Crisi al cos d’emergències

El fabricant avisa que els Bombers de la Generalitat utilitzen equips d’aire «obsolets»

  • Fa anys que el mal estat dels equips de respiració compromet la seguretat i la salut dels bombers

  • La Conselleria s’atipa de la gestió de l’assumpte i encarregarà el manteniment a una empresa externa

El fabricant avisa que els Bombers de la Generalitat utilitzen equips d’aire «obsolets»

Bombers de la Generalitat

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per falta d’inversió o per mala gestió interna. O per les dues coses combinades durant anys. Però el mal estat dels equips de respiració autònoma (ERA) dels Bombers de la Generalitat compromet seriosament la integritat dels treballadors del cos d’emergències, tant dels funcionaris professionals com dels voluntaris, tal com ja va avançar EL PERIÓDICO. Aquest divendres s’han reunit per tractar l’assumpte la cúpula dels Bombers, els sindicats i Joan Delort, director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), i aquest últim ha informat la resta que la gestió dels equips deixarà d’estar en mans dels caps del cos d’emergències i serà externalitzada. També ha remarcat que, de moment, no es paralitza l’ús dels ERA, tal com sol·liciten els sindicats UGT, CCOO, CSIF i CATAC, perquè això implicaria aturar el servei assistencial.

Al cúmul de despropòsits que enfosqueixen el manteniment d’un instrument de treball tan delicat com el que utilitzen els bombers per poder respirar ara s’ha d’afegir l’informe que ha enviat Dräger, el principal fabricant amb el qual operen. El document és demolidor: avisa que els bombers estan utilitzant alguns equips obsolets i també adverteix que s’ha detectat a les ampolles «aire» que no compleix la qualitat acordada «per a ús respiratori» i que això «perjudica de forma clara i irremeiable el bon funcionament» dels esmentats equips i també la salut de l’usuari. L’informe recorda, a més, que el 2020 ja es va avisar la cúpula dels Bombers que «els valors de l’aire es trobaven fora de la normativa». No consta que aquesta informació activés cap alarma.

Un bomber mort amb un equip d’aire antiquat

Fins al mes de setembre del 2021, a nombrosos parcs tant professionals com voluntaris de Catalunya, encara es treballava amb equips que no comptaven amb l’anomenat ‘dispositiu d’home mort’, un detector que alerta en cas que el bomber es quedi immòbil. Aquests equips sense xivato es van retirar al setembre perquè tres mesos abans, al juny, havia mort un bomber en un incendi declarat en un taller de cotxes a Vilanova i la Geltrú que havia utilitzat en el fatídic sinistre un ERA que no disposava de l’esmentat dispositiu Bodyguard. La Conselleria d’Interior va comprar d’urgència un lot de nous equips que van arribar al setembre i que van permetre ‘jubilar’ unes 400 unitats que no tenien Bodyguard. Els problemes no van acabar allà. En realitat, amb prou feines havien començat.

Al juliol es va detectar per primera vegada una avaria als equips de respiració que, nou mesos després, continua sense resoldre’s. La va descobrir un bomber també de Vilanova i la Geltrú. Va redactar un incident explicant que el manòmetre del seu equip s’havia congelat. El manòmetre és l’instrument que informa el bomber del ritme de consum d’aire i que es congeli és perillós perquè es bloqueja i ‘enganya’ l’usuari, que creu que encara disposa de temps per continuar treballant en un servei i pot veure’s sorprès fatalment per un final sobtat de l’aire disponible a la seva ampolla. 

La mateixa avaria al manòmetre es va detectar a l’equip d’un altre parc a l’agost. I partir de llavors, es va observar també a més equips d’altres parcs i regions en els mesos posteriors. La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) va resoldre a finals de tardor retirar 170 unitats del fabricant MSA. Va actuar així perquè hi havia la sospita que es congelaven els manòmetres únicament d’aquest model, de recent adquisició. Però al desembre, es va comprovar que els manòmetres dels equips de l’altre fabricant d’equips de respiració que utilitzen els Bombers, Dräger, també es congelaven. Tal com va revelar EL PERIÓDICO, els caps dels Bombers van saber el desembre del 2021 que es bloquejaven tant els manòmetres dels MSA com dels Dräger i que, en conseqüència, es tractava d’una problemàtica generalitzada que posava en risc la integritat dels bombers. Però ningú va informar d’aquest perill fins al 31 de gener, quan la cúpula va admetre als sindicats en una reunió que aquesta avaria podia reproduir-se en qualsevol model dels ERA. Els bombers voluntaris –n’hi ha més de 1.500 a tot Catalunya– mai els van informar oficialment. Van saber de l’avaria per la informació que va publicar aquest diari.

Risc d’asfíxia

La DGPEIS va enviar a la seu de Madrid de l’empresa Dräger el 17 de gener del 2022 dos equips en els quals s’havia detectat la congelació de manòmetre. Es tractava de dos equips que es corresponen amb models diferents de Dräger perquè van ser adquirits per part del cos en èpoques també diferents. Ha sigut a l’examinar les dues unitats que el fabricant ha emès l’informe que s’ha convertit en l’enèsim problema dels ERA.

El document recomana a la Conselleria la retirada de tots els equips del model més antic dels dos (PSS 90) perquè es troba «en estat d’obsolescència» i perquè presenta un deteriorament generalitzat que s’ha constatat al desmuntar-lo. I, sobre el model més nou (PS 5/7000), l’empresa insta la Conselleria a retirar del servei actiu tots els equips en els quals s’hagi detectat l’avaria per congelació del manòmetre: «pot afectar la salut de l’usuari i fins i tot al cap de pocs minuts de funcionament pot generar un tall de subministrament amb risc d’asfíxia».

Aire nociu

Notícies relacionades

L’examen practicat per Dräger afegeix que a les ampolles hi ha «presència d’aigua» i sospita que potser aquesta humitat l’hagi introduït el compressor. Per això aconsella ordenar una «neteja exhaustiva de les ampolles i dels compressors» per assegurar que l’aire que se subministra als equips compleixi la normativa.

La Conselleria es troba actualment en fase revisió dels compressors. Però no quadra que als equips dels Bombers de Barcelona, amb els quals es comparteix un compressor, no s’hagi detectat aquesta avaria. I com tampoc s’ha documentat adequadament on s’ha carregat cada equip, tampoc se sap ara d’on procedeix l’aire de mala qualitat. Ni tan sols se sap quants equips Dräger PSS 90, els mateixos que el mateix fabricant aconsella retirar, segueixen en mans dels bombers.