha una persona atrapada a l’interior. Llavors sí que podran portar-se a terme «maniobres immediates de rescat i salvament de persones», remarca la instrucció. 

L’informe de Dräger

El document comença recordant que «des de fa mesos» s’ha detectat un funcionament anòmal en els equips de respiració autònoma (ERA). Prossegueix aclarint que l’explicació més plausible a aquesta problemàtica generalitzada és que s’hagi introduït «aire humit en algunes ampolles d’aire» i que aquesta humitat, en contacte amb el fred que provoca l’alliberament de l’aire comprimit, estigui congelant el manòmetre –tant digital com analògic. Fins a l’últim peritatge que Dräger va efectuar a dos equips en els quals s’havia bloquejat el manòmetre –l’instrument que mesura el consum del bomber durant una intervenció– es creia que el subministrament d’aire no estava afectat per l’avaria.

Notícies relacionades

Era un problema greu perquè si el bomber es fiava d’un manòmetre que s’havia congelat podria allargar equivocadament una intervenció i acabar veient-se sorprès fatalment pel final de l’oxigen. Però l’advertència de Dräger és encara pitjor, ja que també avisa que no només pot bloquejar el manòmetre, també pot interrompre el subministrament d’aire. Les conclusions d’aquest fabricant afegien, així mateix, l’aire que s’havia analitzat a les ampolles dels dos equips no complia amb la qualitat estipulada i que podia ser perjudicial per a la salut del bomber. És a dir, els equips que utilitzen els bombers actualment contenen aire nociu, converteixen el manòmetre en una trampa i a més poden deixar de proveir d’oxigen.

Els sindicats

Els sindicats UGT, CCOO, CATAC i CSIF han sol·licitat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que paralitzi tots els ERA fins que pugui resoldre’s un assumpte que consideren que suposa un greu risc per a la integritat dels bombers. Però fins ara, el departament ha respost, de nou a través de l’esmentada instrucció remesa als caps dels parcs, que s’està treballant per resoldre la situació però remarcant que no és possible retirar tots els equips ERA perquè això suposaria aturar el servei assistencial.