Primeres declaracions després del seu alliberament

Parla Patricia Aguilar, la noia rescatada d'una secta al Perú: "Steven em va enganyar i em va robar la vida"

Després d'un mes amb ajuda psicològica, la noia denuncia que va patir maltractaments i abusos per part del guru i demana declarar davant del jutge

"Si va poder arribar a la meva habitació a Espanya quan jo tenia 16 anys i arrencar-me de la meva família, pot fer-ho amb qualsevol", adverteix

zentauroepp44923387 patricia aguilar180906185831

zentauroepp44923387 patricia aguilar180906185831

6
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Dos mesos després que el seu pare i la policia peruana la rescatessin de la selva de San Martín de Pangoa, Patricia Aguilar assegura al PERIODICO, en les primeres declaracions que fa després de recuperar la llibertat, que ha "obert els ulls" i, amb ajuda d’un psicòleg especialitzat, ja és capaç de relatar "el malson" que va viure durant 18 mesos seguint el guru Félix Steven Manriqueguru, ara empresonat per tràfic de persones. Els psicòlegs l’anomenen "despertar la consciència o el pensament crític". Es produeix quan la víctima d’una secta contacta de nou amb la realitat i pren consciència que ha sigut manipulada per un altre per aconseguir els seus objectius.

Patricia, que es recupera a Elx (Alacant) al costat de la seva família i el seu nadó, ha demanat declarar al jutjat de la seva ciutat per canviar la seva primera manifestació al Perú, ja que, assegura, es va produir quan seguia manipulada psicològicament i tenia por de dir la veritat i denunciar Steven. El seu testimoni, a més de fonamental per a l’acusació contra Manrique, podria revelar noves proves i nous delictes imputables al guru, segons l’advocada de la família, Maite Rojas.

La noia, de 19 anys, parla amb EL PERIODICO perquè "ha de quedar clar que Steven és molt perillós. Si surt de la presó, no hi haurà una sola adolescent, una sola dona que estigui fora de perill a cap país del món". Ella i la seva família estan pendents de la vista judicial que se celebrarà d’aquí a uns dies al Perú per decidir si Manrique, actualment en presó preventiva, continua privat de llibertat.

Maltractaments i violacions

"En el grup, per part de Steven, hi ha hagut maltractaments, amenaces, abusos i violacions. Em costa molt parlar-ne, però entenc que donar a conèixer públicament part de la meva història i la de les altres víctimes de Steven i aportar els detalls al jutjat és l’única manera d’intentar que això no torni a passar", afirma la noia, que assegura haver-se adonat de l’"enorme mal" que li ha fet el que es feia anomenar Príncep Gurdjieff i deia ser l’home destinat a repoblar el planeta després de l’apocalipsi.

"Es va aprofitar de la meva edat, que jo buscava respostes, afecte, i em va enganyar, em va robar l’adolescència i la vida. Ara soc conscient que ens estava matant", diu Patricia, que recorda com va conèixer el guru per internet quan tenia 16 anys: "Si va poder arribar a l’habitació a Espanya d’una noia de 16 anys, com jo, estant a milers de quilòmetres, i arrencar-me de la meva família, pot fer-ho amb qualsevol.  Per això és molt important que segueixi a la presó. Perquè les víctimes puguem recuperar-nos i tot això s'acabi, necessitem que s'acabi".

Ella està convençuda que Steven "tornarà a delinquir" quan tingui l’oportunitat: "Capta menors i abusar-ne econòmicament i sexualment és el seu model de vida. Ho va ser abans de conèixer-me a mi, ho ha sigut durant el temps que he estat amb ell i seguirà sent-ho quan posi un peu al carrer. No en tinc cap dubte, no l’hem de subestimar, no sap fer una altra cosa. És superintel·ligent, perillós i molt violent. Quan estàs amb ell, només hi ha dues opcions: obeir-lo en tot o atenir-se a les conseqüències".

"No era jo; jo parlava per ell"

Patricia denuncia ara el seu presumpte capturador amb una contundència de la qual, assegura, no era capaç fa tot just uns mesos: "Els vídeos que vaig gravar fa un any al Perú dient que jo era allà per voluntat pròpia, no eren veritat. La manipulació era enorme: no era jo, és a dir, parlava jo, però el missatge era d’ell; jo parlava per ell". El canvi de Patricia no és sobtat, sinó que va començar, segons José Miguel Cuevas, el psicòleg que l’assisteix, quan encara estava al Perú: "a poc a poc, les contradiccions del guru, les promeses incomplertes, la violència... van anar creant en Patricia dissonàncies cognitives que van aconseguir sembrar el dubte al seu capt, és a dir, a replantejar-se què hi feia allà i si realment el missatge del líder tenia sentit i era veraç". Cuevas assegura que "la intel·ligència i els valors previs de Patricia van ser claus per imposar-se a la manipulació i l’anul·lació a què el líder la sotmetia".

La jove il·licitana ho explica així: "No me’n vaig adonar de sobte, vaig anar tenint moments d’il·luminació, vaig anar veient coses que em van fer dubtar. Et passen pel cap idees que això no està bé, que hi ha coses que no quadren. A poc a poc, aquestes reflexions es van anar fent cada vegada més fortes al meu cap. Fins que vaig arribar a la selva, llavors vaig perdre tota comunicació i era ell que controlava el meu compte de Twitter i tot. Em vaig adonar que no era tan lliure com pensava".

Les penoses condicions a què Manrique va sotmetre Patricia,dues dones més i cinc nens també van servir, segons Cuevas, perquè la noia reaccionés: "Quan Patricia es va plantejar abandonar el grup, es va enfrontar a una ambivalència entre el sentiment de dependència amb el seu capturador i el malestar que li generava. Aquesta ambivalència es va trencar quan la situació a la selva, ja sense haver de conviure amb ell, embarassada, al càrrec de cinc nens, amb dolors terribles causats per la gana i la insalubritat... es va fer tan insuportable que el negatiu va pesar més que el positiu".

Desesperada a la selva

La noia ho corrobora: "Viure en la xacra aquella va ser un malson, jo estava desesperada, amb una depressió horrible. Mai vaig demanar ajuda perquè estava incomunicada i perquè quan estàs en el grup no hi ha res més a fora, et convencen que tot el que hi ha fora és dolent. Steven em va fer creure que la meva família em culpabilitzaria, que no m’entendria, que em castigaria d’alguna manera. Fins i tot hi va haver un moment en què em va dir que la meva família reaccionaria en contra del meu nadó i li farien mal. A més, va aconseguir que em fes vergonya el que poguessin pensar de mi".

Patricia explica l’"alleujament" que va sentir quan la policia peruana la va rescatar: "Vaig pensar: per fi s’ha acabat tot, per això no vaig reaccionar de manera nerviosa. No vaig dir res perquè jo encara estava ficada en el grup, estava amb tot allò al cap, però estava desitjant que això passés". La jove està convençuda: "Si no ens haguessin rescatat, hauríem mort, Steven ha posat en risc la vida de totes nosaltres i dels nens".

Notícies relacionades

Admet que quedar-se embarassada del guru va suposar un abans i un després en el grup: "La meva filla va influir molt que jo volgués sortir d’allà. Poc abans que nasqués, jo ja vaig pensar: ostres, això no pot ser, jo he d’anar-me’n d’aquí, m’han d’atendre, però just llavors les coses van empitjorar, ens vam aïllar més i em vaig quedar sense opcions". Patricia va témer per la seva vida i la del seu nadó durant el part: "Estava sola amb la resta de nens, no tenia opció de metge ni res. Va ser molt dur, vaig tenir moltíssima por".

Ara Patricia està agraïda a totes les persones que van col·laborar en el seu rescat, especialment als seus pares i a la seva cosina Noelia Bru, que no van deixar de buscar-la. Té ganes de refer la seva vida i vol tornar a estudiar per donar-li el millor a la seva filla: "Ella és el millor que m’ha passat. El que no era capaç de fer per mi, ho he fet per ella, ara tinc ganes d’aconseguir-ho tot".