UN ‘SAVOIR FAIRE’ EXCEPCIONAL

Els secrets del xampany, al descobert

Un viatge únic als històrics cellers de Moët & Chandon

Els secrets del xampany, al descobert
3
Es llegeix en minuts

La regió de la Xampanya-Ardenes, ubicada al nord-est de França, i a tan sols una hora amb tren des de París, és una de les visites obligades per a qualsevol viatger gurmet que es preï. Una escapada per menjar i disfrutar de la sempre excel·lent gastronomia francesa però, sobretot, una escapada per beure, i per descomptat brindar. 

Épernay és la capital d’aquesta zona vitivinícola banyada pel riu Marne. Aquest afluent del conegut Sena és també responsable de dotar el sòl calcari d’unes característiques úniques, que formen la famosa creta ‘champenoise’. És aquesta tipologia singular de terròs la que permet cultivar les vinyes destinades a produir una beguda de renom mundial. Així, envoltada per més de 30.000 hectàrees de vinyes, aquesta població francesa acull algunes de les cases de xampany més reconegudes en l’àmbit internacional com Moët & Chandon, Mercier o Perrier-Jouët. 

El seu museu del xampany i de l’arqueologia regional és una parada imprescindible per als amants d’aquesta beguda daurada i espurnejant, ja que permet aprendre més sobre la regió i el procés d’elaboració del reconegut nèctar. 

Així mateix, a la seva artèria principal, l’Avenue de Champagne –Patrimoni Mundial de la Unesco des del 2015–, els centenaris cellers obren les portes al visitant a fi de revelar el misteri que s’amaga rere una de les begudes més desitjades del món. Una visita que farà les delícies dels viatgers més sibarites. I és que no en va, Épernay i les seves històriques ‘maisons’ formen part de l’exclusiva llista francesa Sites Remarquables du Goût.

De tornada als orígens

De tornada als orígensPerò, sens dubte, parlar de xampany, és parlar de Moët & Chandon. La història d’aquest exclusiu caldo que ha sabut enamorar reis, reines i emperadors, estrelles de Hollywood, reconeguts cantants i esportistes d’elit per igual, comença el 1743, en aquesta mateixa localitat. És aquí on el comerciant de vins Claude Moët funda la Maison Moët. 

Tot i que no serà fins el 1792, quan el seu net, Jean-Remy Moët, prendrà el control dels cellers i el dotarà d’aquell ‘savoir faire’ excepcional que ràpidament enamora les corts europees i passa a convertir-se en proveïdor oficial del cort reial francesa. Avui dia, aquesta famosa casa gal·la, emblema indiscutible de l’art de celebrar, és sens dubte un dels cellers més visitats de la regió del Xampany. 

Ubicada a l’elegant Avenue de Champage, al cor d’Épernay, compta amb més de 28 km de laberíntiques galeries i milions d’ampolles acuradament ordenades, classificades i protegides de la llum del sol. Llargs passadissos excavats en roca calcària, i en què sembla que el temps es paralitza mentre el silenci i la tènue llum acompanyen el visitant que els recorre. Aquí tot es fa amb mim i delicadesa. 

Des de les sàvies mans que giren diàriament les ampolles, passant per les que manualment escriuen sobre pissarra negra la varietat i l’any de cada secció, fins als entrenats ulls que amb un sol cop d’ull saben veure a contraclaror quant temps de repòs necessita cada caldo. 

Notícies relacionades

A Moët & Chandon tot segueix un procés meticulós, artesanal i únic. Recórrer aquests passadissos significa a més seguir els passos de l’emperador Napoleó, que durant una de les seves campanyes europees va visitar els cellers. Per això el xampany també rep l’apel·latiu d’‘imperial’. Però no és l’únic nom conegut que ha passat per la ‘maison’ francesa. El tsar Alexandre I de Rússia, l’emperadriu Josefina o el rei Carles X de França són alguns dels molts noms que solien visitar aquests cellers per proveir-se amb el fruit dels millors anys i conèixer de primera mà els secrets d’aquesta beguda tan desitjada.

Actualment el visitant pot descobrir-los gràcies a les visites guiades que ofereix Moët & Chandon per les seves instal·lacions. Durant aquestes, el visitant pot passejar pels elegants salons on la família Moët rebia els il·lustres convidats, repassar el llibre de comandes i comprovar l’assiduïtat amb què Madame de Pompadour encarregava les seves ampolles de xampany, descendir fins al cor de la ‘maison’, els seus cellers, i, per descomptat, emportar-se de record alguna de les edicions limitades que es poden trobar a la ‘boutique’. I és que, segons explica la llegenda, cada segon es destapa una ampolla de Moët & Chandon a tot el món. Per això, una vegada destapats tots els seus secrets, és hora de sentir aquell esclat tan reconeixible, omplir la copa, aixecar-la lleugerament i brindar per la vida. ¡‘Santé’!