Entrevista
Miquel Esquius, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra: «no podem relacionar els disturbis de Torre Pacheco amb l’incendi de Piera. Són fets diferents»
L’alt cap de la policia catalana reclama que la legislació aclareixi què és contingut violent o radical i què és llibertat d’expressió i tipifiqui les sancions
Els atacants de la mesquita de Piera coneixien el lloc i van utilitzar accelerador de propagació del foc

Entrevista con el comisario jefe de Mossos Miquel Esquius /
En els últims dies, hem vist disturbis a Torre Pacheco, l’incendi d’una mesquita a Piera o enfrontaments a Polinyà després d’una detenció. ¿Creu que som davant una societat cada vegada més radicalitzada?
No podem relacionar els disturbis gravíssims que estan passant a Torre Pacheco, amb l’incendi a una mesquita a Piera que estem investigant o els incidents que van tenir lloc a Polinyà. Són fets diferents que abordem amb mirades diferents. Responent a la seva pregunta, crec que més que una societat radicalitzada, el que veiem és una societat polaritzada, molts ciutadans tenen opinions totalment oposades, cosa que dificulta que s’arribi a acords per a les diferents parts. No obstant, polarització no implica l’ús de la violència i les discrepàncies no han de ser sempre negatives, ja que de vegades ajuden a avançar les societats. La polarització passa en un entorn molt influït per la desinformació i les notícies falses, que dificulten contrastar el que és cert i el que no. Hem de treballar per reduir l’impacte d’aquesta informació malintencionada.
¿Com es combaten a nivell policial els discursos d’odi?
La solució no la té la policia, cal implicar autoritats i la resta de societat en la detecció, neutralització i prevenció dels discursos d’odi. Es requereix una estratègia integral que combini, mesures educatives amb el foment del pensament crític i la capacitat d’empatia, de manera que els joves tinguin la capacitat per identificar prejudicis i estereotips; revisar els continguts educatius per incloure narratives inclusives i contrarestar l’odi i fomentar la cultura de la verificació, entesa com la capacitat per reflexionar sobre la informació rebuda.
«Necessitem que la legislació aclareixi entre contingut violent i llibertat d’expressió»
¿També una reforma legislativa?
Es necessiten també mesures legislatives per aclarir què és contingut violent o radical i què és llibertat d’expressió, així com tipificar les sancions associades a les infraccions, tant administratives com penals, i facilitar la denúncia ciutadana, que és una manera de detectar aquests comportaments. A més, hem d’augmentar la capacitat tecnològica per detectar de manera ràpida a les xarxes aquest contingut violent i radical per demanar la retirada, és important evitar que es comparteixi.
«La solució no la té la policia. Es requereix una estratègia integral que combini mesures educatives i fomentar la cultura de la verificació»
¿Estan preocupats per si a Catalunya s’estenen aquests incidents violents?
Els Mossos treballen des de la prevenció de qualsevol fenomen que incideixi en la seguretat de la població. Des de fa temps analitzem aquests discursos d’odi a nivell europeu i com es comporten aquests grups radicals. D’aquesta manera ens avancem a través de la detecció i la prevenció, escoltant el territori i potenciant encara més les relacions amb les comunitats, amb les associacions i revisant les xarxes socials per evitar situacions tan greus de violència i odi.
Els Mossos tindran 25.000 agents en cinc anys. ¿Com es gestiona un creixement tan ràpid?
Els nous agents ens serviran per reforçar el cos a nivell territorial però també les unitats especialitzades que tenim en el complex central. Tenim unes línies estratègiques que ens ajuden a analitzar des dels equipaments que es necessiten en aquest creixement fins a la formació que rebran els agents, en la qual la transformació digital juga un paper important. Estem davant un relleu generacional dins dels Mossos que ens permetrà incorporar talent, principalment en l’àmbit tecnològic, i aquí ens canviarà el perfil policial, que deixarà de ser més intuïtiu per ser més talentós, amb facilitats per al patrullatge virtual i combatre la ciberdelinqüència.
«Som davant un relleu generacional dins dels Mossos que canviarà el perfil policial, que deixarà de ser més intuïtiu per ser més talentós»
No és únicament que incorporen més agents als Mossos, és que molts es jubilaran en els pròxims anys, ja que la mitjana d’edat és molt alta...
Nosaltres en deu anys canviarem el 60% o el 70% del cos i per a tots els que arriben hem d’explicar cap on anem. Volem dotacions policials més autònomes, més fortes i més autosuficients, que tinguin elements de protecció però que comptin amb el recolzament 24 hores de les unitats d’ordre públic, com ARRO o Brigada Mòbil, si és necessari perquè se sentin segurs. Al costat d’ells hi ha d’haver comandaments operatius que estiguin a sobre de qualsevol acció policial amb formació específica per abordar temes complexos.

Entrevista amb el comissari en cap dels Mossos Miquel Esquius /
És important el model de les unitats d’ordre públic recolzant les de seguretat ciutadana tenint en compte que l’últim any hi ha hagut un increment del 12% d’actuacions amb agents ferits o lesionats o també l’augment de delictes d’atemptat a l’autoritat...
En els últims anys, hem constatat que cada vegada hi ha més accions violentes en què els agents pateixen lesions durant els operatius, algunes de gravetat com les que vam veure a Calldetenes fa uns dies. La Prefectura sempre serà al costat dels agents per reforçar la seva autoritat davant qualsevol violència que pateixin i treballarà, amb més formació i adquisició de material, perquè hi hagi com més protegits millor en el seu dia a dia.
«Volem dotacions policials més autònomes, més fortes i més autosuficients»
La transformació digital canviarà la seva manera de relacionar-se amb la ciutadania.
La transformació digital ens ajudarà tant a combatre la ciberdelinqüència com a facilitar la prevenció de delictes i millorar l’atenció a la ciutadania. D’una banda, l’obtenció de dades fàcilment ens ajudarà a analitzar millor els delictes i ser més eficients després en la investigació i en les operacions. A més, els aplicadors telemàtics faran que les persones no hagin de desplaçar-se davant de moltes gestions, com l’autorització perquè els menors surtin de Catalunya. Sempre hem pensat en més comissaries físiques per facilitar a la ciutadania que posi una denúncia i ara hem de potenciar també l’atenció a la gent amb la creació de la futura Comissaria Virtual.
¿La manera d’actuar davant emergències, amb més confinament i més control d’accés, canvia la feina dels Mossos?
Vam formar part del grup d’ordre de les emergències i vam controlar per donar servei juntament amb altres cossos de manera conjunta de forma més eficient. Nosaltres estem obligats a donar el millor servei a la societat, també davant grans catàstrofes. Aquí ens coordinem amb els centres de comandament avançat amb equipaments propis per intervenir i donar una resposta com més ràpida millor. Un exemple d’això seria la mobilització de més de 300 agents dels Mossos d’Esquadra en l’incendi de Paüls de la setmana passada.
Notícies relacionadesTambé han creat grups d’investigació conjunts amb Agents Rurals en els grans incendis que han afectat Catalunya aquest estiu
En actuacions que afecten l’espai natural tenim un model conjunt d’intervenció per ser més operatius i eficients. En la investigació d’un incendi important, o afectació en la natura, ells s’encarreguen de la part administrativa i nosaltres de la penal, si n’hi ha, però això ho marca la feina a partir de les diligències que s’obren.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Necrològiques Mor Felix Baumgartner, l’home que va fer història saltant des de l’estratosfera
- Miquel Esquius, comissari en cap dels Mossos: "Requisem una mitjana de mil armes blanques cada mes"
- La comunitat musulmana a Catalunya demana ajuda per protegir les mesquites a Catalunya: "Ens sentim abandonats"
- Gent Coldplay ‘caça’ dos infidels al seu concert: el CEO d’Astronomer Andy Byron i la cap de RRHH; el vídeo viral que dona la volta al món
- Recurs d'empara Puigdemont reclama al TC que li aixequi l'ordre d'arrest per "defensar la democràcia parlamentària consagrada a la Constitució"