PER RECÓRRER SENSE PRESSA

Tres visites imprescindibles a la badia de Kotor

La magnífica badia de Kotor, també coneguda com a Boka Kotorska, és una de les peculiaritats geogràfiques més increïbles del sud d’Europa

Tres visites imprescindibles a la badia de Kotor
2
Es llegeix en minuts

El fiord més meridional del Vell Continent és un antic canó submergit, erosionat pel riu Bokelj i protegit per les altes muntanyes dels Alps Dinàrics que custodien impassibles la badia de Kotor, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Al llarg d’aquesta cala hi ha diversos llocs que bé mereixen una visita, tot i que n’hem de destacar tres que són imprescindibles.

Kotor, l’emmurallada

És la ciutat que dona nom a la badia i un dels llocs més bonics per veure a tot el país. A Kotor s’hi pot arribar amb barco o bé per carretera, la P1, una via que uneix el Parc Nacional de Lovcen amb aquesta població i que regala unes vistes espectaculars de la rada. Kotor bé mereix una visita a peu i, sens dubte, no hi ha millor entrada que la Porta del Mar, construïda durant la dominació veneciana. Es pot recordar que la badia de Kotor va estar sota l’influx de la ‘Sereníssima’ durant segles i el seu llegat és més que evident. A la mateixa Porta del Mar hi ha el lleó de Sant Marco, símbol de la ciutat dels canals. Una vegada entres en la població la plaça d’Armes i la seva preciosa torre del rellotge donen la benvinguda al visitant, que es perd pels seus carrers empedrats plens de gats i es troba joies arquitectòniques com la catedral de Sant Trifó, l’església de Sant Nicolau i el curiós temple dedicat a Sant Lluc. Kotor és una ciutat emmurallada –els envits dels otomans van ser ferotges– que té un recorregut ascendent fins arribar a la Fortalesa de Sant Joan, des d’on es tenen les millors vistes de la ciutat montenegrina.

Perast, la joia de la badia

Perast és la joia de la corona de la badia de Kotor. Aquesta petita vila marinera té el millor conjunt d’arquitectura barroca de l’Adriàtic amb impressionants palaus i esglésies. Un dels més ben guardats és la vista panoràmica de la cala des de dalt de tot de l’església de Sant Nicolau. Perast està molt prop de dues petites illes, Sveti Dorde –amb un monestir benedictí del segle XII– i Gospa od Škrpjela, l’única illa artificial a les aigües de l’Adriàtic, que completen un entorn que ha seduït amb la seva bellesa a artistes, marins i comerciants.

Risan, la degana 

Notícies relacionades

Aquest poble no és tan monumental com Kotor o Perast, però es troba en un dels enclavaments més bonics de la rada de Boka. És conegut per allotjar les restes d’una vila romana on destaquen uns mosaics preciosos i molt ben conservats del segle II. 

Diuen que Risan és la població més antiga de la badia i als seus voltants hi ha testimonis pictòrics en coves de l’Edat de Bronze, com la de Lipci. Risan és apartada i es recorre en poc temps. El carrer Gabela, amb llambordes de l’època otomana, i les esglésies ortodoxes de Sant Pere i Sant Pau són alguns dels seus atractius més grans a més de les vistes des del seu port que són, senzillament, espectaculars.

Un hotel de somni: Iberostar Heritage Grand Perast