Investigació

Els bombers voluntaris: «Ningú ens ha informat de l’avaria als equips de respiració»

  • Joan Delort diu als bombers que Màxim del Valle no ha sigut acomiadat i desmenteix «informacions periodístiques» que han divulgat la versió de la mateixa Conselleria d’Interior

  • Els sindicats denuncien en la Inspecció de Treball els problemes amb les bombones d’oxigen davant el «risc greu i imminent» que suposa treballar amb elles

Els bombers voluntaris: «Ningú ens ha informat de l’avaria als equips de respiració»

FRANCESC DALMAU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els bombers voluntaris que treballen a Catalunya han sabut a través de la informació de EL PERIÓDICO que els Equips de Respiració Autònoma (ERA), les ampolles d’oxigen que utilitzen en intervencions en les quals no resulta possible respirar, presenten una greu anomalia al manòmetre, que es congela per motius que es desconeixen i impedeixen que el treballador sàpiga de quant oxigen disposa encara. Josep Maria Alcalá, president de l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (ASBOVOCA), ha mostrat en declaracions a aquest diari la seva sorpresa davant el fet que ningú de la cúpula dels Bombers de la Generalitat els hagi avisat que fa mesos que saben que els manòmetres es congelen per causes que encara s’investiguen. «No en teníem coneixement. I som 75 parcs de bombers voluntaris a Catalunya, en els quals treballen 1.700 bombers voluntaris», ha lamentat.

«No se’ns ha informat en cap moment d’aquestes deficiències greus que posen en risc la vida de centenars de bombers en les intervencions», ha prosseguit Alcalá. «No és normal i entenem que aquí hi ha greus responsabilitats dels caps de bombers, per haver-ho amagat, i per no haver informat totes les dotacions d’aquesta situació».

Segons va publicar aquest diari, la cúpula dels Bombers coneix des de finals de desembre que fallen els manòmetres tant dels equips MSA com Dräger –les dues marques amb les quals treballen els funcionaris de rescat– però no es va informar que la problemàtica era generalitzada a tots els bombers professionals fins al 31 de desembre, quan hi va haver una reunió amb els sindicats i també es va editar un vídeo que es va penjar a Youtube per conscienciar de la gravetat de l’avaria i donar consells per evitar el risc que implica.

No obstant, el vídeo no va arribar als bombers voluntaris, ni tampoc cap tipus d’avís. Els voluntaris utilitzen equips de respiració com els professionals perquè també actuen en intervencions en les quals resulta imprescindible el seu ús. La falta de comunicació en el seu cas, a més, ve agreujada pel fet que entre els voluntaris encara hi ha equips que no disposen del dispositiu de l’anomenat ‘home mort’, una alarma que s’activa en cas que el bomber deixi de moure’s. Després de l’incendi de Vilanova i la Geltrú, en el qual va perdre la vida el bomber Joan Liébana, els equips que utilitzen els bombers professionals disposen d’aquest dispositiu.

Destitucions

Segons la Conselleria d’Interior, el director de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Joan Delort, va comunicar a Màxim del Valle, cap del Servei Tècnic dels Bombers de la Generalitat, la seva destitució. Segons aquestes fonts, la decisió es va prendre perquè es considera que no ha reaccionat a temps davant un problema greu i que encara no està resolt. Del Valle també està sent investigat en la trama de presumpta contractació fraudulenta de l’empresa Iturri per mantenir els camions del cos.

No obstant, Delort ha enviat aquest divendres al matí una carta interna a tots els bombers de la Generalitat en què diu que Màxim del Valle no ha sigut destituït sinó que ha renunciat al seu lloc per motius «estrictament personals» i lamenta que les «informacions periodístiques», que «no són certes», hagin parlat de destitució o hagin vinculat la seva marxa amb la crisi dels equips de respiració. Consultades de nous les fonts d’Interior sobre per què marxa del Valle, aquestes han reiterat que ha sigut destituït.

Denúncia dels sindicats

Notícies relacionades

Els problemes amb els equips d’oxigen ha arribat a Inspecció de Treball. Els sindicats UGT, Catac, Cesif i CCCO han remès una denúncia davant aquest organisme en què alerten que l’«anormal» funcionament d’aquests aparells genera una «situació de risc greu i imminent per als treballadors» que han d’utilitzar-los. Les organitzacions sindicals es queixen de falta de «celeritat» per corregir la fallada i buscar una solució. Els representants dels empleats del cos constaten que s’han produït incidents de la mateixa naturalesa en les últimes setmanes i que no han sigut reportats a les unitats que ho han de comunicar.

Els sindicats no descarten que la mort del bomber Joan Liébana pugui tenir relació amb amb el mal funcionament dels equips de respiració. Quan van sol·licitar que s’incorporés aquesta hipòtesi a l’informe de la investigació interna, van obtenir com a resposta una negativa. Davant el risc laboral que suposa aquesta situació, els delegats de prevenció han sol·licitat la «paralització» dels treballs amb els equips d’oxigen fins que no es resolgui el problema. Una carta similar ha sigut remesa pels sindicats a la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis de la Generalitat.