Les narcollanxes es passen al tràfic de persones a l'Estret

Diversos vídeos mostren marroquins desembarcant d'una barca utilitzada per al transport de droga

is-is-not-a-p3p-policy-see-http supportgooglecom accounts answer 151657 hles-for-more-info / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les màfies destinades al tràfic de drogues semblen que han trobat en la immigració un nou nínxol de mercat, com proven uns vídeos en els quals apareixen diversos joves marroquins saltant a l’aigua en una platja de Tarifa  (Cadis) després de creuarl’Estret de Gibraltar a tota velocitat. Les forces de seguretat mostren la seva sorpresa per la nova modalitat delictiva, que, no obstant, atribueixen a un “viatge extra” per aconseguir un complement mentre els pilots esperaven la càrrega de droga a la costa marroquina.

Els vídeos, gravats pels mateixos ocupants de les narcollanxes el passat 10 de setembre, mostren als joves marroquins amagats a l’interior de l’embarcació i com s’avenen a saltar a l’aigua a pocs metres de la costa, atenent les indicacions del patró del vaixell, mentre els banyistes assisteixen sorpresos a l’escena. A cadascun dels passatgers se’ls demana que miri a càmera, una mena de 'prova de vida', diuen fonts dels cossos de seguretat, per confirmar que la travessia ha culminat amb èxit i reclamar el pagament. A alguns dels joves se’ls veu somrients, aixecant el polze en senyal de victòria i s’escolten alguns “gràcies”. Segonsl’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), sis dels immigrants van ser detinguts.

Fonts de l’AUGC han mostrat la seva sorpresa per les imatges, i han remarcat que demostren que “l’activitat delictiva amb les narcollanxes continua existint”, ja que la normativa que les havia deprohibir encara no ha entrat en vigor. L’avantprojecte de llei va ser aprovat el mes de juliol passat. Segons les forces de seguretat, l’ús d’aquestes llanxes agilitza enormement el pas d’immigrants a través de l’Estret de Gibraltar, que creuen en tot just 15 minuts. A això s’hi suma la dificultat per localitzar i interceptar les potents llanxes dels narcotraficants, de tres i quatre motors, de manera que es minimitzen els riscos de ser detinguts.

"Càrtels de la droga"

Des de l’associació apunten, no obstant, el baix rendiment econòmic de cada viatge en relació amb la despesa de combustible d’aquestes embarcacions. “No es veuen gaires persones, entorn d’unes 15, i ens apunten que cada un ha pogut pagar entorn de 2.000 euros”, assenyalen, “continua sent més rendible transportar 3.000 quilos d’haixix”.  En aquest sentit, les forces de seguretat de la zona sospiten que el viatge podria haver sigut més aviat una manera d’aprofitar un “temps mort” i treure’s un “extra” mentre esperaven un carregament a la costa marroquina.

En qualsevol cas, des de l’AUGC alerten que aquests vídeos constaten que el narcotràfic a la zona del Camp de Gibraltar “ha transcendit l’àmbit de la delinqüència comuna per convertir-se en un problema de molta més envergadura”, i que les organitzacions de traficants han anat “adquirint un to cada cop més pròxim alscàrtels de la droga, amb grans bandes dotades de mitjans i infraestructures cada vegada més inabordables per a la policia i la Guàrdia Civil”.

Notícies relacionades

Per a l’associació, la “perillosa coincidència d’activitats delictives” incrementa “exponencialment el risc” que afronten els agents en la seva feina i en dificulta molt l’eficàcia, i per això reclamen a l’Executiu la posada en marxa d’un pla integral contra aquestes organitzacions, que “conjugui el treball policial amb l’institucional i que passi, en primer lloc, pel reforç de mitjans i personal a la zona”. “La seva entrada en la immigració irregular no fa sinó demostrar l’envergadura i el potencial d’aquestes bandes, així com la cada vegada més peremptòria necessitat de fer-los front amb tots els mitjans a l’abast del nostre Estat de dret i les nostres forces de seguretat”, lamenten en un comunicat.

Durant aquest estiu, els sindicats de la Policia i de la Guàrdia Civil van lamentar que la pressió migratòria hagués obligat a concentrar els efectius en les tasques de rescat i atenció als immigrants, cosa que dona ales als narcos. El Ministeri de l’Interior va anunciar a començaments d’agost un pla especial de seguretat per al Camp de Gibraltarpla especial de seguretat per al Camp de Gibraltar, amb una dotació de set milions d’euros fins a finals d’any. El projecte se centrava en la millora i actualització de les plantilles d’efectius de les forces de seguretat a la zona i la millora dels mitjans materials, així com el recolzament a les tasques d’investigació per seguir la pista dels diners procedents d’aquestes activitats il·lícites.